Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nden "Karadeniz Mimarisi" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nden "Karadeniz Mimarisi" Konferansı

Beykent Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şengül Eymen Gür, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, "Karadeniz Mimarisi ve Özellikleri" konulu konferans verdi.

23.10.2015 01:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beykent Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şengül Eymen Gür, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, "Karadeniz Mimarisi ve Özellikleri" konulu konferans verdi.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği, "Yerel Türk Mimarisi'" konferanslar dizisinin ikincisi gerçekleştirildi. Programda Prof. Dr. Şengül Eymen Gür, "Karadeniz Mimarisi ve Özellikleri" konulu konferans verdi.

Karadeniz bölgesinin coğrafi ve sosyo-kültürel özelliklerini taşıyan bir mimariye sahip olduğunu belirten Gür, Karadeniz mimarisinin kendi içinde Gürcü, Hemşin ve Yusufeli Türk Evleri gibi tarzlara ayrıldığını söyledi.

Karadeniz evlerinin, farklı yapı sistemlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıktığını vurgulayan Gür, Doğu Karadeniz'deki yapıların çoğunun, karma sistemle inşa edildiğini belirtti. Kıyı kesiminde temel ve bodrum duvarları yığma taş, üst kattaki sistemin ahşap yığma ya da ahşap karkas olduğunu söyleyen Gür, "Dağları, bitki örtüsü ve iklimiyle Türkiye'nin diğer coğrafi bölgelerinden farklılıklar gösteren Karadeniz Bölgesi, mimarisiyle özeldir ve bu farklılığıyla her zaman ön plana çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut ise konferanslar dizisi sayesinde Viyana'da yaşayanların Türk mimarisine ilgilerinin arttığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nden 'Karadeniz Mimarisi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement