Van Gölü Havzası'nı Tehdit Eden Yeni Tehlike 'Kerevit' - Son Dakika
Güncel

Van Gölü Havzası'nı Tehdit Eden Yeni Tehlike 'Kerevit'

Van Gölü Havzası\'nı Tehdit Eden Yeni Tehlike \'Kerevit\'

VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi ve Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Akkuş, Van Havzası'nı bekleyen yeni tehlikenin tatlı su kereviti olduğunu söyledi.

08.09.2016 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi ve Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Akkuş, Van Havzası'nı bekleyen yeni tehlikenin tatlı su kereviti olduğunu söyledi. Van'ın, Türkiye'nin en temiz su kaynaklarına sahip olduğunu belirten Akkuş, "Van'daki su kaynakları için son 3-4 yıldır yeni bir tehdit söz konusu. Bu tehlike bölgemizde doğal olarak yaşamayan canlı türlerinin bölgemize getirilerek buradaki akarsulara bırakılma tehlikesidir. Bunlar beraberinde hastalık getirerek buradaki türlere de zarar veriyor" dedi.

Van Gölü Havzasındaki tatlı su kaynakları yeni bir tehlike ile karşı karşıya. Van, Ağrı, Bitlis ve Iğdır'daki tatlı su kanyaklarında çalışma yapan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi ve Doğa Gözcüleri Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü Havzasının 3-4 yıldır yeni bir tehlikenin söz konusu olduğunu söyledi. Akkuş, şöyle dedi:

"Bu tehdit, Van bölgesinde doğal olarak yaşamayan ve 'Tatlı su kereviti' olarak bilinen canlıların yüzlerce kilometre uzaklıktan özel tanklar içerisinde taşınarak Van'daki baraj ya da akarsulara bırakılma tehlikesidir. Burada yaşayanlara ve resmi kuruluşlara büyük görevler düşüyor. Van'daki su kaynaklarını tehdit eden küresel iklim değişimi, atık su tesisinin çalışmaması, kirlilik gibi birçok sorundan bahsedebiliriz. Fakat son 3-4 yıldır Van'da bulunan su kaynakları bu yeni tehdit ile karşı karşıyadır."

HASTALIĞI BÖLGEYE TAŞIMIZ OLUYORUZ

Hemen yanı başımızda bulunan Ağrı ve Iğdır'da birçok su kaynağına batıdan getirilen tatlı su kerevitlerinin bırakılarak burada hasat edilmeye başlandığını da anlatan Akkuş, şöyle devam etti:

"Son derece yanlış ve riskli bir uygulama olan bu işlem, ülkemizde resmi kuruluşlar tarafından ya da ekonomik amaç taşıyan ticari firmalar tarafından ülkemizin değişik bölgelerinde yapılmaktadır. Ülkemizde son olarak Şanlıurfa'da yapılan bu işlemin temel amacı; bölgelerin balıkçılık potansiyelini canlandırmak ve yeni iş alanları oluşturmak olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu işlemin Van'da uygulanmasının sonucu belirsiz birçok riski beraberinde getireceği açıktır. Van'da bulunan akarsulara ya da baraj göllerine tatlı su kereviti bırakılmasının ortaya çıkaracağı en büyük risk bölgemizde olmayan birçok hastalığın insan eliyle yüzlerce kilometre öteden bölgemize taşınmasıdır. Van'da bulunan sular batı illerine göre hastalık bakımından çok daha temizdir. Kerevitlerin taşıdığı birçok değişik hastalıklar var. Bu da akarsularda yaşayan canlı türlerine zarar veriyor. Biz bu sulara tatlı su kereviti veya farklı bir balık türü getirdiğimiz zaman, yüzlerce binlerce öteden hastalığı bu bölgeye taşımış oluruz. Buradaki sular stratejik öneme sahip gelecekte kullanacağımız su kaynaklarıdır" dedi.

Bölgeyi bekleyen başka tehlikeler de bulunduğunu anlatan Akkuş, akarsular ve göllerin kendi içlerinde belli bir ekolojik dengeye sahip olduklarını ifade ederek şöyle devam etti:

"Van; yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı şehir. Dışarıdan 1 milyon insan daha getirdiğimiz zaman Van'ın ne altyapısı, ne trafiği, ne de hastaneleri bunu kaldıracaktır. Akarsu ve göller de bunun gibi. Dışarıdan bu canlıları buraya soktuğumuz zaman, buradaki yerli türleri kaybetme riskimiz var. Ekolojide şöyle bir kural vardır. Dışarıdan gelen istilacı türler, her zaman yerli türleri baskı altına alır ve bulundukları habitatın dışına iterler. Dolayısıyla hem dışarıdan hastalığı bölgeye getirmemek hem de akarsulardaki ekolojik dengeyi bozmama adına kesinlikle Van Gölü Havzası'na bu tarzdaki yabancı türlerin girişine izin vermemeliyiz. Bu bizim bölgede yaşayanlar olarak bir sorumluluğumuzdur. Buradan herkese sesleniyorum. Lütfen böyle bir şeye şahit olursanız, bunu ilgili kurumlara haberdar ediniz ve müdahil olunuz."

- Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van Gölü Havzası'nı Tehdit Eden Yeni Tehlike 'Kerevit' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement