Vefatının 33. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti" Etkinliği - Son Dakika
Kültür Sanat

Vefatının 33. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti" Etkinliği

Vefatının 33. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti" Etkinliği

Siyasetçi, yazar ve gazeteci Osman Yüksel Serdengeçti, ölümünün 33. yılında anılacak.

04.11.2016 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyasetçi, yazar ve gazeteci Osman Yüksel Serdengeçti, ölümünün 33. yılında anılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi iş birliğiyle "Vefatının 33. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti Özel Etkinliği" düzenlenecek.

Etkinlikte, "Serdengeçti" dergisinin sahibi, siyasetçi, yazar ve gazeteci Serdengeçti, moderatörlüğünü Muzaffer Doğan'ın üstlendiği, Yavuz Bülent Bakiler'in konuşmacı olduğu panelde ele alınacak. Panelde, Serdengeçti'nin hayatı, verdiği mücadele ve meslek yaşamı hakkında konuşulacak. Panelin ardından mini bir müzik dinletisi sunulacak.

Serdengeçti'nin hayatından kesitler sunan belgesel gösteriminin yapılacağı, okuyucularının ve yakın akrabalarının da duygu ve düşüncelerini dile getireceği etkinlikte, gençler de Serdengeçti'nin şiirlerini seslendirecek. Ayrıca, "Osman Yüksel Serdengeçti Fotoğraf Sergisi" sanatseverlerle buluşacak.

Etkinlik, 10 Kasım Perşembe günü 18.00'de TYB İstanbul Şubesi'nin Sultanahmet'teki merkezi Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşecek.

Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?

Asıl adı Osman Zeki Yüksel olan gazeteci yazar, 1917'de Antalya'nın Akseki ilçesinde doğdu. İlkokulu Akseki'de, ortaokulu yatılı olarak Antalya'da okuyan Serdengeçti, Ankara'da Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne devam etti. İkinci sınıf öğrencisiyken 1944'te meydana gelen olaylara karıştığı için öğrenimini yarıda kaldı.

Yazar, sahibi olduğu "Serdengeçti" dergisinde Serdengeçti imzasıyla yazılar yazdığı için bu isimle tanındı. Dergi, çıkan yazılara açılan davalar nedeniyle kapatıldığı için ancak 33 sayı çıkabildi. Serdengeçti, Nihal Atsız ve Alpaslan Türkeş'le bir süre hapis yattı.

"Bağrı Yanık" adlı bir mizah gazetesi de çıkaran Serdengeçti, bu yayında inancının mücadelesini esprili bir dille okuyucularına aktardı. 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi Antalya Milletvekilliği yapan Serdengeçti, partiden ayrıldıktan sonra da mücadelesine yine yayınladığı yazı ve kitaplarla devam etti.

Son olarak Yeni İstanbul gazetesinde "Selam" başlığı altında günlük yazılar yazan Serdengeçti, 10 Kasım 1983'te İstanbul'da vefat etti. Yazar, "Mabedsiz Şehir", "Bu Millet Neden Ağlar?", "Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?", "Ayasofya Davası", "Mevlana ve Mehmet Akif", "Türklüğün Perişan Hali", "Gülünç Hakikatlar", "Kara Kitap", "Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı", "Radyo Konuşmaları" ve "Akdeniz Hilalindir" eserlerini okuyucuyla buluşturdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Vefatının 33. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement