Viyana'da "Kerkük Evleri Mimarisi" Konferansı - Son Dakika
Kültür Sanat

Viyana'da "Kerkük Evleri Mimarisi" Konferansı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da "Geleneksel Kerkük Evleri Mimarisi" konulu konferans verdi.

22.01.2016 00:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da "Geleneksel Kerkük Evleri Mimarisi" konulu konferans verdi.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği "Yerel Türk Mimarisi" konferanslar dizisinin beşincisi gerçekleştirildi.

Viyana Teknik Üniversitesi konferans salonundaki programda konuşan Prof. Dr. Saatçi, kadim bir Osmanlı kenti olan Kerkük'ün mimaride önemli yeri bulunduğunu belirterek, "Yakın tarihe kadar Anadolu ile aynı kaderi paylaşmış olan Kerkük, toplum yapısı, geçmişi, dili, geleneği, folkloru ve mimarisi ile Osmanlı coğrafyasının hatırasını yaşatan bir kenttir" dedi.

Kerkük evlerinin Türkmenlerin zengin kültürel mirasını, dünya görüşünü, geleneksel yaşantısını ve mimari anlayışını yansıttığını kaydeden Saatçi, "Kerkük'ün fiziksel gelişimi ve tarihsel dokusunun oluşumu, şehir monografisi ve mimari tarihi açıdan önemli veriler oluşturur. Eski Kerkük evlerinin, konut mimarisine getirdiği çözümler bunun etrafında gelişen hayat tarzı ile Anadolu arasındaki benzeşimi, bir medeniyetin ortak değerlerini yansıtır. Kerkük evleri, geçmişe ait estetik form arayışından çok yarınları kurmaya yönelik kaygının ürünüdür" diye konuştu.

Mimarlık öğrencilerinin ilgi gösterdiği "Yerel Türk Mimarisi" konferanslar dizisinin son ayağı gelecek ay gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Viyana'da 'Kerkük Evleri Mimarisi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement