Yaban Hayat İçin Meyve Fidanı Üretiyorlar - Son Dakika
Yerel

Yaban Hayat İçin Meyve Fidanı Üretiyorlar

Yaban Hayat İçin Meyve Fidanı Üretiyorlar

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, kış aylarında doğada yiyecek bulmakta zorluk çeken yabani hayvanlar için yabanıl meyve fidanı üretiyor.

24.06.2014 11:39  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, kış aylarında doğada yiyecek bulmakta zorluk çeken yabani hayvanların kent merkezlerine inmesini engellemek amacıyla doğal ortamlardan topladığı tohumlardan yabanıl meyve fidanı üretiyor.

Bölge müdürü Muhammet Salih Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma alanları olan Kars, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Iğdır ve Erzurum'da, doğaya dikmek üzere fidan yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

Çetiner, kurdukları özel ekibin bölgede yaptığı çalışmalar sonucu 5 yılı kapsayan bir proje hazırladıklarını ifade etti.

Bu kapsamda yabanıl meyve ağaçlarından tohum topladıklarını, fidan üretimine başladıklarını anlatan Çetiner, ilk etapta 500 bin fidan üreteceklerini belirtti.

Fidanların yabani hayvanların ağırlıkta oldukları alanlara dikileceğini vurgulayan Çetiner, "Yabani hayvanlar, doğal ortamlarda kışın yiyecek bulamadıkları için kent merkezilerine inerek, yiyecek arıyor ve buralarda insanlara zarar veriyor. Bunun önüne geçmek için yabanıl meyve üretimi yapacağız. Aşılamalar tamamlandı, proje sayesinde Posof'tan Tortum'a, Ardahan'dan Eleşkirt'e kadar her yere yabani meyve fidanı dikeceğiz. Projenin maliyeti ise 1 milyon 600 bin lira" dedi.

Fidanlık seralarında zerdali, ahlat ve muşmula gibi fidanlar yetiştireceklerine dikkati çeken Çetiner, şöyle devam etti:

"Bu fidanları da götürüp doğaya dikeceğiz. Doğal ortamlarda yetişecek ve soğuk bir bölgemiz olması nedeniyle yabani hayvanlarımız yiyecek sorunu yaşıyor. Özellikle kış aylarında gıda maddesi azalmakta ve yiyecek sıkıntısı çekince yabani hayvanlarda şehir merkezine, köylere iniyorlar. Zaman zamanda insanlara saldırıyorlar. Bölge müdürlüğü olarak oluşturulan özel ekibimiz bunun önüne geçmek için çalışmalara başladı ve 5 yılı kapsayan bu proje sayesinde önemli bir adım atılmış olacak." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yaban Hayat İçin Meyve Fidanı Üretiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement