Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi'nden "Mantar" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi'nden "Mantar" Uyarısı

Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi\'nden "Mantar" Uyarısı

Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülen mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

05.06.2014 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülen mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, mantar zehirlenmesinin, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğu vurgulandı.

Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğinin aktarıldığı açıklamada, şunlara yer verildi:

"Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 12  saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ishal, ateş, karın ağrısı, ağızda metal tadı, şiddetli derecede susama, bulantı, kusma ve terleme görülebilir. Aşırı halsizlik,vücudun soğuması, özellikle el ve ayakların üşümesi mantar zehirlenmelerinin öncesinde görülen belirtilerdir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir."

Zehirlenme vakalarında yapılacak en doğru hareketin, mantar yiyen kişinin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi olduğu aktarıldı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi'nden 'Mantar' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement