Vatandaş, 55 Ton Altın Bozdurdu - Son Dakika
Ekonomi

Vatandaş, 55 Ton Altın Bozdurdu

2015 yılında altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaş, yaklaşık 55 ton altın bozdurdu.

07.02.2016 13:13  Güncelleme: 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fiyatlardaki dalgalanma ile altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı, 2015'te yaklaşık 5,6 milyar liralık altın bozdurdu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti.

Ancak altın fiyatlarındaki dalgalanma yatırımcıların altını bırakıp başka yatırım araçlarına yönelmesine sebep oldu.

YAKLAŞIK 55 TON ALTIN SATILDI

Böylece 2015 aralık sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 10 milyar 624 milyon liraya geriledi. Bu rakam, bir yıl boyunca gerçekleşen işlemlere göre 2015'te altının ortalama gram fiyatı 102,4 lira olarak baz alındığında, 54,94 ton altına denk geliyor.

Yani yatırımcı, taşıma ağırlığı 30 tona kadar çıkan kamyonlarla 2015'te yaklaşık ''2 kamyon'' altın bozdurdu. Uzmanlar 2015 yılında altından çıkan yatırımcının bu birikimini konut ve dövize yönlendirdiğini belirtiyor. Zira geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılırken, bankalardaki döviz tevdiat hesapları da 1 yılda 124 milyar 307 milyon liralık artış gösterdi.

''ALTINDA SATIM FIRSATI VAR''

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altında şu anda alım değil, satım için fırsat bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Altın bir yatırım aracı, inmesi de çıkması da normal ama yatırımcılara en büyük tavsiyem sepetlerinde illaki altın bulunsun. Son 7-8 yılın en sürpriz yatırım aracı altın, hala sürprizlerine devam ediyor, nereye gideceğini de kestiremiyoruz." Bazı altın ve para piyasaları uzmanlarının bu yıl altının gram fiyatının 120 liraya çıkacağı öngörüsünün bulunmasına ilişkin soru üzerine de Halaç, "Altında her şey mümkün" dedi.

YATIRIMCI NEREYE YÖNELDİ?

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise altın fiyatlarının gerilediği ortamda yatırımcıların kar satışı yapıp otomobil ve konut tüketimine yönelmiş olabileceğini söyledi. Bazılarının da döviz piyasalarındaki oynaklıktan faydalanmak için yatırımlarını bu alana kaydırmış olabileceğini aktaran Doğanay, "Borç ödemeleri için de kullanılan bir kısım vardır muhakkak" diye konuştu.

Vatandaş, 55 Ton Altın Bozdurdu

Son Dakika Ekonomi Vatandaş, 55 Ton Altın Bozdurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • kürtler okuyun: benim kürt arkadaslarim var . bundan 14 yil once Ahmet Kaya kurtce sarki cikarcam dedi millet devlet ayaga kalkti simdi trt kürdi kuruldu universitelerde kürtce bolumleri acildi bumu kürt düşmanligi 14 yil once ahmet kayayi hain ilan ettiler simdi istedikleri gibi konusabiliyorlar yasasin akp. 9 8 Yanıtla
  • kindar: Var ki bozuyorlar .ya olmayan ne yapsın. 16 0 Yanıtla
  • ADALET: İSLAM DEVLETİ PARA BİRİMİ SAF ALTIN DİNAR DIR......... HALİFEYE SELAM OLSUN ....................Rabbimiz onu ve Mücahidleri korusun düşmanlarımızı kinleriyle gebertsin............................... 3 10 Yanıtla Sydney: Kim Bu halife?? Sakln ebu cehell kilikli biri olmasin 8 0 ADALET: PRF.DR EBU BEKİR EL BAĞDADİ HÜSEYNİ EL KUREYŞ................... ............................................................................... 0 3
  • ANTİ AKP: SİYASİ İKTİDAR SAYESİNDE İSLAM DİNİ CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA GÖRMÜŞ OLDUĞU ZARARI HİÇ BİR DÖNEMDE GÖRMEMİŞTİR ÇIKARMIŞ OLDUĞUNUZ KIYAMET FİTNESİ İLE BİRLİKTE SAHTE HİLAFETÇİLİK SAHTE DİNCİLİK ALLAH İLE ALDATMAYI İLKE EDİNMENİZDEN DOLAYI CEMAAT EHLİNİ CAMİLERDEN UZAKLAŞTIRMAYI BAŞARMIŞ OLDUNUZ VATANA MİLLETE BAYRAĞA CUMHURİYETE DEMOKRASİYE ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINA LAİK DÜZENE YURDUN HER KARESİNDE YATMAKTA OLAN AZİZ ŞEHİTLERİMİZE KARŞI BİR İHANET SÜRECİ İLE BİRLİKTE SAVAŞ BAŞLATMIŞ OLDUNUZ. 8 4 Yanıtla
  • Devir degisti: Altın eskiden zarraftan alıp satılır ve büyük kayıplar yaşanırdı işçilik parası ve gr dan komisyon olarak Halbuki şimdi bankalar var yaklaşık 1 tl kadar komisyon alıyorlar neredeyse hiç zarar yok Düğün yapanların dışında altını bankadan alin daha alırken kazanin 6 2 Yanıtla
  • Tüh: Bir cogu aclikla mücadele eden ülkemde bu altinlari bozduranlar kimdir nereden ne gibi kazanclari vardirki meraketmek icindegil hakkaniyetlemi kazanildi diyir insanin nefsi 1 6 Yanıtla
  • ahmet...: bizim devletimiz yardım eder 3 3 Yanıtla
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement