Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi

ROMA (AA) – Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi'ndeki Türkiye Pavyonu, "Darzana" isimli projeyle açılış yaptı.

26.05.2016 22:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ROMA (AA) – Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi'ndeki Türkiye Pavyonu, "Darzana" isimli projeyle açılış yaptı.

Bienalde Türkiye Pavyonu bu yıl, Feride Çiçekoğlu, Mehmet Kütükçüoğlu, Ertuğ Uçar küratörlüğünde, Cemal Emden ile Namık Erkal'ın küratöryel işbirliğiyle, Hüner Aldemir, Caner Bilgin, Hande Ciğerli, Gökçen Erkılıç, Nazlı Tümerdem ve Yiğit Yalgın'dan oluşan proje ekibinin hazırladığı, tersane kentleri olan Venedik ve İstanbul arasındaki ortak kültürel ve mimari mirası vurgulayan olan "Darzana" projesiyle uluslararası mimarlık otoriteleri nezdinde görücüye çıktı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü, Schüco Türkiye ve Vitra'nın eş sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu'ndaki "Darzanà" projesi, bienal için İstanbul'un eski tersanelerindeki çöp yığınlarının altında çürümeye terk edilmiş ahşap kalıp parçalarıyla ölçü birimlerini ve tekne kalıntılarını birleştirerek inşa edilen son tekne Baştarda'nın, İstanbul'dan Venedik'e uzanan Akdeniz'e ilişkin hikayelerini aktarıyor.

Türkiye Pavyonu'nun bugün düzenlenen açılış törenine, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Schüco Türkiye Genel Müdürü Can Eren, VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Deniz Aktürk Erdem de katıldı. Açılışta ayrıca, mimarlar, akademisyenler, sanat profesyonelleri ve küratörler yer aldı.

İKSV'nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla 2014 yılında 20 yıllığına kiraladığı Venedik'in Arsenale muhitindeki ana mekanında yer alan Türkiye Pavyonu, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Ekonomi Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dışişleri Bakanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor.

Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi'nin genel açılışı, 28 Mayıs Cumartesi, Pritzker Ödüllü Şilili Mimar Alejandro Aravena'nın küratörlüğünde gerçekleştirilecek "Reporting from the Front" başlıklı ana sergiyle yapılacak. Ana sergide 37 ülkeden 88 katılımcı yer alırken, bienal kapsamında ayrıca, kentin farklı noktalarında 62 ülke kendi pavyonunda projelerini beğeniye sunacak. Filipinler, Kazakistan, Nijerya, Seyşeller ve Yemen bu yıl ilk defa Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi'ne katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement