Vicdan Azabı Çeken Rum 52 Yıl Önce Öldürülüp Gömülen Türklerin Yerini İtiraf Etti - Son Dakika
Dünya

Vicdan Azabı Çeken Rum 52 Yıl Önce Öldürülüp Gömülen Türklerin Yerini İtiraf Etti

25 Kasım 1963’te Kıbrıs’ta Karaoğlanoğlu çıkışındaki barikatta durdurulan ve bir daha haber alınmayan Kıbrıslı Türk kayıplar Şevket Nadir ve İbrahim Nidai’nin yerleri, vicdan azabı çeken bir Rum tarafından itiraf edildi.

27.08.2015 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

25 Kasım 1963'te Kıbrıs'ta Karaoğlanoğlu çıkışındaki barikatta durdurulan ve bir daha haber alınmayan Kıbrıslı Türk kayıplar Şevket Nadir ve İbrahim Nidai'nin yerleri, vicdan azabı çeken bir Rum tarafından itiraf edildi.

25 Aralık 1963'te Girne'den Lapta'ya dönerken, Alsancak yakınlarındaki bir Rum barikatında durdurulup tutuklanan, arkasından da öldürülüp kayıp edilen Kıbrıslı Türkler Şevket Kadir ve İbrahim Nidai'nin kalıntıları Girne Alsancak yakınlarında bir noktada araç içerisine toprağa gömülü olarak tespit edildi. Olaya karışan vicdanı rahatsız bir Rum, ihbarda bulunarak Türk kayıplarının öldürülüp gömüldüğünü itiraf etti. Kayıp Şahıslar Komitesi'ne ismini vermeden ihbarda bulanan Rum'un 85 yaşında yatalak olduğu belirtildi. Rum'un komiteye, "Ben öldürmedim ancak öldürenlerin yanındaydım ve araba ile gömenlerden birisi de benim" dediği öğrenildi.

Kadir ve Nidai'nin Rumlar tarafından infaz edildikten sonra araçları ile birlikte söz konusu noktada bulunan bir gaminiye (kireç ocağına) atıldıkları ve üzerilerinin toprakla örtüldüğü bildirildi. İhbar üzerine bölgede başlatılan kazı çalışmaları bir haftadır titizlikle sürdürülüyor. Şehitlerin bulunduğu bölgede Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından ince kazı devam ettiği için aracın yerinden çıkartılma çalışmaları devam ediyor.

İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan Şevket Kadir'in oğlu Salahi Uçkan, "Babam kaybolduğunda ben üç yaşındaydım. 25 Aralık 1963 günü babam ve İbrahim Nidai araba ile Girne'ye gittiler. Girne'ye gidip gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra Lapta'ya dönerlerken Karaoğlanoğlu yakınlarında Rum barikatında durduruldular. O gün Rumlar her geleni geçeni durduruyorlarmış. Rumlar arabadakilerin Türk olduğunu tespit edince, onları alıkoydu. Sonra da arabaları ile buraya getirip öldürdüler ve arabalarıyla birlikte kireç ocağının içine attılar. Sonra da üzerileri örtüldü" diye konuştu.

Uçkan, "O dönemde biz de babamların o barikattan alındıktan sonra vurulup bir yerlere gömüldüğünü biliyorduk ama yığınla dedikodu da yapılıyordu. Kimisi vurdular denize attılar dedi, kimisi başka şeyler anlattı ama akıbetlerinden hiçbir zaman emin olamadık" sözlerini kullandı.

Daha evvel de babalarının gömüldükleri yer hakkında çeşitli ihbarlar alındıklarını anlatan Uçkan, "En sonunda babamların bulunduğu noktayı Kayıp Şahıslar Komitesi'ne ihbar eden bir Rum oldu" dedi. Kazıların yaklaşık 1 hafta önce başladığını belirten Uçkan, ihbarın Mart ayında geldiğini ancak yerin tam olarak belirlenmesi için beklediklerini kaydetti. Uçkan, "Haritalar ve adamın tarifleri doğrultusunda bir hafta önce de bu noktada kazı başladı. Kazılar sonucunda önce arabaya ulaşıldı, arabanın orada olduğu tespit edildi, orasının kireç ocağı olduğu tespit edildi. Arabanın ters olarak ocak içinde olduğunu gördük. Çürümüş bir vaziyette tabii araba. Umuyoruz ki babam ve İbrahim Niadi'nin de kalıntılarına bu araç içerisinde ulaşacağız. Şu ana kadar olan bilgiler doğru olması bizi rahatlatıyor" dedi.

Salahi Uçkan, "Şehitlerimizin orada olma ihtimali çok yükseldi. Sanıyorum 3-4 gün içerisinde ulaşabileceğiz. Komitenin yaptığı çalışmalar çok hassas şekilde sürdürülmektedir. Ancak henüz kemiklere ulaşamadığımız için illa ki yüzde yüz bulduk diyemiyorum ama umudumuz çok yüksek seviyede" şeklinde konuştu.

Uçkan, "Tabii bu çok kolay bir durum değil, size 52 yıl sonra babanın kayıp diye bildiğiniz babanızın mezarının gömülü olduğu yerin bulunduğu söylendiğinde o an ölmüş gibi o an öldürülmüş gibi inanılmaz bir acı yaşıyorsunuz" diyerek duygularını ifade etti. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Vicdan Azabı Çeken Rum 52 Yıl Önce Öldürülüp Gömülen Türklerin Yerini İtiraf Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    00:25 Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.28 kilometre olarak ölçüldü.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.


Advertisement