Vergi ve Prim Borçlarına Yeniden Yapılandırma - Son Dakika
Ekonomi

Vergi ve Prim Borçlarına Yeniden Yapılandırma

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşların 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirdiklerini belirterek, "Vatandaşlarımız bu kanunla getirilen düzenlemeler çerçevesinde 18 aya kadar bu borçlarını yeniden yapılandıracaklar.

21.07.2016 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşların 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirdiklerini belirterek, "Vatandaşlarımız bu kanunla getirilen düzenlemeler çerçevesinde 18 aya kadar bu borçlarını yeniden yapılandıracaklar." dedi.

Ağbal, NTV'de katıldığı programda, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bilgi verdi.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ekonomik Müjdeler Paketi kapsamında daha önce vergi borcunu yapılandıranlara ihya hakkı getirildiğini aktaran Ağbal, gelen talepler dikkate alınarak yeni bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Ağbal, bugün vergi, prim veya gümrük vergisi borcu olanlar bulunduğunu aktararak, "30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarına yeniden yapılandırma getiriyoruz. Vatandaşlarımız bu kanunla getirilen düzenlemeler çerçevesinde, vergi ve sosyal güvenlik dairelerine müracaat etmek şartıyla borçlarını 18 aya kadar yeniden yapılandıracaklar. Dolayısıyla burada esnafımızın, işletmelerimizin özellikle finansla ilgili sorunlarını da çözmek bakımından böyle bir düzenlemeyi yaptık. Düzenlemeyi yaparken önemli yenilikleri de getirdik. İstiyoruz ki vatandaşımız şu anda var olan borçlarını en uygun koşullarla ödeyebilsinler."

Peşin ödeyene kolaylık

Peşin ödemeye de önemli bir avantaj getirdiklerini ifade eden Ağbal, daha önce yapılan yeniden yapılandırma kanunları kapsamında vergi borcunun aslı ödenmediği zaman gecikme zammı hesaplandığını, bunun yanı sıra Yİ-ÜFE oranlı daha düşük oranlı bir faiz uygulandığını hatırlattı.

Bu uygulamanın aynen geçerli olduğunun altını çizen Ağbal, "Fakat bu defa yapacağımız yeniden yapılandırma düzenlemesinde peşin ödemeye büyük bir teşvik getiriyoruz." diye konuştu.

Ağbal, düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Diyelim ki vatandaşımızın 100 lira vergi borcu var. 70 lira da bunun üzerine geçmişte hesaplanmış şu anda cari faiz var. Dolayısıyla bugün vergi dairesi 170 lira alacağı takip ediyor. Biz yeniden yapılandırma kanununda diyoruz ki 70 liralık olan faiz kısmını normal gecikme zammı oranında değil de Yİ-ÜFE, yani ödenmeyen dönemlerde gerçekleşmiş olan enflasyon oranında değiştiriyoruz. Örneğin 70 liralık faiz borcunu 40 liraya düşürüyoruz. Burada yenilik, daha önce 140 liralık peşin olarak ödeme imkanı vardı. Bunu 18 ay taksitle ödemek istediğinizde de 18 aylık döneme isabet eden ilave taksite göre bir faizi ayrıca alıyorduk. Bu defa diyoruz ki vatandaşımızın eğer böyle bir borcu varsa, 170 liradan 140 liraya düşürdük. Eğer peşin öderse bu defa faiz ve gecikme zammının yüzde 50'sini de almayalım. Böylelikle 140 lira olan tutarı 120 liraya düşürelim."

Bunun vatandaş açısından büyük kolaylık sağlayacak bir düzenleme olduğunu belirten Ağbal, böylece kendilerine iletilen önemli bir talebi karşılamış olduklarını söyledi.

Yapılandırılacak borç 162 milyar lira

Ağbal, şu anda vergi dairelerine kayıtlı 90 milyar lira, yeniden düzenleme kapmasına girebilecek, yapılandırılacak tutar bulunduğunu ifade etti.

Böylece 4,5-5 milyon civarında mükellefin düzenlemeden yararlanabileceğini bildiren Ağbal, sosyal güvenlik primleri açısından bakıldığında da yaklaşık 72 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar bulunduğuna dikkati çekti. Ağbal, bu çerçevede yaklaşık 162 milyar liralık bir tutarın vatandaşın lehine yeniden yapılandırılacağını belirtti.

Ağbal, düzenlemenin geçmişe dönük tüm borçları kapsadığını ve bu anlamda bir kısıtlama olmadığına işaret etti.

Vatandaşların vergi ve sosyal güvenlik dairelerine yönelik "ihtilaflı" borçlarına ilişkin de düzenleme yapıldığını kaydeden Ağbal, "Bu yasal düzenlemede ihtilaflı vergi ve prim alacakları bakımından da yeniden yapılandırma getiriyoruz." dedi. Vatandaşlar, bu düzenleme doğrultusunda, belli tutarlarda ödeme yaptığı takdirde cezaları almaktan vazgeçtiklerinin altını çizdi.

Devam eden vergi incelemeleri bakımından da yeniden yapılandırma imkanı tanıdıklarını anlatan Ağbal, "Vatandaşımız devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak belli oranda eğer bildirimde bulunursa, bu ödemeleri yaparsa bu vergi incelemeleri de süratle tamamlanacak ve vatandaşımız tertemiz bir şekilde önüne bakabilecek." diye konuştu.

Ağbal, son 5 yıla ilişkin olarak matrah artırımı düzenlemesi yaptıklarını da ifade ederek, gelir ve kurumlar vergisi ile KDV mükelleflerinin geçmiş 5 yıla ilişkin olarak daha önce beyan ettikleri tutarları belli oranlarda artırmaları halinde Maliye Bakanlığının geçmişe dönük herhangi bir vergi incelemesi yapmayacağını söyledi.

Varlık Barışı'nın kapsamının genişletilmesi

Varlık Barışı düzenlemesinin kapsamını genişlettiklerini bildiren Ağbal, yurt içinde yastık altında olan varlıkların da işletme kayıtlarına alınması halinde vatandaşların düzenlemeden yararlanabileceklerini bildirdi.

Ağbal, vatandaşların bu varlıklarını işletmelerine dahil edebileceklerine bunlarla ilgili olarak herhangi bir şekilde geriye dönük olarak bir vergi incelemesinin yapılmayacağına dikkati çekti.

Vatandaşların işletme kayıtları dışında kalmış varlıkları, birtakım elde edilmiş gelirleri bulunduğunu anlatan Ağbal, "Vatandaşlarımızda da geniş bir beklenti vardı. Bir süredir de devam ettiğimiz bir çalışma, bitirdik. Bugün inşallah kanun teklifi olarak Meclise sunulmasını umuyoruz. Bu da süratle komisyonlarda, genel kurulda da görüşülerek inşallah en kısa sürede yasalaşmış olacak." dedi.

Ağbal, "Bu çalışmayı yaparken bizim temel amacımız tutar ne olursa olsun, önemli olan vatandaşımızın varlıklarını ekonomiye kazandırmaları, ister yurt dışında olsun, ister yurt içinde olsun, kaynak, varlıklar ekonomiye gelsin, ekonomide üretken, verimli alanlarda kullanılsın." dedi.

Yaklaşık 13 milyon mükellef yararlanacak

Vatandaşlara 2014'te de yeniden yapılandırma hakkı tanındığının hatırlatılması üzerine Ağbal, o yapılandırmanın devam ettiğini, bu yeniden yapılandırmayla eşleştirip, önceki yapılandırmadan hakkını kaybeden vatandaşları tekrar sisteme sokmak suretiyle bunu işler hale getirdiklerini söyledi.

Ağbal, "İster 30 Haziran'dan önceki dönemlere ilişkin olsun, isterse 2014 yılı Ağustos ayında yaptığımız yeniden yapılandırma olsun getirdiğimiz düzenlemeden bütün bu borçlular yararlandırılacak." şeklinde konuştu.

Bakan Ağbal, yeniden yapılandırma ile vergiler bakımından yaklaşık 4,5 -5 milyon mükellefin, sosyal güvenlik tarafında ise yaklaşık 8 milyon vatandaşın bu düzenlemeden istifade edeceğini bildirdi.

Kamuda görevden almalar

Darbe teşebbüsünün ardından kamudan görevden almalara ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, kim olursa olsun, bir devlet memurunun, kamu çalışanının devlete ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmasının, ihanet etmesinin kabul edilebilir bir şey olmadığını söyledi.

Personel Rejimi değişikliğiyle, kamuyla ilişiği kesilenlerin yargı kararıyla geri dönmesinin yolunun kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, genel anlamda Devlet Personel Rejimi ile ilgili çalışmalarının olduğunu, OHAL çerçevesinde bu süreci aksatacak birtakım durumlar varsa, bunları ortadan kaldıracak tedbirlerin de hukuk çerçevesinde alınacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Vergi ve Prim Borçlarına Yeniden Yapılandırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement