Van Depreminin 5. Yılı - Son Dakika
Güncel

Van Depreminin 5. Yılı

Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 644 kişinin ölümüne neden olan ve çok sayıda binanın ağır hasar gördüğü 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen 5 senede kent, devletin yatırımlarıyla adeta yeniden kuruldu.

23.10.2016 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 644 kişinin ölümüne neden olan ve çok sayıda binanın ağır hasar gördüğü 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen 5 senede kent, devletin yatırımlarıyla adeta yeniden kuruldu.

Türkiye'nin tarihine 644 insanın yaşamını yitirdiği büyük depremler olarak geçen 23 Ekim ve 9 Kasım Van depremlerinde, birbirinden acı hikayeler, çetin kış koşullarında çadır kentlerde sürdürülen hayat mücadelesi yaşandı. Tüm Türkiye, kentin tekrar ayağa kalkması için yardım seferberliğiyle kenetlendi.

Merkez üssü Tabanlı Mahallesi olan depremin ilk 20 dakikasında Van'ın merkezindeki enkazlarda, bir saat sonrasında ise en büyük hasarı gören Erciş ilçesinde arama kurtarma faaliyetleri 71 ekiple başlarken, daha sonra yurt içi ve yurt dışından gelen ekiplerle çalışmalar 140 noktaya yayıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinden görevlendirilen 295 ambulans, 56 UMKE aracı, 6 ambulans helikopter, 2 ambulans uçak ve 2 bin 400 sağlık personeli, gecesini gündüzüne katarak yaraları sarmaya başladı.

Enkazdan sağ çıkarılan her bir insanla yüzleri gülen, kurtarılamayanlar için ise gözyaşlarına hakim olamayan kurtarma ve sağlık ekipleri, sağ çıkanların verdiği moralle özellikle günler sonrasında dahi bir kişiyi bile sağ çıkarmak için büyük çaba gösterdi.

Depremden 108 saat sonra enkazdaki gençlere ve annesinin tükürüğüyle hayatta kalan Azra bebeğin de aralarında olduğu bin 673 kişiye ulaşan sağlık ekipleri, bu yaralılardan bin 37'sini karayoluyla, 194'ünü ise ambulans uçak ve helikopterlerle başka illerdeki hastanelere ulaştırdı.

Özel eğitimli 42 köpeğin de görev yaptığı kurtarma çalışmalarının ardından bu defa çadır kentler başta olmak üzere depremzede vatandaşların sağlık hizmetlerini yürüten ekipler, merkeze bağlı mahallelerde de 11 bin 500 vatandaşa yerinde sağlık hizmeti verdi.

-Devletin üst kademesi hazır bulundu

Depremin ilk saatlerinde bölgeye sağlık ekiplerinin sevk edilmesinden kısa süre sonra Van'a gelen devletin üst kademesi de çalışmaları, yaralıların durumlarını ve kentin bir an önce ayağa kalkması için yapılacak çalışmaları yakından takip etti.

Bölgeye ilk gelen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yardımcıları, bakanlar ve üst düzey bürokratlar, bir taraftan kriz merkezlerine gelen son bilgileri toparlarken, bir taraftan da Türkiye'nin farklı noktalarında bulunan depolardan kente yardımları kısa sürede ulaştırmaya çaba gösterdi.

Tüm ülkenin Van için seferber olduğu anlarda, sivil toplum kuruluşu çalışanlarıyla kente gelen ekipler de kısa süre sonra devletle el ele vererek depremzedelerin barınma ve yaşamsal ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı.

Artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk etapta gönderilen 75 bin çadır vatandaşlara dağıtılırken, kentin farklı noktalarına çadır kentler kurulmaya başlandı.

Mehmetçiğin de görev aldığı çadır kent kurulumunun tamamlanmasının ardından son yılların en çetin kış koşullarının yaşanması, kentten gitmek isteyen vatandaşların yollara düşmesine neden oldu.

Tüm Türkiye'nin kucak açtığı on binlerce depremzede, farklı illerdeki misafirhaneler, kamu kurum ve kuruluşlara ait binalar, yakınları ve vatandaşlara ait evlerde ücretsiz misafir edildi.

-35 konteyner kent kuruldu

Deprem sonrası sessizliğe bürünen kentte kalan depremzedelerin çaresizliğine, soğuk havanın eklenmesiyle başlarını sokacak bir yer bulma çabasına kayıtsız kalmayan devlet, çadır kentlerin ardından 14 bin tırla kente getirilen 29 bin 500 konteynerle 35 konteyner kent kurdu.

Geçici barınma imkanının bu yolla sağlanmasıyla rahat bir nefes alan depremzede vatandaşlar, yetkililerin daha 1 ay geçmeden inşa edilecek konutların yapımına başlamasıyla eski günlerine dönecek olmanın mutluluğunu yaşadı.

Başbakanlık AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırtılan deprem konutlarının en kısa zamanda tamamlanması için şehrin şantiyeye döndüğü kış mevsiminde, binlerce iş makinesi ve on binlerce işçi, hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulduğu günlerde soğuğa aldırış etmeden konutları tamamlamaya çalıştı.

Evleri yıkılan ve ağır hasar görenler için Van merkez, Edremit ve Erciş ilçelerinde hızla yükselen konutlar, henüz depremin birinci yılında dönemin Başbakanı Erdoğan'ın katıldığı törenle ailelere teslim edildi.

Van merkez, Erciş ve Edremit ilçeleri ile bağlı mahallelerde 147 bin 622 konut, 18 bin 735 iş yeri ve 20 bin 209 ahırda inceleme yapan AFAD uzmanları, 36 bin 206 konut ile 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğünü tespit etti. Çalışmalarda, 18 bin 181 konut da orta hasarlı olarak belirlendi.

-YYÜ, depremden sonra daha da güçlendi

5 yıl önce meydana gelen depremlerde çok sayıda binası hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ise yapılan çalışmaların ardından adeta küllerinden doğdu.

Binalarının çoğunun ağır hasar alması, sağlam durumda bulunanların da 2007 deprem yönetmeliğine uymaması nedeniyle kullanamayan YYÜ, bunun yanı sıra artçı sarsıntılardan dolayı öğrencilerin kenti terk etmesi üzerine eğitime ara vermek zorunda kaldı.

Yönetimin öğrenci ile öğretim üyelerini geri getirmek için gösterdiği gayret ve hükümetin verdiği büyük desteğin ardından, kampüste çok sayıda konteyner ve prefabrike yapı kurularak barınma imkanı sağlandı. Eğitime verdiği 2 aylık ara sonrasında, hasar gören binalarını güçlendirip yeni yapılar da inşa ettiren YYÜ yönetimi, adeta depremi fırsata dönüştürdü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Van Depreminin 5. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 2024 yılında yatırımlar için 439 milyon TL harcandı
    11:47 Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 2024 yılında yatırımlar için 439 milyon TL harcandı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, 2024 yılının ilk 3 ayında yatırımlar için 439 milyon 693 bin TL harcandığını açıkladı. Aygöl, 2024 yılında uygulanacak 225 adet proje yatırımının toplam tutarının 8 milyar 641 milyon 889 bin TL olduğunu belirtti.

  • Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor
    11:47 Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı, mevsimsel sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangınlarını önlemek için devriye faaliyetlerini sıklaştırıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlar aracılığıyla ormanları sürekli olarak kontrol eden jandarma, yangınların erken aşamada tespit edilmesini sağlıyor. Vatandaşlar da orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendiriliyor.

  • MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi
    11:47 MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi

    "MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması" Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi.

  • Elazığ'da 217 okul çevresi denetlendi, 5 araca ceza kesildi
    11:45 Elazığ'da 217 okul çevresi denetlendi, 5 araca ceza kesildi

    Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 217 okul ve çevresinde şüpheli şahıslar, araçlar ve metruk binalar kontrol edildi. Ayrıca Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından 221 okul servis aracı denetlendi ve kurallara uymayan 5 araca ceza kesildi.

  • Burdur'da İl Genel Meclisi Başkanlığına Levent Tokmaker seçildi
    11:44 Burdur'da İl Genel Meclisi Başkanlığına Levent Tokmaker seçildi

    Burdur'da yapılan yerel seçimlerin ardından İl Genel Meclisi'nin başkanlığına Levent Tokmaker seçildi. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda yapılan gizli oylama sonucunda, Milliyetçi Hareket Partisi Tefenni Meclis Üyesi Levent Tokmaker, 27 oydan 14'ünü alarak İl Genel Meclisi Başkanı oldu.

  • Abdullah Avcı, Trabzonspor futbolcularına uyarılarda bulundu
    11:43 Abdullah Avcı, Trabzonspor futbolcularına uyarılarda bulundu

    Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Trendyol Süper Lig'in kalan 6 haftalık bölümü için futbolcularına uyarılarda bulunarak, oyuna ve disipline sadık kalan bir takım istediğini belirtti. Avcı, oyuncularıyla yapacağı durum değerlendirmesinde üçüncülük avantajını iyi kullanmaları gerektiğini vurgulayarak, ciddiyetin ve dikkatin önemini belirtti. Trabzonspor, kalan 6 haftada üçüncülüğünü koruyarak sezonu tamamlamayı hedefliyor.

  • Tekirdağ'da yapılan operasyonda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi
    11:43 Tekirdağ'da yapılan operasyonda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi

    Tekirdağ'da polis ekipleri uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği operasyonda Ayaspaşa Mahallesi'nde uyuşturucu madde ticareti yapıldığını tespit etti. O.D. isimli şahsa ait ikamette yapılan aramada 336 adet uyuşturucu hap ve 12.5 gram bonzai maddesi ele geçirildi. O.D. gözaltına alındı.

  • Tunceli'de Tartışma Sonucu İntihar
    11:42 Tunceli'de Tartışma Sonucu İntihar

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, doktor arkadaşı ile balkonda tartışan sağlık memuru, 3. kattan kendini boşluğa bıraktı. Talihsiz adam hayatını kaybederken, arkadaşının ardından atlayan kadın doktor ise yaralandı. Olayın detayları inceleniyor.

  • Siirt'te kaybolan alzaymır hastası yaşlı şahıs ölü bulundu
    11:41 Siirt'te kaybolan alzaymır hastası yaşlı şahıs ölü bulundu

    Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Bağlıca köyünde yaşayan 80 yaşındaki alzaymır hastası Hüseyin Tilki, dün gece evinden ayrıldıktan sonra geri dönmedi. Yapılan arama çalışmaları sonucunda Tilki'nin cansız bedenine ulaşıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement