Vatandaş İçin Borç Krizi Kapıda - Son Dakika
Ekonomi

Vatandaş İçin Borç Krizi Kapıda

Vatandaş İçin Borç Krizi Kapıda

Vatandaş, borcu borçla çeviriyor, diğer taraftan sanal refahın getirdiği standartlarından da öyle kolay kolay vazgeçmek istemiyor. Çanlar hepimiz için çalmaya başladı.

14.07.2015 10:46  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketim alışkanlıklarımızın değiştiği kesin. Artık daha çok tüketiyor daha az tasarruf ediyoruz. Tüketimi de borçlanarak yapıyoruz. İşin daha da vahim olanı, artık kazandığımız para bırakın harcadıklarımızı karşılamaya, aldığımız kredilerin taksitlerini ödemeye de yetmiyor.

BORCU BORÇLA ÇEVİRİYORUZ

Hal böyle olunca borcu borçla çevirmek artık çok yaygın hale gelmiş durumda. Bir kredinin ya da kredi kartının borcunu ya diğer kredi kartından çektiğimiz parayla ya da yeni aldığımız krediyle ödüyoruz. Hepimiz borç yönetme gurusu olduk. Cüzdanında en az 4 ya da 5 kredi kartı olmayana Marslı muamelesi yapıyoruz.

İŞ İŞTEN GEÇTİ

Ama iş bununla da bitmiyor. Kendi yarattığı tüketime dayalı ekonomik büyüme modelinin bir balon gibi şiştiğini ve bir noktadan sonra mecburen patlayacağını gören siyasal iktidar, 2014'ün hemen başından itibaren bazı tedbirler aldı. Ancak kredi kartına taksit ve limit sınırlandırması getirmekten öte gitmeyen söz konusu palyatif önlemler, yapısal sorunları çözmekten çok uzak olunca, vatandaş da kendine yeni finansman alternatifleri yaratmanın yolunu hemen buldu.
Nitekim söz konusu sınırlandırmalara rağmen, 2013 sonunda 80 milyar TL olan kredi kartı bakiyesi o günden bugüne sadece %10 düşerken, taşıt ve konut kredisi hariç tüketim veya borç çevirmek amacıyla kullanılan ihtiyaç kredisi tutarı aynı dönemde %20 artışla 153 milyar TL'yi aştı. Böylece vatandaşın konut ve taşıt kredisi dışında, tüketim amaçlı kullandığı ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcu toplam 225 milyar TL'nin üzerine çıktı.

ASIL TEHLİKE HEYBEDE

Ama turpun büyüğü heybede. Çünkü vatandaş, bir taraftan borçla borcu çevirmekten başka çare bulamazken, diğer taraftan sanal refahın getirdiği standartlarından da öyle kolay kolay vazgeçmek istemiyor. Çünkü 24 ay taksitle 1 haftalık tatil planları yapmaya devam ediyor. Çünkü 36 ay taksite de, epey yüksek seviyeden katlanacağı yıllık vergilere de aldırmadan otomobilini yeniliyor. Hatta daha 2 yıl önce aldığı canım koltuk takımını, ama elbette peşin fiyatına taksitle, değiştirmenin planları yapıyor. Hal böyle olunca da, deniz elbette yavaş yavaş bitiyor, çanlar hepimiz için çalmaya başlıyor.

ÖDENEMEYEN KART BORÇLARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Nitekim 2014 başı itibariyle, hiçbir surette tahsilat sağlanamadığı için icralık olmuş kredi kartı tutarı, toplam kredi kartı toplam borç bakiyesinin %5,64'ü ile 4.5 milyar TL iken; şimdi bu rakam %8,24 (%46 artış) ile 5,9 milyar TL'yi (%31 artış) aşmış durumda.

Yine aynı dönemde ihtiyaç kredilerinde icralık hale gelmiş kredi tutarı, toplam ihtiyaç kredilerinin %3,14'ü ile 4 milyar TL iken, 2015 Haziran itibariyle bu rakam %4,82 (%54 artış) ile 7.4 milyar TL'ye (%85 artış) ulaşmış vaziyette.

TEHLİKE GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Sonuç olarak, icralık olmuş kredi kartı ve ihtiyaç kredi bakiyelerindeki bu artış, göz ardı edilecek boyutu çoktan geçmiş durumdadır. Hele verilen kredi bakiyesinin arttığı bir yerde, icralık kredi rakamı oransal olarak düşmüyor, aksine artıyorsa durum daha da vahimdir. Çünkü bu, yeni verilen kredilerdeki artıştan daha yüksek oranda icralık kredi artışı var demektir. Bir de tüm bunların üzerine, söz konusu kredilerin karşılığında vatandaşın elinde, konut ya da taşıt kredilerinde olduğu gibi bir ev ya da araba olmadığı; dolayısıyla sat-kurtul seçeneğinden de yoksun olduğu hesaba katılırsa, gidişat gidişat değildir. (Kaynak:Radikal)

Son Dakika Ekonomi Vatandaş İçin Borç Krizi Kapıda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (43)

  • ...: hala bazi gerizekalilar chp ve mhp yontuyo...ulan at gozlugu takmis dingiller 12 yildir kim var iktidarda ....2 ayda ulke hemen borc batigina dustu demi..ahhh ahhh ne kadar dusuncesiz insanlar var 18 2 Yanıtla
  • KaLpSiZ-KURT: borcu borçla çevirir evdeki eski tvyi çöpe atar gider 3 binliraya let tv alır eski koltukları atar gider son modl koltuk alır eski arabayı atar 50 binliraya araba alır eee ne olacak asgari ücret 960 tl hadi öde burda harcama alışkanlığını ortadan kaldırmak lazım neyi vardı eski tv nin neyi vardı eki koltukların neyi vardı eski arabanın dahasınıda söylüyeyim adamın bir evi var gitmiş borçlanmış ikinci evi almış ??? 11 4 Yanıtla
  • vatandaş : yunanıs tanın milli gelirı fert başina 30 bin dolardan fazla ve adıl dağilım var türkiyedeyse fert başına 10 bın dolar.fertbaşina gelırdağilımıda tam bozuk onu da bizim adımıza ağalar paşar yer siz hala yunanıstanın batık türkiyenın ekonomısının iyi olduğunu düşüne bilırsınız akıla nazar değmez zararı yok 13 2 Yanıtla
  • meridien: Habere inanmiyorum son secimlerde halkin yuzde 41 i yine akp dedi borcu olan zor yasayan insanlar neden akp desinler o halde akp ye oy veren hic kimsenin borcu yok sadece muhaliflerin borcu var seklinde bir sonuc cikar.birsey kesin ki halkin yuzde 41i hayatindan cok memnun onlara sorup ogrenip memnun olmanin sirlarini ogrenmek lazim 10 5 Yanıtla
  • Pir: Şimdi akpliler gözünüze dizinize dursun diyecek tabi onların tuzu kuru 12 2 Yanıtla
  • hulk: akp soyun kurur insallah 10 3 Yanıtla
  • Dmt: Yaşasın akp hükümeti. Oylar akp'ye diyenlerin borç matrahını merak ediyorum. 11 1 Yanıtla
  • kelle: bu millette hersey musahaktır beter olun 11 1 Yanıtla
  • FATİH: Sarayı satsak,pardon külliye oldu sonra,devlet büyüklerimiz harcamalarını kıssa hiçbirimizin derdi kalmaz,bence. 7 4 Yanıtla
  • Özenti yaşayanların hazin sonu: Özentici olursan böyle olur akp chp mhp hdp kim gelirse gelsin millet olmayan parayla alışveriş yapıyo nasıl bi mantıksa her sene telefonunu son modeli çıkınca yeniliyor arabayı yeniliyor sonra batıyoruz bence insanlara bütçe nasıl yönetilir onu öğretmek lazım bide özentilikten kurtulmamız lazım 10 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement