Yabancı Üniversite Öğrencileri Bayramı Köyde Yaşadı - Son Dakika
Yerel

Yabancı Üniversite Öğrencileri Bayramı Köyde Yaşadı

Üniversite eğitimi için Türkiye'de bulunan yabancı öğrenciler, Ramazan Bayramı'nda ailelerinden uzakta olmanın üzüntüsünü, Türk ailelere misafir olmanın da mutluluğunu yaşıyor.

18.07.2015 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversite eğitimi için Türkiye'de bulunan yabancı öğrenciler, Ramazan Bayramı'nda ailelerinden uzakta olmanın üzüntüsünü, Türk ailelere misafir olmanın da mutluluğunu yaşıyor.

Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) eğitim gören Irak, Afganistan, Özbekistan, Türkistan, Yemen, Suriye, Mısır, Kosova, Arnavutluk, Gana, Kolombiya ve Cibutili öğrencilerden oluşan 30 kişilik grup, davet edildikleri İzmit'e bağlı Şahinler Köyüne misafir oldu.

Köylüler tarafından hazırlanan köy kahvaltısına katılan yabancı öğrenciler, daha sonra meyve topladı,  köylülerin inekleri otlatmasına da yardım etti. Daha sonra köydeki evlere bayram ziyareti yapan öğrenciler, Türk adetlerine göre büyüklerin ellerini öperek, bayramlarını kutladı.

Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ömer Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bin 250, Türkiye'de ise 80 bine yakın yabancı öğrenci bulunduğunu belirterek, dernek olarak ülke çapında 41 dernekle eş zamanlı çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Kocaeli'de üniversitede okuyan yabancı öğrencilerin burada kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlamak için çaba sarfettiklerini anlatan Akbaş, "Burada onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kamplar yapıyoruz. Evlerimizde misafir ediyoruz. Akrabalarımızla, vatandaşlarımızla bir araya getiriyoruz. Tanıştırıyoruz, kaynaştırıyoruz. Kocaeli'nin ve Türk insanının adetlerini, kültürünü öğreniyorlar" diye konuştu.

Aktaş, dernek olarak 4 yıldır faaliyette olduklarını, uluslararası öğrenci buluşmaları ve ülke tanıtım günleri gibi etkinlikler düzenlediklerini aktararak, şunları söyledi:

"Ramazan boyunca evlere konuk olduk. Hep birlikte iftar yaptık. Ramazan Bayramı nedeniyle köy ziyareti yaptık. Yaşlılarımızın ellerini öperek, bayramlarını kutladılar. Birlikte köy kahvaltısı yaptık. Köyde bayramı gördüler. Köydeki hayatı görmüş oldular. Çok mutlu oldular. Öğrencilerimiz ailelerinden uzaktalar ama bu yalnızlık hissettirmedik. Onların ailesi olmaya çalıştık. Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu'na (UDEF) bağlı olarak çalışıyoruz. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) öğrencilerimizden lisans 500, yüksek lisan 750 ve doktora yapana bin lira burs veriyor. Dernek olarak bizde burs veriyoruz. YTB ile İşbirliği içinde çalışıyoruz.  Biz de dönem dönem öğrencilerimizin ülkelerine gidiyoruz. Aileleriniz ziyaret ediyoruz. Kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi pekiştiriyoruz, ümmet bilincini geliştiriyoruz."

"Suriye'de savaş bitsin, barış ve huzur olsun istiyorum" -

İletişim Fakültesi Radyo, Televizyonculuk ve Sinema bölümünde okuyan Suriyeli öğrenci Arkan Haddad, Türkiye'ye 2 yıl önce geldiğini, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TÖMER) Türkçe öğrendiğini anlattı.

Suriye'deki savaş nedeniyle 2 yıldır ülkesine gidemediğini, ailesinin 3 ay önce Türkiye'ye geldiğini belirten Haddad, "Ailem yanıma gelince çok mutlu oldum. Türkler burada çok iyiler. Türkleri çok seviyorum. Bana burada yardımcı oluyorlar. Kendi evimde gibi hissediyorum. Suriye'de çok karışık durumlar var. Ülkem için barış olsun, huzur olsun istiyorum. Bütün Müslüman ülkeler için için barış diliyorum" diye konuştu.

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Kolombiyalı Jhone Charry Murzia, 2 yıldır Türkiye'de olduğunu ve Türkçe konuşabildiğini kaydetti.

Türkiye'de yeni bir kültür ve dil öğrendiğini ifade eden Murzia, "Bu imkanları sağladıkları dernek yöneticilerine ve Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Burada çok misafirperverlik var. Kendi evimde gibi hissediyorum. Evimden, ülkemden uzaktayım ama burada da bir ailem var. Burada çok mutluyum. Anneme babama buradan çok selam gönderiyorum" dedi.

Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Malvin Bako, Arnavutluk'tan Türkiye'ye okumak için geldiğini, yaklaşık 10 yıldır Türkiye olduğunu anlattı. Bako, " İstanbul'da Eyüp'te ve Gaziosmanpaşa'da İmam Hatip Lisesi'nde okudum. Türkiye güzel bir ülke. Burada her zaman evimde gibi hissettim. Bayramları genelde Türkiye'de geçirdim. Hiç bir zaman kendimi yalnız hissetmedim. Türkiye'de 20 şehir gezdim. Aileme buradan selamları gönderiyorum" diye konuştu.

"Bizde adet değil ama burada büyüklerin elini öptüm, çok hoşuma gitti" -

Cibuti'den Mahad Avdaleh Cibuti ise Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi olduğunu, geçen bayramı ülkesinde geçirdiğini ancak bu bayramda Kocaeli'de olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımdan Allah razı olsun, yalnız bırakmadılar. Güzel bir gezi hazırladılar. Köyleri gezdik. Güzel bir bayram geçirdim. Aileme bol selamlar yolluyorum. Beni merak etmesinler, burada rahatım iyi. Kendi evimde gibiyim. Bizim orada el öpme adeti yok. Bana biraz farklı geldi. Büyüklerim ellerini öptüm. Bu adet çok hoşuma gitti. Çok beğendim."

İşletme Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Azerbaycan'lı Alper Tunga Cabbarlı da  şöyle konuştu:

"Geçen sene İşletme fakültesini kazandım. Türkiye'yi kendi vatanım gibi seviyorum. Zaten Azerbaycan ve Türkiye köklü bir tarihe sahiptir. Gelenek ve  göreneklerimizle tarihi açıdan birbirine sıkı sıkıya bağlı iki ülkeyiz. Kendi evimdeymiş gibi hissediyorum. Dil ve kültür açısından zorluk çekmiyorum. Türk devleti bize her açıdan destek oluyor. Çok teşekkür ederim. Arkadaşlarımızla köyleri geziyoruz. Kahvaltı yaptık. Doğal güzellikleri gördük. Aileme ve arkadaşlarıma selam gönderiyorum."

İnşaat mühendisliği 4. sınıfta okuyan Afganistanlı Babür Rahmani, Türkiye'nin güzel bir ülke olduğunu ve severek Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.

Rahmani, "Bayramda ailemizin yanında olmak isterdim. Ancak burada sağ olsun Türk halkı çok misafirperver. Bizimle çok yakından ilgileniyorlar. Bayramda da yalnız bırakmadılar bizi. Evlerine misafir ettiler. Köyleri gezdirdiler. Bayramlaşmaya geldik" dedi.

Türk adetlerinin Afgan adetlerine benzediğini anlatan Rahmani, "Bizde el öpme var ama ama sadece kendi dedelerinin, babalarının ellerini öpüyorlar. Buradan ailemin bayramını kutluyorum. Gelecek bayramda inşallah yanlarında olmak istiyorum. Beni merak etmesinler, burada çok iyiyim. Okulumuza devam ediyoruz. Türk halkının bayramını kutluyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yabancı Üniversite Öğrencileri Bayramı Köyde Yaşadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement