Viyana'da "Silah Ticareti Anlaşması" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Viyana'da "Silah Ticareti Anlaşması" Konferansı

Konvansiyonel silahların uluslararası ticaretini düzenleyen kurallar getiren "Silah Ticareti Anlaşmasına Taraf Ülkeler Birinci Konferansı için Hazırlık Toplantısı" Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapıldı.

21.04.2015 21:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konvansiyonel silahların uluslararası ticaretini düzenleyen kurallar getiren "Silah Ticareti Anlaşmasına Taraf Ülkeler Birinci Konferansı için Hazırlık Toplantısı" Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapıldı.

Avusturya Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde iki gün süren konferansa, hükümetler, uluslararası örgütler, sivil toplum örgütleri ve sanayi sektöründen olmak üzere yaklaşık 100 ülkeden 300 temsilci katıldı.

Avusturya Dışişleri Bakan Yardımcısı Micheal Linhart, açılışta yaptığı konuşmada, Silah Ticaret Anlaşması'nın uluslararası diplomasinin bir başarı hikayesi olduğunu söyledi. Silah Ticareti Antlaşması Sekreterliği'nin Viyana'da olmasını teklif eden Linhart, "Avusturya, uzun konvansiyonel silah ticareti için uluslararası kurallar oluşturulmasını savundu" dedi.

BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane ise Silah Ticareti Anlaşması'nın 24 Aralık 2014'de yürürlüğe girdiğini, 130 ülkenin anlaşmaya imza attığını ve 66 ülkenin anlaşmayı onayladığını söyledi. Anlaşmanın BM üyelerinin yüzde 34'ü tarafından onaylandığını vurgulayan Kane, imza atan 64 ülkenin halen anlaşmayı onaylamadığını aktardı. Bütün devletleri anlaşmayı imzalama ve onaylamaya çağıran Kane, Silah Ticareti Anlaşması'nın uygulanmasına destek olmak amacıyla fon projesini öngören çoklu bağış mekanizmasını projelendirmek gerektiğini ifade etti.

Konferansın kapanışında konuşan Meksika BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jorge Lomonaco Tonda, Silah Ticareti Anlaşması'nın en etkili yollarla nasıl uygulanacağı, finansman sorunu, çalışma usulleri ve raporlama konularını tartıştıklarını söyledi.

Ev sahibi olarak konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise silahsızlanmayı savunan bir ülke olarak Silah Ticareti Anlaşması'na güçlü desteklerinin devam edeceği sözünü verdi.

Silah Ticareti Anlaşması'na Taraf Ülkeler Birinci Konferansı, 24-27 Ağustos 2015 tarihinde Meksika'da yapılacak.

Silah Ticareti Anlaşması 24 Aralık 2014'de yürürlüğe girdi. Anlaşma, küçük silahlardan, savaş tanklarına, savaş uçak ve gemilerinden oluşan konvansiyonel silahların uluslararası ticaretini düzenleyen kurallar öngörüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Viyana'da 'Silah Ticareti Anlaşması' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement