Van - Bakan Tüfenkçi Van'da - Son Dakika
Güncel

Van - Bakan Tüfenkçi Van'da

Van - Bakan Tüfenkçi Van\'da

Bakan Tüfenkçi Van'daGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Kapıköy Sınır Kapısı'nda yeni yapılacak kompkleksin açılışını yapmak için Van'a geldi.

24.08.2016 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Tüfenkçi Van'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Kapıköy Sınır Kapısı'nda yeni yapılacak kompkleksin açılışını yapmak için Van'a geldi. Bakan Tüfenkçi, Suriye'ye yapılan harekatın zamanının geldiğini belirterek, "Suriye sınırındaki bölgelerimiz ve son Gaziantep'teki yapılan saldırıyı da dikkate aldığımızda DEAŞ terör örgütünün sınırlarımızdan artık sökülüp atılma zamanının geldiğini herkes biliyordu, tahmin ediyordu ve olması gereken de buydu" dedi.

Van Ferit Melen Havaalanı'nda Vali İbrahim Taşyapan tarafından karşılanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve beraberindeki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ilk olarak Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı makamında ziyaret etti. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkçi Türkiye sınırının DAEŞ'li teröristlerden temizlenmesi gerektiğini belirterek yapılan harekatla ilgili açıklama yaptı.

HAREKATIN ZAMANI GELMİŞTİ

Bakan Tüfenkçi, Türkiye'nin özellikle Suriye sınırının temizlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Özellikle Suriye sınırındaki bölgelerimiz ve son Gaziantep'teki yapılan saldırıyı da dikkate aldığımızda DEAŞ terör örgütünün sınırlarımızdan artık sökülüp atılma zamanının geldiğini herkes biliyordu, tahmin ediyordu ve olması gereken de buydu. Türkiye ısrarla oralarda bir çözüm olması noktasında arayışlar içerisindeydi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün gözetilerek bir çözüm üretilmesi gerektiğini hep ifade etti. Rusya'yla, İran'la, Amerika Birleşik Devletleri'yle de görüşmelerimiz hep bu yöndeydi. Ama Suriye'deki gelişmelerden en fazla etkilenen de Türkiye oldu. Dolayısıyla biz bu noktada gereken cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bunu Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik bir harekat olarak düşünmemek lazım. Sadece o bölgedeki teröristlerin temizlenmesi ve sınır illerimizdeki toprak ve insan güvenliğimizin sağlanması noktasında düşünmek gerekir. İnşallah kısa zamanda da netice alınır. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması noktasında o bölgelerde bir şeyler yapılması gerekir. Biz koalisyon güçleriyle hareket etmeye çalışıyoruz ve DEAŞ ile mücadeleyi en ciddi anlamda Türkiye veriyor. Biz gerek Başika, gerek Suriye'de DEAŞ'a en fazla kayıp verdiren ülkelerin başında geliyoruz. Buna rağmen birileri de algı operasyonu yaparak oralarda DEAŞ'ı sanki Türkiye destekliyor gibi bir algı oluşturmaya çalıştı yıllarca. Ama bunun gerçek olmadığı son gelişmelerde ortaya çıkıyor."

'ÇÖZÜM SÜRECİ'

Gazetecilerin, Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılmasının geri çekilmesi, Kuzey Irak Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye'yi ziyareti ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddialarının çözüm sürecine tekrar dönülmesi anlamına gelip gelmediği sorusuna da Bakan Tüfenkçi, şöyle dedi:

"Çözüm sürecinin tekrar gündeme gelmesi, bu şehirlerimizdeki terör olaylarının bitmesine bağlı. Yani teröristlerin tamamının terör faaliyetlerini ülkemiz toprakları içerisinde terk etmeleri ve bitirmelerine bağlı. Çözüm sürecinin şu anda 'Vardır, yoktur veya böyle bir süreç olacak, olmayacak' demek şu anda çok erken. Çünkü daha iki, üç gün önce terörün ne hale geldiğini, neler yaptığını hep beraber gördük. Elazığ, Bitlis'te de gördük ve habire görüyoruz. Dolayısıyla terör bitmeden bir şey konuşulması, silahlar susmadan veya susturulmadan bir şeylerin konuşulması doğru değil. Şuanda milletin talebi güvenlik. Diyorlar ki, 'Bizim huzurumuzun, güvenliğimizin temin edilmesi lazım. Terör faaliyetlerinin bitmesi lazım.' Ne zaman güvenlik sağlanır, terör faaliyetleri biterse ondan sonra bunun adı çözüm süreci olur, başka bir şey olur, bu meseleler halledilmiş olur zaten."

İRAN AMBARGOSUNUN KALDIRILMASI AVANTAJ

Van'a yatırım çekme noktasında özellikle İran'a komşu olması ve İran üzerindeki ambargoların kaldırılmasıyla önemli bir avantaja sahip olduğunu kaydeden Tüfenkçi,

"70 milyar dolara yakın bir ticaret hacmine sahip olması ve burada İran'daki ticaretten payını alacak illerin başında da Van gelmektedir. Van'ın bu anlamıyla bir avantajı var. Bu avantajı modern kapılarla beraber ulaşımı birkaç noktadan sınırlara girişini sağlamakla Van'ın gelişimine katkı sunmak istiyoruz. Özellikle sınır ticareti noktasında ve Van'ın üretiminin ihracata yönelik olması noktasında bir takım çalışmalar yapak istiyoruz. Eğer bu çalışmalar ve Van'ın kendi kimliğine ve hüviyetine sahip çıkarak, huzur ve barış içerisinde üretmeye başladığında bu üretimi pazarlayacak noktaların da çok olduğunu görüyoruz. Bizim bakan yardımcımız da Vanlı. Dolayısıyla bu noktada Van esasında avantajlı konumda. Önümüzdeki günlerde Van'ın hem ekonomisi, hem ticareti, hem de güvenliğinin iyi noktalarda olacağına inancımız tam" diye konuştu.

"HER ŞEYE RAĞMEN KALKINDIRACAĞIZ"

Bölge milletvekillerinin Van'ın değişim ve dönüşümü noktasında büyük çaba sarf ettiğini aktaran Tüfenkçi, "Van'daki bütün olumsuzluklar, terör belasının Van halkı üzerinde yapmış olduğu psikolojik, fiili ve fiziki baskıları nedeniyle Van'ın belki gelişim ve dönüşüm programları sekteye uğramış olsa da biz yıllardır bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da Türkiye'yi kalkındırmaya, Türkiye'nin gelişimi noktasında gayret gösteriyoruz. İnsanların işini, aşını büyütmeye, refah düzeyini arttırmaya çalışıyoruz ve ülkemizi huzur içerisinde, birlik, beraberlik içerisinde bir bütün içerisinde devlet olma vasfı ve hüviyeti içerisinde ülke insanının huzur içerisinde yaşamalarını temin etme noktasında gayret gösteriyoruz. Ama bir takım terör odakları ve ona müzahir yapılarda ülkeyi bölmek için veya ülkeyi bölmekten de öte insanların yaşam hürriyetlerini, demokratik haklarını ortadan kaldırmak için mücadele ediyorlar. Biz bütün bunlara inat hem Van'ı kalkındıracağız, hem Türkiye'yi kaldıracağız, hem de tek bayrak, tek vatan, tek millet ülküsü içerisinde hep beraber Türkiye'nin renkleriyle beraber bir millet ve devlet olma şuuru içerisinde insanlarımızın gelişimine katkı sunacağız." diye konuştu.

Bakan Tüfenkçi daha sonra beraberindeki heyetle birilkte 17 Ağustos'ta Van 2 Nisan Polis merkezine PKK'lı teröristler tarafından 2'si polis 4 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının yaşandığı olay yerinde inceleme yaptı. Bakan Tüfenkçi, esnafı ziyaret ederek 'Geçmiş olsun' dileklerinde bulundru.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

Haber-Kamera: Osman BEKLEYEN-Orhan AŞAN/VAN, (DHA)-

===========

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van - Bakan Tüfenkçi Van'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement