Wapes 2015 Dünya Kongresi" - Son Dakika
Güncel

Wapes 2015 Dünya Kongresi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de istihdamı daha iyi noktalara taşımayı hedeflediklerini belirterek, "Nihai hedefimiz 2023'te işsizlik oranını yüzde 5 düzeylerine çekmektir" dedi.

06.05.2015 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de istihdamı daha iyi noktalara taşımayı hedeflediklerini belirterek, "Nihai hedefimiz 2023'te işsizlik oranını yüzde 5 düzeylerine çekmektir" dedi.

Çelik, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) ev sahipliğinde Hilton Bomonti Oteli'nde düzenlenen Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nin (WAPES) 2015 Dünya Kongresi'ne katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, kongrenin geniş katılımlı olması ve farklı ülkelerden üst düzey yetkililerin bulunmasına değinen Çelik, BM tarafından 2012'de başlatılan ve hala devam eden, bugüne kadar 7,5 milyon kişinin katıldığı "Benim Dünyam" isimli ankete göre, insanların hayattaki ilk 3 önceliğinin "iyi bir eğitim, daha iyi sağlık hizmetleri ve daha iyi iş" olarak sıralandığını söyledi.

Çelik, Dünya Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre dünyadaki işsiz sayısının kriz öncesi döneme kıyasla 31 milyon artarak 201 milyona ulaştığını dile getirerek, bu veri ve yaklaşımın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, bu rakamın ne derece gerçekleri yansıttığını dünyayı gezenlerin bildiğini ifade etti. Bu rakamın 75 milyonunu genç işsizlerin oluşturduğunu belirten Çelik, bu durumun endişe verici olduğunu aktardı.

"Uluslararası platformlarda aktif görevler aldık"

Çelik, iş gücü piyasasında kriz öncesi duruma dönebilmek için gelecek 5 yılda 280 milyonluk ilave istihdam oluşturulması gerektiğini kaydederek, 2,5 milyara yakın çalışanın günlük 2 doların altında gelirle yoksulluk şartları altında yaşamını sürdürdüğü bilgisini verdi.

Dünyada 1 milyara yakın kişinin yeterli besin bulamadığına işaret eden Çelik, dakikada 6 çocuğun yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Bakan Çelik, "Bu nedenlerden dolayı işsizlikle mücadele, ulusal olduğu kadar uluslararası düzeyde de ele alınması ve çözüm geliştirilmesi gereken hassas bir konu olarak önümüze çıkmaktadır. Türkiye olarak küresel sorunların çözümünde uluslararası iş birliğinin önemine her zaman inandık. Bu nedenle başta ILO olmak üzere istihdam alanında çalışmalar üreten uluslararası platformlarda aktif görevler aldık" diye konuştu.

Geçen yıl ILO Yönetim Kurulu'nun asıl üyeliğine seçildiklerini, bu yıl G-20'nin dönem başkanlığını yürüttüklerini anlatan Çelik, İŞKUR'un dün WAPES dönem başkanı seçildiğini anımsattı. Çelik, ülke olarak bu platformlarda tecrübelerini paylaştıklarını ve diğer ülkelerin tecrübelerinden yararlandıklarını belirterek, küresel krizin etkilerinin yoğunlaşmaya başladığı 2009'dan bu yana Türkiye'de oluşturulan istihdam rakamlarına değindi.

"İstihdamı daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz"

Aktif iş gücü programlarına 2008'den bu yana 40 milyar lira ayırdıklarını anlatan Çelik, bu programlardan 1 milyon 400 bin iş yeri ve 10 milyon çalışanın yararlandığını bildirdi.

Çelik, şöyle devam etti:

"İş gücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığını giderme noktasında, sayıları 4 bini aşan iş ve meslek danışmanı sayesinde İŞKUR tarafından işe yerleştirilenlerin sayısını her geçen yıl arttırmaktayız. 2008'den bu yana uyguladığımız istihdam teşviklerinin sonuçlarını analiz ettiğimizde, en verimli sonucun işbaşında eğitim programlarından alındığını gördük. Bu çerçevede bir ay önce uygulamaya koyduğumuz yeni istihdam teşvik paketinin temelinde işbaşı eğitimlerini koyduk ve işverenlere çeşitli avantajlar sağladık. Bu çalışmalarımız sonucunda Türkiye'de istihdamı daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz. Nihai hedefimiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'te işsizlik oranını yüzde 5 düzeylerine çekmektir."

Faruk Çelik, gençlerin bugünün şartlarına uygun becerilerle donatılması ve kamu istihdam kurumlarının sundukları hizmetlerde teknolojiyi etkin kullanması gerektiğini kaydederek, bu gibi noktalarda küresel çözümler üretmek için ortak akla, birlikteliğe ve samimi iradeye ihtiyaç duyduklarını, WAPES'in bu ortamı sunduğunu söyledi.

"İnsan çok, insanlık kıt"

İnsanın çok, insanlığın kıt olduğu bir dönemde yaşadıklarını dile getiren Çelik, dünyadaki ülkelerin söylemlerinin büyük bölümünün eyleme dökülmediğini aktardı.

Çelik, uluslararası kurum ve kuruluşların düne göre etkinliğini kaybettiğini ve bundan büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, dünyada yaşanan sorunlara karşı bu kuruluşların ne derece duyarlı olduğu konusunun ciddi şekilde tartışıldığının altını çizdi.

Suriye'deki iç savaşa değinen Çelik, yaşananların salonda bulunanlara sağlıklı bir şekilde iletilip iletilmediği konusunda tereddütleri bulunduğunu söyledi. Çelik, Türkiye'nin misafir ettiği Suriyeli mültecilere ilişkin rakamları ve yapılan yardımları anlatarak, dünyanın yaşanan bu acılara sessiz kaldığını vurguladı.

Yazıcı: "Başarı grafiğini giderek artırmak istiyoruz"

İŞKUR Genel Müdür Nusret Yazıcı da WAPES dönem başkanlığı konusunda kendilerine destek verenlere teşekkür ederek, yeni bir yönetim olarak, yeni çalışma dünyasındaki sorunlara hep birlikte çözüm bulma isteğiyle yola çıktıklarını belirtti.

WAPES'i, dünya ile iletişim halinde ve üyelerinin desteğiyle tüm dünyada istihdam politikaları konusunda birinci referans noktası haline getirme vizyonuyla önlerindeki 3 yıl için yola çıktıklarını anlatan Yazıcı, potansiyellerini motivasyonlarıyla birleştirdiklerinde birliğin tüm üyeleri için oldukça yararlı işler başarılacağına inandıklarını dile getirdi.

Yazıcı, kamu istihdam kurumlarından iş gücü arz ve talebindeki uyumun sağlanması ve işsizlerin en verimli şekilde çalışacakları işe yerleşmeleri için aracılık etmelerinin beklendiğine dikkati çekerek, bu kurumların istihdam süreçlerinin tamamına yönelik politika hazırlayıp, bu politikaların hayata geçirilmesi süreçlerinde aktif olarak yer alması gerektiğini vurguladı.

Nusret Yazıcı, birliğin hedeflerinin; küresel boyutta işsizlikle mücadele, istihdamın korunması ve artırılması, ekonomik krizlerin iş gücü piyasalarına olan yansımalarının en aza indirilmesi ve istihdam kurumlarının en doğru politikalar ve yönetim metotlarıyla donatılması olduğunu aktardı.

WAPES'in bugüne kadar birçok verimli etkinlik ve iş yaptığını belirten Yazıcı, "Önümüzdeki üç yıl içinde de başarı grafiğini giderek artırmak istiyoruz. Yapılacak çok işler olduğunu biliyoruz. İletişim kanallarını daha etkin kullanan, istihdam politikalarındaki her yeni uygulamayı tartışan, geliştiren, destek veren ve daha da ileriye götüren bir yapı olarak üyelerimize ve paydaşlarımıza hizmet edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Wapes 2015 Dünya Kongresi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement