Van Gölü'ünün Kaderi Akademisyenlerin Elinde - Son Dakika
Yerel

Van Gölü'ünün Kaderi Akademisyenlerin Elinde

Van Gölü\'ünün Kaderi Akademisyenlerin Elinde

Van Gölü'ndeki kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla kapsamlı bir proje hazırlayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, birçok alanda uzman bilim adamlarının yer alacağı çalışmayla gölün geleceği için atılması gereken adımları belirleyecek Gölde sörf yaparak projeyi tanıtan Rektör Peyami Battal, proje sayesinde kısa.

09.08.2014 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Gölü'ndeki kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla kapsamlı bir proje hazırlayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, birçok alanda uzman bilim adamlarının yer alacağı çalışmayla gölün geleceği için atılması gereken adımları belirleyecek.

Beraberindeki senato üyeleriyle üniversite sahiline giden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteye ait tekneyle göle açıldı. Teknenin yaklaşık 30 metre derinlikte demir atmasıyla gölde yüzen Battal ve beraberindeki akademisyenler, rüzgar sörfü yaptı.

Bir saat süren sörf ve yüzme keyfinden sonra sahile dönen Battal, gazetecilere yaptığı açıklamada, gölün geleceğini yakından ilgilendiren "Van Denizi Çevresindeki Kirlilik ve Genel Durumu" Projesi hazırladıklarını söyledi.

Proje sayesinde, göldeki kirlilikle ilgili yakın zamanda detaylı bilgilere sahip olunacağını vurgulayan Battal, Van Gölü'nün çok önemli bir değer olduğunu, temizliği bakımından da yüzme ve su sporlarına büyük değer katacağını ifade etti.

İnsanların gölden daha fazla yararlanması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Battal, su sporlarında isteyenlere yelken, sörf, kano gibi çok sayıda branşta kurs verebileceklerini belirtti.

Battal, Van Gölü'nü, Türkiye'ye ve dünyaya farklı yönleriyle tanıtmak gerektiğine değinerek, "Zaten Van denizimiz dikkat çeken bir varlık. Ama denizimiz ile ilgili bir sorun var. O da sürekli kirleniyor, kirletiliyor. Burada hepimize görevler düştüğü gibi gerek yerel yönetimlerimize, gerekse ilgili bakanlıklara durumu iletmek suretiyle denizimizin bu sorunlarını kısa sürede çözmemiz lazım" diye konuştu.

-Geniş kapsamlı Van Gölü projesi hayata geçiriliyor

Van Gölü'nün gelecek nesillere daha temiz bırakılabilmesi ve sorunlarının çözümü için geniş kapsamlı bir proje hazırladıklarına dikkati çeken Battal, projede farklı alanlardan çok sayıda uzmanın görev alacağını dile getirdi.

Battal, YYÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından desteklenen projede gölün etkilenebileceği tüm olasılıkları inceleyeceklerini bildirerek, şöyle konuştu:

"Projeden çıkacak sonuçları, valilik, belediye başkanlıkları, ilgili bakanlarımızla paylaşmak suretiyle denizimizin hak ettiği noktaya gelmesine dikkat çekmek istiyoruz. Van denizi dendiği zaman zihinlerde sadece güzelliği canlansın istiyoruz. Yoksa kirli bir Van denizi imajı hepimiz için yanlış olur. Biraz önce denizin ortalarına doğru gittik ve orada yüzdük. Denizin çok harika bir suyu var. Kesinlikle denizde yüzen ve yüzmeyi seven herkese Van denizinde yüzmelerini tavsiye ediyorum. Buraları gelip gördükleri zaman, deniz kıyılarında dikkat çeken sahillerden çok çok daha temiz ve güneşiyle, suyuyla iç açıcı olduğunu görecekler. Ancak tabii ki bir kirlenme olayı söz konusu. Ama bu bütün Van Gölü'nü kapsayacak bir düzeyde değil. Şu anda kıyılarla ilgili net bir şey söylemek yanlış olur. Bugüne kadar herhangi bir araştırma yapılmamış ve afaki konuşmayla bunu bir noktaya bağlamak doğru olmaz. Çünkü bilimsel konuşmamız gerekiyor. İnsanlar çıkıp, 'şura kirlendi, bura kirlendi' şeklinde konuşuyorlar, bunlar çok doğru değil. Biz bunu kimyasal, biyolojik ve diğer konularda hazırladığımız projemizle ortaya koyacağız. Ondan sonra inanıyorum ki çok daha iyi bir değerlendirmeyle bu bilgiyi herkese verebiliriz."

Gölde her türlü spor etkinliğinin rahatlıkla yapıldığını anlatan Battal, öğrencilerin de eğitim sezonun başlamasıyla çok sayıda sportif faaliyete katıldığını kaydetti.

Battal, Su Sporları Federasyonu ve diğer federasyonlarla irtibat kurarak bazı şampiyonaların etaplarının Van Gölü'ne alınması için görüşeceklerine işaret etti. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Van Gölü'ünün Kaderi Akademisyenlerin Elinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement