Xperia Z3, Z3 Compact'a Karşı - Son Dakika
Teknoloji

Xperia Z3, Z3 Compact'a Karşı

Xperia Z3'ü, küçük kardeşi Xperia Z3 Compact'la kapıştırdık.

10.03.2015 02:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sony'nin şu an piyasada olan Xperia Z3'ün iki farklı sürümü var. Biri büyük ekranlı Xperia Z3, diğeri ise daha küçük boyutlu Xperia Z3 Compact.

Peki acaba hangisini almak daha mantıklı? Acaba hangi model sizin ihtiyaçlarınıza daha uygun?

Xperia Z3, Sony'nin son amiral gemisi olarak piyasada bulunuyor. Büyük ekranıyla rakiplerinin büyük ekranlı amiral gemileriyle rekabet ediyor. Xperia Z3 Compact ise, düşük fiyatına rağmen, yeteneklerinden çok ödün vermiyor. Dolayısıyla, aralarında seçim yapmak Xperia severler için zor olabiliyor.

Ekran

İki model arasındaki en belirgin fark, elbette boyutları. Dolayısıyla ekran boyutları ve çözünürlükleri arasında da fark bulunuyor. Xperia Z3'ün ekran boyutu 5.2 inç ve bu boyut, onun dev bir telefon olduğunu hatırlatıyor. Çözünürlüğü ise 1080p. Yani Full HD. Böylece telefonu Ful HD videolar seyretmek için kolaylıkla kullanabilirsiniz. Z3'ün piksel yoğunluğu ise  424ppi.

Z3 Compact ise aslında 4.6 inçlik ekranı ile hiç de küçük sayılmaz. Ekran çözünürlüğü ise 720 x1280 ile 720p'yi destekliyor. Piksel yoğunlu ise 339ppi. Daha düşük çözünürlük ve piksel yoğunluğu, ekrandaki görüntünün Z3 kadar keskin olmayacağı anlamına geliyor ancak yine de görüntünün hala yüksek kaliteli olduğu inkar edilemez. Aslında, Sony'nin Compact modelde çözünürlüğü düşürmesi akıllıca bir seçim olmuş zira küçük ekrana yüksek çözünürlükle daha fazla içerik sığdırmaya çalışmak, zor okunan metinler ve parmakla tıklamanın zorlaşacağı linkler anlamına gelecekti.

Pil

Xperia Z3, Z3 Compact'a Karşı

Büyük ekranlı Z3'de 3100 mAh pil bulunurken, küçük modeldeki pilin kapasitesi 2600 mAh. Yine de büyük ekranlı Z3'ün enerjisinin önemli bölümü yüksek çözünürlüklü ekranın enerji ihtiyacına harcanıyor.

Yaptığımız testlerde, 90 dakika boyunca aynı filmi tam çözünürlükte oynatan Z3 Compact pilin sadece yüzde 23'ünü tüketmişken, büyük ekranlı Xperia Z3'ün pilinin yüzde 31'inin tükendiği dikkat çekti. Dolayısıyla, tüm diğer telefonlarda olduğu gibi, büyük ekran her zaman daha çok enerji harcar çıkarımı burada da geçerli. Eğer telefonunuzun çok uzun süre şarj edilmeden çalışmasını istiyorsanız, büyük ekranlar size göre değil.

Kamera

Sony'nin kamera konusunda çok büyük bir birikimi olduğunu inkar edemeyiz. Bu değerli birikimi Z3 serisinde kullandığını görebilirsiniz. İki telefonda da 20.7 kamera çözünürlüğü var ve her iki telefon da yüksek görüntü kalitesiyle göz dolduruyor. Kameralarda Exmor RS sensörü,  Bionz işlemcisi ve LG lensleri bulunuyor.

İki cihazda da benzer donanımlar kullanıldığı için, hangisini kullanırsanız kullanın, fotoğraf kalitesi aynı düzeyde olacak. Ancak 4K video çekmek konusunda iki cihaz da yolda kalıyor zira, bir dakikadan uzun 4K çekimlerde telefonlar aşırı ısınıyor.

Aramalar ve iletişim

Sony iki cihazda da benzer donanımları kullandığı için, sesli aramalarda ses kalitesi bakımından fark bulunmuyor. Ancak elbette küçük modeli tutmak ve kulağa götürmek daha rahat olduğu için Compact ile konuşmak daha fazla konfor vadediyor. Büyük ekranı Z3'ün ise mikrofonu ve kulaklığı arasındaki uzun mesafe, telefonun kulak ve ağız arasında konumlandırılmasını biraz zorlaştırıyor. Öte yandan büyük ekranlı Z3'te mesaj ve e-posta yazmanın çok daha kolay olduğunu hatırlatmak lazım. Bu elbette sosyal medyada gezinirken, e-posta yazarken de geçerli.

Fiyat

İki cihaz arasındaki boyut farkı gibi, fiyat farkı da en önemli detaylar arasında yer alıyor. Z3 Türkiye de 2.300 TL seviyesinde satılıyor. Z3 Compact ise 1.800 TL düzeyinde fiyat etiketine sahip.

Sony Xperia Z3'ün en ilginç özelliklerinden biri, PS4 oyunlarını uzaktan oynamaya izin vermesi. Aynı özellik Sony Xperia Z3 Compact'ta da yer alıyor. Bu özellik basitçe, PS4'ün oyun ekranını telefona göndermesini sağlıyor, kullanıcı da telefonu sanki bir kontrol cihazıymış gibi kullanarak, oyunu telefonu üzerinden oynayabiliyor. ya da şöyle söylemek lazım, evde bir PS4'ünüz var ama oyun oynamak istediğinizde PS4'ü bağladığınız salondaki televizyon diğer aile bireyleri tarafından meşgul ediliyorsa, oyunlarınızdan uzak kalmak zorunda değilsiniz. Oyunlarınızı Z3'ün ekranına yöneltip oynamaya devam edebilirsiniz. Tabi, eğer oyunları 1080p çözünürlüğünde oynamak isterseniz, Compact değil, büyük Z3 modelini almalısınız.

Sağlamlık

Sony'nin Z3 ve Z3 Compact modelleri, sağlamlık açısından IP65 standartlarına uyuyor. Bu da telefonun tüm giriş yuvalarının özel kapaklarla kapatıldığını ifade ediyor. Dolayısıyla telefonun içine toz ve düşük basınçlı su kaçması mümkün değil. Kısacası, kapakları kapalıyken telefonunuzu havuza düşürebilir hatta musluk altında yıkayabilirsiniz. Ama siz yine de çok derine inmemeye çalışın.

Derinlik konusunda telefonlar IP68 standartlarına sahip. Bu da 1.5 metre su altında, 30 dakika sorunsuz kalabilmesi demek. Eğer sadece su altında çalışan bir telefon arzusundaysanız, daha ekonomik model olan Z3 Compact da tercihiniz olabilir zira iki model de aynı standarda sahip.

Hem Z3 hem de Z3 Compact benzer formlara sahipler. Aralarındaki en büyük fark, boyutları. Ancak satır aralarında önemli farklar bulunabilir.

İki telefon da, Sony'nin OmniBalance ismini verdiği bir tasarımdan geliyor. Bu tasarımın özelliği, hangi açıdan bakarsanız bakın telefonun güzel görünmesini sağlaması. Aynı zamanda kullanıcının telefonu rahatça tutmasını da sağlıyor. Açıkcası, OmniBalance'ın küçük modellerde daha iyi göründüğü sık dile getirilen bir yorum. Dolayısıyla Compact modeli, tasarım açısından bir adım daha önde denilebilir. Bu modelde telefonu kullanmak, video seyretmek, oyun oynamak daha konforlu görünüyor.

Büyük ve daha ağır olan Z3 modeli ise ağır yapısı nedeniyle elde biraz daha zor tutuluyor. Elbette güçlü ve iri elleriniz varsa, işler değişebilir ancak özellikle hanımlar veya ortalama büyüklükte avuca sahip kişiler zorluk çekebilir.

Dolayısıyla, iki tasarım arasındaki seçim kriteri, boyut ve ağırlık üzerinde yoğunlaşıyor. Eğer küçük elliyseniz, Compact modeli sizin için ideal. Eğer biraz büyük elleriniz varsa, Z3'ü de kolayca kullanabilirsiniz.

Xperia Z3 ve Xperia Z3 Compact, kutudan Android 4.4 ile birlikte çıkıyor. Sony'nin hazırladığı arayüzde de bir fark bulunmuyor. Ancak, Z3'ün büyük ekranında arayüzün keskin ve güzel göründüğü inkar edilemez. Elbette, daha önce belirttiğimiz gibi, küçük ekranda da görüntünün gözü yormadığı ve metinlerin kolay okunabildiği kolayca fark edilebiliyor.

Z3'ün biraz daha güçlü olan donanımının, arayüzü biraz daha hızlı çalıştırdığını da atlamamak lazım. Dolayısıyla iki cihaz arasında arayüz ve performans açısından Z3'ün bir adım öne çıktığı kesin.

İki telefon modeli de aslında Snapdragon 801 işlemci setiyle geliyor. Yine iki modelde de Adreno 330 GPU bulunuyor. Ancak Z3 Compact modelinde 16 GB dahili depolama alanı varken Z3'te  bu miktar 32 GB'a çıkabiliyor.

Z3 Compact'ın 2GB RAM miktarına karşılık Z3'ün 3GB'lık RAM'ı ise, iki model arasındaki performans farkının sebebini oluşturuyor. Daha fazla RAM'e sahip Z3, performans açısından biraz daha iyi sonuç verebiliyor.

Sonuç

Hem Xperia Z3, hem de küçük kardeşi Z3 Compact, güçlü telefonlar. 3 GB RAM'in getirdiği daha fazla performans, daha büyük ve iyi bir ekran Xperia Z3'ün güçlü yanları. Küçük ve HD ekrana sahip Z3 Compact'ın artısı ise, doğal olarak pil ömrü.

Bu detaylar sizin için çok fazla fark yaratmıyorsa, iki telefonu da elinize alıp denemenizi öneriyoruz. Çünkü aralarındaki boyut farkı ve hangi telefonun elinize daha iyi oturduğu, belirleyici olacak...

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Xperia Z3, Z3 Compact'a Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Togg T8X Tanıtım Tarihi Açıklandı
    23:10 Togg T8X Tanıtım Tarihi Açıklandı

    Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, Togg T8X modelinin tanıtım tarihini açıkladı. Karakaş, Mart 2025 - Nisan 2025 tarihleri arasında Togg T10F modelini satışa sunacaklarını ve bir süre sonra da Togg T8X'in tanıtımını yapacaklarını belirtti.

  • Steam'den en fazla gelir elde eden oyun yayımcıları belli oldu
    23:10 Steam'den en fazla gelir elde eden oyun yayımcıları belli oldu

    Valve, Steam üzerinden en fazla gelir elde eden oyun yayımcısı olarak öne çıkıyor. KRAFTON Inc. ikinci sırada yer alırken, Electronic Arts üçüncü sırayı aldı. Ubisoft ve SEGA da listede yer alan diğer firmalar arasında bulunuyor.

  • iQOO Neo 9s Pro: Performansıyla Rakiplerini Geride Bırakıyor
    23:10 iQOO Neo 9s Pro: Performansıyla Rakiplerini Geride Bırakıyor

    iQOO'nun yeni modeli iQOO Neo 9s Pro, sızıntılarla ortaya çıktı. Snapdragon 8 Gen 3 işlemci ve 16 GB RAM ile güçlendirilen cihaz, 144Hz ekran yenileme hızı ve 120W hızlı şarj desteği gibi özellikler sunuyor. Neo 9s Pro, orta sınıfa hitap etmesine rağmen amiral gemisi modellerine meydan okuyor.

  • Xiaomi Civi 4 Özellikleri Ortaya Çıktı: İşte Beklenenler
    23:10 Xiaomi Civi 4 Özellikleri Ortaya Çıktı: İşte Beklenenler

    Akıllı telefon pazarının önemli isimlerinden Xiaomi, yakında yeni Civi 4 modeliyle sahne alacak. Google veri tabanında görüntülenen telefonun özellikleri ortaya çıktı. Xiaomi Civi 4, kavisli bir ekran, Snapdragon 8s Gen 3 işlemci, 12 GB RAM ve Android 14 işletim sistemi gibi özelliklere sahip olacak.

  • HYTE, Gaming.Gen.TR iş birliğiyle Türkiye pazarına giriş yaptı
    23:09 HYTE, Gaming.Gen.TR iş birliğiyle Türkiye pazarına giriş yaptı

    Gaming.Gen.TR ve Beta Oyun Teknoloji A.Ş. iş birliğiyle HYTE markası Türkiye pazarına adım attı. HYTE, oyun ve performansı yeni zirvelere taşımanın yanı sıra, ekranda heyecan verici yeni deneyimler sunmayı hedefliyor. Ayrıca, PC kurma sürecini eğlenceli ve etkileşimli bir hale getirerek, oyun ve teknoloji ile etkileşimi tamamen yeniden şekillendiriyor. HYTE, sanatsal tasarımlar ile hem yeni başlayanlara hem de deneyimli kullanıcılara hitap ediyor. Gaming.Gen.TR'de HYTE ürünleri, başlangıç olarak LCD panelli oyuncu kasaları ve aksesuarları ile sunuluyor.

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü
    21:09 App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü

    App Store mağazasına giriş yapan yeni nesil bir Nintendo emülatörü, oyunseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Delta Emulator, kullanıcılarına iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor ve önümüzdeki günlerde daha da popüler olması bekleniyor. Emülatör, NES, SNES, N64, GBC, GBA ve DS için destek sunuyor ve ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş durumda. Türkiye'deki retro oyun kültürüne de olumlu bir katkı yapması beklenen emülatör, dokunmatik hissiyat anlamında da yüksek tepki süresiyle öne çıkıyor. Apple'ın retro oyun hamlesi ile başarı yakalayabileceği düşünülüyor.

  • Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye
    21:09 Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye

    Razer, BlackWidow V4 Mini HyperSpeed adlı kablosuz klavyesini tanıttı. Rekabetçi oyunlarda performansı artıran klavye, kullanım ömrünü yükseltiyor ve kolay bakım imkanı sunuyor. Küçük boyutuyla taşınabilirlik sağlayan ürün, 80 milyon basma sayısına dayanıklıdır. Tuşlar arası mesafe ve tetik baskısıyla iyi bir kullanım deneyimi sunan klavye, Bluetooth 5.0 ile 200 saate kadar kullanım sağlar. Fiyatı 124 dolar olan ürünün Türkiye'deki satış tarihi henüz belirsizdir.

  • Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu
    21:09 Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu

    Dongfeng, Avrupa'da üretim yapmak ve istihdam alanı oluşturmak için İtalya hükümetiyle görüşmelere başladı. Şirket, İtalya'da bir fabrika açarak üretim kapasitesini artırmayı ve Avrupa pazarına daha yakın olmayı hedefliyor. Görüşmelerin olumlu ilerlediği ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurulması planlandığı belirtiliyor.

  • Türk Telekom 2023 Yılı Finansal Verilerini Açıkladı
    21:09 Türk Telekom 2023 Yılı Finansal Verilerini Açıkladı

    Türk Telekom, 2023 yılında 25,8 milyar dolarlık yatırım yaparak sektörün en çok yatırım yapan şirketi oldu. Şirketin konsolide gelirleri yüzde 9,6 artarak 100,2 milyar TL'ye yükseldi. Mobil abone sayısı 26,2 milyona ulaşırken, toplam abone sayısı 52,9 milyona çıktı. Fiber altyapı uzunluğu 437 bin kilometreye ulaştı. Türk Telekom, 5G'de pazar lideri oldu ve siber güvenlik ürünlerinde yerlilik oranını artırdı.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı
    19:09 Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı

    Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro, Türkiye'de satışa sunuldu. Telefon, 6.8 inç LTPO OLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 5600 mAh batarya ve 5G desteği gibi özellikler sunuyor. Ayrıca, 50 Megapiksel ön kamera ve 180 Megapiksel periskop telefoto kamera gibi gelişmiş kamera özelliklerine sahip.


Advertisement