Vergi Affı' Değil Yapılandırma - Son Dakika
Güncel

Vergi Affı' Değil Yapılandırma

Vergi Affı\' Değil Yapılandırma

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin bir ‘af’ olmadığını, verginin aslının, enflasyon farkının ve cezaların tahsil edileceğini söyledi.

15.07.2014 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili yaptığı basın toplantısında, kamuda af olarak adlandırılan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.ÖZETLE

Vergiye af yok

Taksitlendirme imkanı

Tasarının kanunlaşması bekleniyor

Bazı kamu alacaklarının yapılandırmasına ilişkin Maliye Bakanı Şimşek, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız (af) diyorlar. Tabii bu tasarının mümkün olduğunca hiçbir af unsuru taşımaması noktasında biz gittik irade ortaya koyduk. Verginin aslını alıyoruz, enflasyon karşısında erimemesi için enflasyon farkını da alıyoruz. Cezaları da alıyoruz. Bunun neresi af? Diyebilirsiniz (Gecikme faizi yüksekti, enflasyon farkı daha düşük). Burada da amaç yapılandırmak. Kolaylık sağlamak. Zamanında verginizi ödeseydiniz, neyi ödeyecektiniz? Paranın aslını ödeyecektiniz. Verginin aslını. Zaten onu ödeyecek. Enflasyonla da güncellenecek. Hatta biz bir adım ileri gittik, geçmişteki yapılandırmalarda bu yoktur. Tedbirler, incelemelerin caydırıcı etkisi zayıflamasın diye cezaları da o kapsamdan çıkarttık. Buna rağmen bu piyasada hala af olarak nitelendiriliyorsa orada belki kasa fazlasına ilişkin bir düzenleme var. O konuda da biz Plan ve Bütçe Komisyonunda Maliye Bakanlığı olarak kendi vizyonumuzu, görüşümüzü ortaya koyduk. Yüce Meclisimizin takdirinde olan bir konu. Ben bunun daha çok bir yapılandırma, mükellefe kolaylık, taksitlendirme imkanı olarak düşünüyorum. Sonuçta Genel Kurul'dan hangi şekilde çıkar, Yüce Meclisimizin takdirinde olan bir konu."

Bütçeye etkisi

Şimşek, söz konusu düzenlemenin bütçeye etkisine ilişkin de şöyle konuştu:

"Tasarı öngörüldüğü gibi bu ayın sonuna kadar çıkarsa orada başvuru süreleri var bir iki aylık, Bakanlar Kurulunun bir miktar uzatma yetkisi var. Tüm bunları dikkate aldığınız zaman en fazla bu seneye denk düşecek bir taksittir. Net olarak ben bu yapılandırmanın bu sene içerisinde bize çok olumlu veya olumsuz etkisinin net bazda olmayacağı kanısındayım. Çünkü bu düzenleme olabilir diye vergi ödemelerindeki belki bir miktar bir gevşeme olmuştur. Onu değerlendirmek çok zor, hesaplamak zor. Bir taksit zaten denk gelecek. Dolayısıyla biz bütçeyi yaparken böyle bir şey öngörmedik. Şu an itibarıyla da çok da güçlü, net bir etki öngörmüyoruz. Tasarının nasıl kanunlaştığına bakacağız, belki o zaman oturup bir tahmin yapabiliriz. Ama şu an itibarıyla bu tür yapılandırmalarda sonuçta kaç kişi başvuracak, yararlanmak isteyecek. Farklı bir yapılandırma. 2011'de farklıydı, içerik olarak da düzenleme olarak da bu çok farklı. Bütçeye etkisi noktasında spesifik bir rakam paylaşmam için çok erken. Doğru da olmaz."

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Vergi Affı' Değil Yapılandırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement