Van - Demirtaş Van'da 'Darbeye Hayır' Mitinginde Konuştu - Son Dakika
Güncel

Van - Demirtaş Van'da 'Darbeye Hayır' Mitinginde Konuştu

Van - Demirtaş Van\'da \'Darbeye Hayır\' Mitinginde Konuştu

Dha YURT - Demirtaş Van'da 'Darbeye hayır' mitinginde konuştuHDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel 'Darbeye Hayır' mitinginde Van'da partililere hitap etti.

01.08.2016 22:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha YURT - Demirtaş Van'da 'Darbeye hayır' mitinginde konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel 'Darbeye Hayır' mitinginde Van'da partililere hitap etti. Demirtaş, darbe girişimi içinde olan Ak Partililerin de açıklanmasını isterken, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır'dan karayoluyla gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel partilier tarafından Gevaş İlçesi'nde karşılandı. 'Darbeye hayır' mitinginin yapılacağı İkinisan kavşağına konvoy eşliğinde gelen Demirtaş burada yaklaşık 10 bin kişiye hitap etti.

DARBEDEN MEDET UMAN SİYASİ GÜÇ KİMDİR?

Konuşmasının büyük bölümünü 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine ayıran HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP olarak darbelerden, askerin siyasete ağırlığını koymasından çok çektiklerini söyledi. Demirtaş, darbeden medet uman bir siyasi gücün olduğunu ileri sürerek, "Parti olarak darbenin bizi kurtaracağına inanmadık. Biz öz gücümüze inandık. Darbecilerin peşinden koşmadık. 15 Temmuz'da tanklara, parlamentoyu bombalayan, uçaklara emir verenler bellidir. Şu darbeden medet uman siyasi güç kimdir? Onu ortaya çıkarılmasını istiyoruz, bekliyoruz. HDP olarak darbeciler cunta ve parelelle bir ilişkimiz olmadı. Bu kadar general, darbe yapıyor ülkenin tamamını ele geçirmeye çalışıyor. Peki darbe olsaydı, kim başbakan, kim bakan olacaktı. Listeyi biliyorlar. Neden açıklanmıyor. Acaba çok sayıda Ak partili bu darbenin içinde olduğu için açıklamıyor olmasılar. Darbeciler bizi başbakan yapmayacaklarına göre bir adayları vardır. Mademki 'darbecilerden sonuna kadar hesap soracam' diyorsun. Kaç milletvekili, kaç il başkanı, kaç bakan bunun içinde haberin vardır. Zavallı erleri dövmek kolay. Cemaate gönül vermiş, inanmış sıradan insanlardan hesap sormak kolay. Generalleri, valileri attınız içeri. Asla peşini bırakmayacağımız bir soruyu soruyorum. Darbenin içinde olan Ak Partililer nerde? Onların hesabını siz sormazsanız biz soracağız" dedi.

TEREDDÜT GÖSTERSEYDİK İÇ SAVAŞ ÇIKARACAKTILAR

Parti olarak ilk andan itibaren darbeye karşı çıktıklarını belirten Demirtaş, "Darbeçiler toplumu ayrıştırmak, bölmek için hazırlık yaptılar. Oradan bir iç çatışma çıkarabilselerdi darbe başarılı olacaktı. Buradaki en kritik duruş bizimdi. Tankların önüne yatanlar da kahramandırlar. Her yurtaşımız kendi iradesine sahip çıkma kararlığını göstermiştir. Eğer siz ve biz küçük bir tereddüt gösterseydik iç savaş çıkaracaktılar. Bu ülkenin huzuru, barışı, güveni çok önemlidir. Darbeyi atlatacağız ve krizinden kurtulacağız" dedi.

CEMAATİN KANDIRDIĞI BİR İNSAN NASIL CUMHURBAŞKANLIĞI YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemaatin kendisini kandırdığını ve Allah'ın affetmesini istediğini söylediğini belirten Demirtaş, "Cemaat bizi kandırmış Allah bizi afettsin diyor. O zaman cemaatin kandırdığı insanları Allah'a havale et. Neden işten attın. Bırak onları da Allah affetsin. Cemaatin kandırdığı bir insan öğretmenlik yapamıyorsa, polislik yapamıyorsa, cemaatin kandırdığı insan nasıl cumhurbaşkanlığı yapıyor. O zaman gelin cemaatin kandırdığı herkesi istifaye davet edelim en doğrusu bu. Cemaat beni kandırdı Allah afetsin, cemaat seni kandırdı içeri atacam. Yok böyle birşey. Her şehirde cemaatin komitesi vardı. Kimse valiyi, müdürü tanrımıyordu. Bu komite gizli olarak değil açıkça faliyetlerini yürütüyordu. Bunlarda hepsi Tayyip Erdoğan'ın emriyle yapılıyordu. Cemaatten olmayanı işe almayın deniyordu" dedi.

PARALELE SARILDIĞINIZ KADAR ÇÖZÜM SÜRECİNE SARILSAYDINIZ BARIŞ OLURDU

Bazı yazarların HDP ile cemaatin darbede işbirliği yaptığını yazdığını anlatan Demirtaş, "Biz dedik 'cemaat bizi ihbar ediyor. Bizi yargılayan cemaat. 10 bin siyasetçimiz içeri atıldı' dedik. Bizi dinlemediler. 'Bundan dolayı çözüm süreci kalmayacak' dedik. Onlar 'cemaat doğruyu yapar' dediler. Beraber ıslandınız, berabar yürüdünüz, ülkenin başına bunu getirdiniz. Suçlu nerdeyse biz olduk. AKP kalemşörleri darbeyi HDP ve cemaat birlikte yaptı. Cevap vermeye gerek bile yok. Böyle namertlik, adilik olur mu? Yıllardır cemaatin parasıyla köşe yazanlar HDP ve cemaat darbede birlikte işbirliği yaptı diyorlar. Savaşı başlatmak yerine çözüm sürecine sarılsaydın, bugün ülkeyi barışa götürseydin bu darbe olmayacaktı. Tankların önünü açtınız. Parelele sarıldığınızın yüzde 1'i kadar Kürtlere sarılsaydınız bu ülkede kardeşlik ve barışı inşa etmiştik" dedi.

SİZDE AHLAK VARSA YÜKSEKOVA VE CİZRE'Yİ DAHA İYİ ANLARSINIZ

Kürtlerin üzerine her türlü baskıyı kurduklarını belirten Demirtaş, "Her türlü baskıya rağmen doğru bildiğimizi haykırdık. Bak Yüksekova'yı yıkan komutan senin de kuyunu kazmış. Biz uyarıyorduk. Bu kadar yıkım, bu kadar insan ölürmü diyorduk. Ankara'da İstanbul'da bu kadar vahşet yapan Yüksekova'da ve Cizre'de ne yapmıştır. Sizde biraz ahlak varsa Yüksekova ve Cizre'yi daha iyi anlarsınız. Bekletimiz o yöndeydi. Ama nafile. Eğer darbeye karşı direniş meşruysa Kürdün direnişi yasak mı? Sen bu insanları tankla topla yola getirmeye çalışacağını söylersen, biz direnmeye devam edeceğiz" dedi.

ÖCALAN'DAN HABER ALINAMIYOR

Abdullah Öcalan'dan haber alınamadığını da belirten Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın ailesi ve avukatıyla görüşmesi lüks ve lütuf değildir. Numan Kurtulmuş darbecilerin İmralı'da Öcalan'a suikast düzenleyeceğini söyledi. O halde Öcalan'ın ne kadar önemli olduğunu biliyorsun. Neden hassasiyeti kaşıyorsun. Öcalan milyonlarca Kürdün, önder olarak kabul ettiği bir liderdir. Haber almak Kürt halkının hakkıdır. Zulmü ve faşizmi kabul etmedik. Etmeyeceğiz. 3 parti bir araya gelip bizi ezecekler. Bizi cemaatla gözü dönmüş canilerle karıştırmayın. Bizim davamız meşru. Devleti gizli gizli ele geçiren alçaklardan olmadık. Biz hakkımızı istiyoruz. Aklınızı başınıza alın barış çağrılarına cevap verin devleti selamete çıkaralım" dedi.

MİTİNG SONRASI OLAYLAR ÇIKTI

Demirtaş'ın konuşmasının ardından grup dağlırken, şehir merkezine yürümek istedi. Bunun üzerine polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahele etti. Olaylar sırasında 5 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van - Demirtaş Van'da 'Darbeye Hayır' Mitinginde Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı
    20:31 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memleketi Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde AK Parti İlçe Başkanlığının düzenlediği iftar programına katıldı. Göktaş, programda yaptığı konuşmada, ilçede sosyal belediyecilik projelerinin başarılı bir şekilde uygulandığını vurguladı. Ayrıca, Emirdağ'ın ve Afyonkarahisar'ın gelişmesi için destek istedi ve AK Parti belediyeciliğiyle birbirinden güzel projelerin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.


Advertisement