Xwezgînî'ye Ankara'da Büyük İlgi - Son Dakika
Kültür Sanat

Xwezgînî'ye Ankara'da Büyük İlgi

Xwezgînî\'ye Ankara\'da Büyük İlgi

19. Ankara Tiyatro Festivali'nde Xwezgînî adlı oyunla izleyiciyle buluşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları seyirciden büyük ilgi gördü.

26.11.2014 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat Vakfı (TAKSAV) tarafından düzenlenen 19. Uluslar arası Ankara Tiyatro Festivali DBŞT oyuncularını ağırladı. Kız isteme merasimi anlamına gelen Xwezgînî adlı oyun Devlet Tiyatrosu Akün Sahnesi'nde oynandı. Şalîko Bekes'in yönettiği ve oyuncu kadrosunda Özcan Ateş, Rêzan Kaya, Kemal Ulusoy ve Salih Yıldızöz'ün yer aldığı oyun izleyiciden büyük alkış aldı.

Oyunu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP'li milletvekilleri Demir Çelik, Kemal Aktaş, Halil Aksoy, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticisi Abdullah Karahan, İHD MYK Üyesi Songül Erol Abdil, Tüm Bel Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak ile çok sayıda kişi izledi.

Oyunun ardından Kemal Ulusoy yeniden Ankara'daki izleyiciyle buluştukları için duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kürtçe tiyatroya duydukları özlemden olsa gerek Ankara'daki izleyiciden Diyarbakır'dan daha fazla alkış aldık" şeklinde espri yaptı. Son zamanlarda Şengal ve Kobani'de yaşanan olaylar nedeniyle Kürt halkının oldukça ağır bir süreç yaşadığını anımsatan Ulusoy, "Bu ağır travmayı yaşayan halkımızın bir nebze olsun nefes alması ve rahatlaması için komedi tarzındaki bu oyunla gelmeyi tercih ettik." şeklinde konuştu. Daha sonra TAKSAV Temsilcilerinden Zehra Konukman Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak'a plaket vererek, festivale katıldıkları için teşekkür etti.

Bizi Kürtçe Gülümsettiniz

Ardından sahneye gelen HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ oyuncuları tebrik etti. "Bizi Kürtçe gülümsettikleri için arkadaşlara teşekkür ederiz" diyen Yüksekdağ, "Benim için çok farklı, çok yeni ama çok güzel bir deneyimdi. Bu festival kapsamında sahnelenen oyunların topluma yeni şeyleri, güzel şeyleri Kürtçe anlatması bakımından çok değerli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. "Bu topluma çok dilli bir şeyler anlatmak, barışı, özgürlüğü, kardeşliği anlatmak ve bunu sanatın diliyle anlatmak çok güzel bir fikir" diyen Yüksekdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çok güzel fikri sanatın estetiğiyle bize sundukları için arkadaşlara teşekkür ederiz. Bize ve Kürtçe bilmeyenlere de bu zevki yaşattılar. Kürtçe bilmediğim halde oyunun ruhuna girmeyi ve gülmeyi başarabildik. Kürtçe bilenler ve bilmeyenlerle birlikte kahkaha atmayı başardık. Bu festivali gerçekleştirenler bu başarıya imza atıyorlar." Kürtçe tiyatro yapmanın Türkiye'de verilen siyasi mücadelenin, barış ve özgürlük mücadelesinin anlamı kadar önemli bir çaba olduğunun altını çizen Yüksekdağ, "Sanatın estetiği ve güzelliğiyle bezenmiş bir çabadır. Başarılarınızın daim olmasını diliyorum." diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Xwezgînî'ye Ankara'da Büyük İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement