Vatandaşın Borcu Gizleniyor, Fatura Seçimden Sonra - Son Dakika
Ekonomi

Vatandaşın Borcu Gizleniyor, Fatura Seçimden Sonra

Vatandaşın Borcu Gizleniyor, Fatura Seçimden Sonra

SGK prim borcu olan vatandaşa tebligat gönderilmiyor. Vatandaş hastaneye gitiğinde borcundan haberdar oluyor. Tebligatların seçimden sonra gönderileceği öğrenildi.

20.02.2015 11:46  Güncelleme: 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) 5.3 milyon vatandaşın ödemesi gereken borç toplamı 10 milyar lira. 5.3 milyon. Ancak vatandaşın 3.5 milyonunun borcundan hiç haberi yok.

GELİR TESTİ YAPTIRILMASI GEREKİYOR

4.5 aydır borcunu bir şekilde öğrenip Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gelir testi yaptıranların toplam sayısı sadece 153 bin. Önümüzdeki 1 ay 10 günde yani 30 Mart'a kadar, 5 milyon 147 bin yurttaşın gelir testi yaptırması gerekiyor.

VATANDAŞA BORCU BİLDİRİLMİYOR

AK Parti hükümeti tarafından Torba Yasa kapsamında çıkarılan ve ardından yapılandırılan genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarını yurttaş öğrenemiyor çünkü tebligatlar vatandaşa gönderilmiyor. Tebligatı almayan yurttaş borcundan haberdar olmadığı için gelir testi yaptırmıyor.

ÜZERİNE FAİZ DE BİNECEK

1552 sayılı yasada yeniden yapılandırmanın son tarihi 30 Mart 2015 olduğu için o güne kadar gelir testi yaptırıp borcu olanlar borcunu taksitlendirmez ise borçlarına yüzde 10 oranında faiz işletilecek.

BORÇ HASTANEDE ÖĞRENİLİYOR

Prim borçlarını öğrenmenin iki yolu var; ya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tebligat gönderilmesi ya da internetten öğrenilmesi. Ancak Türkiye'de birçok kişinin hâlâ internet kullanmadığı için bu yolla borcunu öğrenemediğini söyleyen Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan, "Yurttaş hastaneye gittiğinde 'Borcunuz var, önce onu ödeyin sonra sağlık hizmeti alabilirsiniz' dendiği zaman borcu olduğunu anlıyor. Sistem zorunluluk esası uygulamasına dayanıyor" dedi.

BİR AY 10 GÜN KALDI

Bunların yanı sıra gelir testi yaptıranların aylık geliri 378 liranın altında çıkarsa ya da 4 kişilik bir ailenin aylık toplam geliri 1512 liranın altındaysa bu kişiler sigorta primi ödemeyecek ve tüm borçları silinecek. Primini devlet ödeyecek. Torba yasayla SGK'ye ait borçların yeniden yapılandırılması kapsamında, 30 Nisan 2014'ten önceki Bağ-Kur, SSK, genel sağlık sigortası idari para cezaları da dahil tüm prim borçları, gecikme zammı, gecikme faizi var. Bakanlar Kurulu'nun 30 Mart 2015'ten sonra süreyi 6 ay uzatma yetkisi olduğunu söyleyen uzmanlar, mağduriyetlerin önlenmesi için tebligatlar ulaşmasa da bir an önce gelir testi yaptırılmasını öneriyor.

BORCA TAKSİT VAR

Çıkan borçlar 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek ancak taksitler her ay değil, iki ayda bir ödenecek. İlk taksidin 30 Nisan ödenmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar borcun tamamını ödeyenler borcun aslını ödeyecek ve faiz ya da da masraf ödemek zorunda kalmayacak.

KİMLER GELİR TESTİ YAPTIRACAK:

* Hiçbir Sosyal Güvenliği olmayanlar.
* Yeşil Kartlılar.
* Kısmi Süreli Çalışanlar (part time çalışanlar).
* Öğrenciler (25 yaşını doldurmuş üniversite öğrencileri).
* Zorunlu sigortası sona erenler.
* SGK prim borçları, sgk.gov.tr adresine girip, 'GSS Prim borçlarınızı yapılandırıyoruz'a basıp, çıkan sayfanın en altında 'Genel sağlık sigortası tescil ve borç durumunuzu öğrenmek için tıklayın'a basıp kimlik bilgilerini girerek öğrenilebiliyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Vatandaşın Borcu Gizleniyor, Fatura Seçimden Sonra - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • ata celebi: Millet kan ağlıyor, hükümet seçim derdinde 19 0 Yanıtla
  • hocadan: Şu akp denen hırsızları şu ülkeden atmazsanız çok daha cebinizdeki paraya göz dikerler haziranda defrdin gitsin odediğim her kuruş vergi boğazlarında kalsın 17 1 Yanıtla
  • antichpli: Vatandaşın borcu gözleniyor lafa bak ulen borcu olan zaten biliyor kim kimden neyi gizliyor yalancılar seçim yaklaştı pelsinvanya ve muhalefet can çekişiyor nerdesin ey sandık bu muhalefetin boyunu ölçelim 2 15 Yanıtla
  • akif3404: dünyanın hangi ülkesinde işsizden haraç kesiliyor işsiz insanlar borçlandırılıyor Türkiye de bu gss çıktığında muhalefet basbas bağırdı bu yaptığıniz insan haklarına aykırı müslümanlığa aykırı hiç kimse sesini çıkarmadi. Bu hükümet gençleri garibanları işsizleri borçlu yaptı bu ne demek biliyormusunuz hükümete köle oldunuz demek. uyanın artık uyanın üzerinizde ki ölü toprağıni atın kendinize gelin ey halkım geleceğiniz ülkemiz elden gidiyor 17 0 Yanıtla
  • ....: aynen öyle vurgun bu 17 0 Yanıtla
  • erdem sabri: çok zor bu seçimde akpkk tek başına iktidar olması mümkün bile değil ama trafoya kedi girse sahtekarlık hırsızlıkla ki bunların fıtratında var yanlışlıkla bir iktidar olurlarsa millet asıl o zaman yanacak vergi, zam başka çare yok millet perişan olup sürünecek iç savaşa sürüklenecek 17 0 Yanıtla
  • Alp alparslan : Nah alirsiniz o parayi benden 17 0 Yanıtla
  • UzunADAM: Haberin kaynagina bak cumhuriyet ?? charlienin dergisinide dagitan bunlar degilmiydi Gozumuz acik Vesselam sen git kendi capulcularini kandir cumhuriyett yemezler... 0 16 Yanıtla
  • antichpli: Gazeteler salyacılar muhalefet başladı kemkirmeye millet nah oyu verir size akp yine iktidar olacak 1 15 Yanıtla
  • Çarşı: Benim borcumu Bilal ödesin 13 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement