Vezirköprü'de Kök Hücre Bağışı Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Vezirköprü'de Kök Hücre Bağışı Anlatıldı

Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi yetkilileri, Vezirköprü ilçesinde kök hücre bağışı konusunda bilgilendirmede bulundu.

09.02.2017 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi yetkilileri, Vezirköprü ilçesinde kök hücre bağışı konusunda bilgilendirmede bulundu.

Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi kök hücre kazanım uzmanı Erdal Ayar, Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, TÜRKÖK projesi sayesinde gönüllü bağışçılara ulaştıklarını söyledi.

Türkiye'de 2013 yılında 835 kişinin beklediğini, kök hücrenin 2016 yılında 4 bin 500'e ulaştığını bildiren Ayar, kök hücrenin akraba dışında bir donörden alınması gerektiğine dikkati çekti.

Bağışlanan kök hücrenin bir can kurtarabileceğini vurgulayan Ayar, "İğne korkusu yüzünden bağıştan vazgeçenler var. Lütfen iğne korkusu ve can kurtarmayı bir karşılaştırın, ona göre karar verin." dedi.

İki yöntemle bağış yapıldığını anlatan Ayar, şunları kaydetti:

"Periferik kök hücre toplama yöntemi ve kemik iliği bağışı yöntemi diye ikiye ayırıyoruz. Her iki yöntemde bağışçının sağlığını olumsuz yönde etkilemiyor ancak birinci yöntemde kan bağışlarmış gibi damar yolundan giriliyor ve makineye bağlanarak rahat bir ortamda kanınızdan süzme yöntemiyle kök hücreleri alınıyor. İkincisi ise kalça kemiğinden iğne ile kök hücre alma yöntemidir. İkisi de bir canı kurtarmak için kullanılabilir ama bağışçılarımız genelde birinci yöntemi tercih ediyor."

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Ayar, kök hücre bağış evresinde bağışçının konaklama ve diğer tüm giderlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını, çalışan ise iş yerine resmi yazı ile bildirildiğini söyledi.

TÜRKÖK projesi kapsamında 13-14 Şubat tarihlerinde Vezirköprü Cumhuriyet Meydanı'nda Türk Kızılayı tırının konuşlandırılacağını ifade eden Ayan, burada hem kan bağışı yapılabileceği hem de kök hücre bağışlamak isteyenlerden numune alınacağını kaydetti.

Toplantıya Kaymakam Yunus Emre Altıner, Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı, Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Serdar Bayram, Türk Kızılayı Vezirköprü Şube Başkanı Hakan Kiper ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vezirköprü'de Kök Hücre Bağışı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement