Vali Lekesiz: Yeni Müzemiz, Dünyanın En Büyük Mozaik Sergileme Alanına Sahip - Son Dakika
Güncel

Vali Lekesiz: Yeni Müzemiz, Dünyanın En Büyük Mozaik Sergileme Alanına Sahip

Vali Lekesiz: Yeni Müzemiz, Dünyanın En Büyük Mozaik Sergileme Alanına Sahip

Yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği mevcut müzenin yetersiz olması nedeniyle temeli 3 yıl önce atılan yeni müzenin inşaatı tamamlandı.

22.04.2014 19:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği mevcut müzenin yetersiz olması nedeniyle temeli 3 yıl önce atılan yeni müzenin inşaatı tamamlandı. 3 yıl önce temeli atılarak 53,5 dönümlük bir alan üzerine inşa edilen Yeni Hatay Arkeoloji Müzesi bodrum, zemin ve 1 kat, 4 kısım ve 16 bloktan oluşuyor. BİRÇOK ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Aynı anda 800 kişinin gezebileceği yeni müzeye tarihi eserlerin taşınmasına da başlandı. Eski müzede sergilenen ve depolarında bulunan yaklaşık 35 bin tarihi eserin sergilenecek olması nedeniyle de birçok tarihi eser gün yüzüne çıkacak. Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, yeni müzenin Hatay'ın bilinmeyen ve daha önce görülmeyen tarihini yansıtacağını söyledi. Taşınma işleminin yüzde 65 oranında tamamlandığını ve taşınma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Sezgin, müzede teşhir tanzimini tamamladıkları 971 metrekare mozaiğin bulunduğunu ifade etti.

'TÜRKİYE'NİN TURİZM DEĞERİNİ ARTIRACAK'

Vali Celalettin Lekesiz, müzenin 5 bin metrekare mozaik sergileme alanı ile dünya bir ilk olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Eski müzemizde yerimiz olmadığı için dar bir alanda günümüzün sergileme tekniklerine uygun olmayan şartlarda mozaiklerimiz sergileniyordu. Ayrıca mozaiklerimizin bir kısmı uygun olmayan şartlarda depolarda muhafaza ediliyordu. Sergileyecek alan olmadığı için bir kısmı toprak altına bulunmuş, kaldırılmış, tespit edilmişti. Ama muhafaza edilecek yer olmadığı için 'Uygun şartlar oluştuğunda buradan çıkarırız' diye toprak tekrar kapatılmış idi. Bir kısmı da kuvvetle muhtemel 'Şu bölgelerde var' diye tahmin ediliyordu. Ama konulacak sergilenecek yer olmadığı için o mozaikler oradan çıkarılmıyordu. Bu müzemizde bilinen hali ile bugün itibari ile dünyanın en büyük mozaik sergileme kapasitesi alanı oluşacak. 5 bin metrekare mozaik sergileme alanı oluşacak. Şu saat itibari ile 971 metrekare mozaik sergileniyor. Eski müzemizde olanlar sergilenecek. Eski müzemizde depolarda olanlar restore edilip sergilenecek. Toprak altında yeri belirlenip sergilenemeyenler çıkarılıp sergilenecek. ve nihayet kuvvetle muhtemel 'Şurada burada vardır' diye tahmin edilen yerlerde kazılar yapılıp oradakilerde çıkarılıp sergilenecek. Neticede 5 bin metrekare alana kadar mozaik sergileme alanı mevcut olup, bu kapasite ile dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip bir müzeye sahibiz. Bu haliyle bu Müze sadece İlimizin değil gerçekten Türkiye'nin turizm değerlerinin, kültürel değerini arttıracak çok önemli bir müze."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali Lekesiz: Yeni Müzemiz, Dünyanın En Büyük Mozaik Sergileme Alanına Sahip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement