Vatandaşlar Hipertansiyona Karşı Uyarıldı - Son Dakika
Yerel

Vatandaşlar Hipertansiyona Karşı Uyarıldı

Vatandaşlar Hipertansiyona Karşı Uyarıldı

Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından açıklama yapıldı ve Hipertansiyon hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bilgiler verildi.

18.05.2016 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından açıklama yapıldı ve Hipertansiyon hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bilgiler verildi. Yapılan yazılı açıklamada: Hipertansiyonun küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve hipertansiyon vakalarının yüzde 90'ının nedeninin bilinmediği belirtilerek, vatandaşlar belli aralıklarla tansiyonlarını ölçtürmeleri konusunda uyarıldı. Açıklamada "Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olanıdır. Hipertansiyon, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyonun en sık görülen komplikasyonları ise koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliğidir. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

Dünya genelinde yüksek kan basıncının toplam ölümlerin %13'ünün nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir. Hipertansiyon konusunda farkındalığı arttırmak, sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek, kişilerin ve toplumların hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini arttırmak amacıyla Dünya Hipertansiyon Birliği ( WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü "Dünya Hipertansiyon Günü" olarak ilan edilmiştir. Bilinç düzeyinin arttırılması yanı sıra hipertansiyonu önleme, teşhis, tedavi konusunda da kişilerin bilgilendirilme faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla kan basıncı kontrol oranlarının yükseltilmesi hedeflenmiştir.

Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan "aşırı tuz tüketimi" de ülkemiz için ciddi bir sorun olup, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama bu rakamın 3 katı olan 18 gramdır. En büyük sorun ise hipertansiyon hastalarının çok önemli bir bölümünün hastalığını bilmemesi ve bu yüzden iyileştirici değil kötüleştirici tercihlerini sürdürmesidir Yüksek kan basıncında can ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu, erken tanı konabilmesi; bunun tek yolu da zaman zaman yaş ilerledikçe daha sık tansiyon ölçtürmektir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır.

Hipertansiyon seyrek olarak belirti vermektedir; çoğu kez kendini iş işten geçtikten sonra göstermektedir. Seyrek rastlanan belirtileri: Baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi, sürekli yorgunluk duygusu. Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve fazla kilolardan sakınmak; düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları hekim değiştirene ya da durdurana kadar, düzenli olarak almak gerekmektedir. Asıl olan, hastalanmayı önlemektir. Yüksek kan basıncı hastalığına yakalananların ise yaşamlarını buna göre düzenlemelerini ve tedavilerini yaşam boyu hiç aksatmadan sürdürmelerini sağlamak gerekmektedir." denildi. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vatandaşlar Hipertansiyona Karşı Uyarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement