Vize'yi Çimento Fabrikaları Sarıyor - Son Dakika
Yerel

Vize'yi Çimento Fabrikaları Sarıyor

Vize\'yi Çimento Fabrikaları Sarıyor

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde faaliyet gösteren LİMAK Grubuna ait Çimento Fabrikası ve Evrencik Köyü Papazpınarı mevkiinde kurulu olan TRAÇİM Çimento Fabrikasının ardından yeni bir Çimento Fabrikasının da Vize İlçesi Akpınar köyü...

04.10.2013 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde faaliyet gösteren LİMAK Grubuna ait Çimento Fabrikası ve Evrencik Köyü Papazpınarı mevkiinde kurulu olan TRAÇİM Çimento Fabrikasının ardından yeni bir Çimento Fabrikasının da Vize İlçesi Akpınar köyü yakınlarına kurulması planlandığı iddia edildi.

Vize'ye kuş uçuşu 6 km mesafede bulunan Akpınar köyü kuzey kısmına yeni bir çimento fabrikası kurulması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacak. Haberin duyulmasıyla birlikte Vize halkı tarafından büyük tepki ile karşılanan ÇED toplantısı Vizelileri tedirgin etti. Kurulması planlanan Çimento fabrikasının Akpınar köyünün kuzeyinde yer almasının ise kuzey rüzgarları ile köy halkı ve çevresi için büyük tehlike oluşturabileceği ifade ediliyor.

ÇED toplantısı yapılacağı haberinin alınması üzerine konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Akpınar köyü civarında kurularak işletilmesi planlanan "Vize Klinker Üretim, Öğütme, Paketleme Tesisi ve Hammadde Ocakları" projesinin, turizm ile gelişmeyi amaçlayan Vize ve çevresi için büyük bir tehlike oluşturacağını belirterek şunları söyledi:

"Yeter artık diyoruz! İğneada'da termik santral, Pınarhisar'da Çimento Fabrikası ve Kireç Fabrikası, Evrencikte Avrupa'nın en büyük çimento fabrikalarından bir tanesi çevremizi kuşatmışken, şimdi de hemen 6 km yakınımıza Akpınar köyü kuzey kısmına çimento fabrikası kurulması planlarının ortaya çıkması biz Vizelileri iyice tedirgin etmiştir. Biz Vizeliler olarak gelecek nesillerimize Turizm cenneti bir Vize bırakmayı hayal ederken, bu gidişle yaşamanın imkansız olduğu bir yer bırakmak zorunda kalacağız. Ben buradan Vizelilere Çimento fabrikalarının zararından ziyanından bahsetmek istemiyorum. Zira Vizeliler bunu en iyi bilen insanlardır. Çimento fabrikaları ve taş ocaklarından en fazla zarar gören ilçelerden biri konumundayız. Proje kapsamında yılda 3 milyon 199 bin 680 ton çimento, 2 milyon ton klinker üretilmesinin planlandığı ifade ediliyor. Bu üretim devasa boyutta bir üretimdir. Bu üretim için kesilecek olan ağaçlardan ve kaybolma tehlikesi bulunan yer altı suları ile doğaya verilecek olan zararlar ise hayal edilemeyecek bir boyutta olacaktır."

10 Ekim 2013 tarihinde saat 14.30'da Akpınar Köyü Köy kahvesinde ÇED toplantısı düzenleyeceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, bölgede bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarını ve halkı davet etti. ÇED toplantısının yapılacağı gün saat 12.30'da Vize Belediyesi önünden araç kaldırılacağını belirten Yılmaz, "Çimento Fabrikasına karşı olduğumuzu toplantıya katılarak yetkililere göstereceğiz" şeklinde konuştu. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vize'yi Çimento Fabrikaları Sarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement