Vergide Yeni Sistem Geliyor: Pişmansan Gel Öde - Son Dakika
Ekonomi

Vergide Yeni Sistem Geliyor: Pişmansan Gel Öde

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'mükellefin vergi tespitini önce kendileriyle paylaşacaklarını eğer bir eksiklik varsa da mükellefe '15 gün içinde istersen gel bunu öde' diyeceklerini söyledi.

20.06.2016 09:29  Güncelleme: 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi denetimlerinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, 'pişmanlık ödemesi' sistemi getireceklerini söyledi. Konut kredisiyle ev alanlar, kira geliri elde eden ev sahipleri, işadamlarına yönelik bulunan tespitlerin öncelikle mükellefle paylaşılacağını belirterek, "Yaptığımız araştırmada eksik bulduk. Size 15 gün süre veriyoruz. İsterseniz gelin ödeyin" diyeceklerini söyledi. "Vergi affı niteliği taşıyacak düzenlemeden uzak duruyoruz" diyen Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükellefin zor gününde yeniden yapılandırma benzeri kolaylık sağlamayı planladıklarını açıkladı. Ağbal, "Maliye kötü gün dostu olacak" dedi. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal, Maliye olarak tapu bilgilerine, banka bilgilerine baktıklarını harici bilgiler bulduklarını belirterek, şunları söyledi: "Mükellefe seni incelemeye başlayacağım diyorum. Bazen incelemeler aylar sürüyor. Bu acaba doğru bir yöntem mi? Mükellefe fırsat versem, haricen yaptığım araştırmalarda şöyle eksik bir nokta buldum. Bu konuda verginin eksik ödendiğini düşünüyorum desem. Mükellefe de düşünmek için 15 gün süre versem. Mükellef vergisini tam ödediğini düşünüyorsa, incele diyebilir. Ama gerçekten eksik ödediğini düşünüyorsa eksik vergisini ödesin istiyoruz."

MÜKELLEFİ İZAHA DAVET

Ağbal, yapılan tespitlerden sonra mükellefi 'izaha davet' edeceklerini mükellefin eksik ödediğini kabul etmesi halinde pişmanlık vergisini, faizini, cezasını ödeyebileceğini söyledi. Bu durumda mükellefin incelenmeyeceğini vurgulayan Ağbal, "Diyelim ki ev alan bir kişi tapuda 100 bin lira beyan etmiş. Ama bankadan 200 bin lira kredi almış. Biz de tapu harcı ve beyanı kontrol ettikten sonra 'bankadan 200 bin lira kredi kullanmışsınız ama evin değeri 100 bin lira olarak gözüküyor. Aldığınız bedelden emin değiliz. Siz acaba eksik mi beyan ettiniz?' diye soracağız. Maliye olarak gidip inceleme yapıyorum, mükellef de 'inceleme biran önce bitsin, gelip vergimi ödeyim' diyor. Biz bu bildirimi yaptıktan sonra mükellef 15 gün düşünecek. Ya kabul edip vergiyi ödeyecek ya da inceleme isteyecek" dedi. Ağbal, sistemin hileli vergi suçları, sahte belgecilik gibi suçlar için geçerli olmayacağını belirterek, "Örneğin avukatlara yönelik bir inceleme yapıyoruz. Adliye'den vekalet ücretini talep ediyoruz. Onlara da 'Gelip stopaj beyanında bulunmanız lazım' diyeceğiz" dedi.

DÜZENLİ ÖDEYENLERE

Maliye olarak geçmişte vergisini düzenli ödemiş ancak ödeme güçlüğü içine düşmüş mükelleflerle ilgili çalışma yaptıklarını söyleyen Ağbal, "Ödeme güçlü içine düşmüş gerçekten dara düşmüş mükellefler olabilir mi, olur. Bunlarla ilgili her zaman genel vergi kanunları çıkarmayalım istiyoruz. Tecil müessesesi var ancak yeterince çalışmıyor. Maliye Bakanlığı'nın zor durumda olan mükelleflere iyi gün dostu değil kötü gün dostu olması lazım. Mükellef iyi gününde ödemiş, tam ödemiş ama gün gelmiş işleri bozulmuş. Çekleri dönmüş alacakları alamamış. Gerçekten sıkıntıya düşmüş. Maliye'ye vercek teminatı kalmamış. Taksitlendirme için teminat veremiyor. Tecil faizi ödeyemiyor. Her defasında böyle yeniden yapılandırma uğraşmak yanlış. Gerçekten dara düşen mükelleflere elini tutacak bir şeklide borçları daha rahat ödeyeceği, tecil koşullarının daha iyi olduğu imkan sunalım" diye konuştu.

KİMSEYE AYRICALIK TANINMAMALI

Mevcut sistemde tecil müessesesi olduğunu, 36 aya kadar taksit yapılabildiğini anlatan Ağbal, ancak çok zor duruma düşmüş mükelleflere sistemin yaramadığını söyledi. Sistemi kurarken kimin zor durumda olduğunun devlet tarafından anlaşılması gerektiğini dile getiren Ağbal, "Kimsenin iki dudağı arasında olmamalı. Kim zora düştüğünü söylüyorsa belgelerini ortaya koysun, Maliye de baksın. Geçmiş performansına, bankada parası olup olmadığına bakılsın. Eğer gerçekten zor durumdaysa da teminatta, faizde kolaylık sağlansın. Ancak sistemin kuralları net ve şeffaf olmalı. Kimseye ayrıcalık tanınmamalı" diye konuştu.

DÜŞENİN DOSTU MALİYE OLSUN

Bakan Ağbal, Siyasetname'nin bir bölümünde vergi kelimesi olduğunu belirterek, "Nizamülmülk... Orada devlet olarak hasatın iyi gittiği yıllarda gidip vatandaştan toplandığı belirtilerek, 'bunları alın adil olun. Ama hasatın kötü olduğu yağışın kötü gittiği yıllarda da devlet ambarındaki buğdayı alın getirin çiftçiye verin tohum yapsın' diyor. Mükellefi sürekli hırsız görme anlayışını külliyen kaldırmamazı lazım, ona güveneceğiz. İyi gününde almamız gerektiği kadar alacağı, dara düşünce de elinden tutacağız. Düşenin dostu Maliye olsun. Ama iyi gününde ödememiş, müşteri çeki ödememiş, düşmüşsün. Sonra bana af diyor. İyi gününde neredeydin?" diye konuştu.

Vergide Yeni Sistem Geliyor: Pişmansan Gel Öde
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Vergide Yeni Sistem Geliyor: Pişmansan Gel Öde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Misafir: Avukatları takip edin. 4 0 Yanıtla
  • Misafir: Kredi çekene bakıyorsunuz ya peşin alanlara ne olacak bizim bina yeni yapıldı 14 dairi cezayı 2 kişi ödedik gittik biz beyanda bulunduk gerisi peşin alana bir şey yok onlarda incelensin 0 1 Yanıtla
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement