Yabancıların En Çok Konut Aldığı 10 İl - Son Dakika
Ekonomi

Yabancıların En Çok Konut Aldığı 10 İl

Yabancıların En Çok Konut Aldığı 10 İl

Yabancılar Ocak-Ekim döneminde en çok Antalya, İstanbul, Aydın, Muğla, Yalova, Bursa, Mersin, Sakarya, Ankara ve Trabzon'dan konut aldı.

26.11.2014 10:26  Güncelleme: 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜİK verilerine göre hem Ocak-Ekim döneminde, hem de Ekim ayında Türkiye'de yabancılara en çok konut satışının yapıldığı il 5 bin 486 adet satışla Antalya oldu. Yabancılar en çok Antalya, İstanbul, Aydın, Muğla, Yalova, Bursa, Mersin, Sakarya, Ankara ve Trabzon'dan konut aldı.

Türkiye'de 2013 yılından itibaren tüm yerleşim yerlerini içerecek şekilde il düzeyinde konut satış istatistiklerini yayımlamaya başlayan TÜİK, Ekim-2014 sonu itibariyle gerçekleşen verileri paylaştı. Satışın gerçekleşmesi için konut sahipliğinin para karşılığında değişimi arandığı verilere ilişkin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) veri tabanı, veri kaynağı olarak kullanıldı.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 25 ARTIŞ

2014 yılı Ekim ayı konut satış istatistiklerine ilişkin açıklamada bulunan TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, ülkemiz genelinde konut satışının 2014 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 oranında artarak, 95 bin 645 olduğunu söyledi. İstanbul'un 17 bin 240 konut satışıyla yüzde 18'lik en yüksek paya sahip olduğunu belirten Öncel, satış sayılarına göre İstanbul'u, 10 bin 549 konut satışıyla (yüzde 11) Ankara, 5 bin 772 konut satışıyla da (yüzde 6) ile İzmir'in izlediğini açıkladı. Öncel, konut satış sayısının düşük olduğu illerin sırasıyla 15 konutla Ardahan, 18 konutla Hakkari ve 41 konutla Bayburt olduğunu kaydetti.

ANTALYA'DA YÜZDE 31.9 ARTTI

Antalya'da 2013 Ekim ayında 3 bin 866 konut satılırken, 2014 Ekim ayında yüzde 31,9 oranında artışla 5 bin 101 konut satıldığını belirten Abdi Öncel, bu rakamla Antalya'nın İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra yüzde 5.3 oranıyla en yüksek paya sahip il olduğunu söyledi.

YABANCIYA EN ÇOK SATIŞ ANTALYA'DA

Ülkemizde 2014 Ekim ayında 1806 konutun yabancılara satıldığını belirten Öncel, yabancılara yapılan konut satışlarında, Ekim 2014'te ilk sırayı 612 konutla Antalya'nın aldığını, sırasıyla 556 konutla İstanbul, 121 konutla Aydın, 103 konutla Muğla, 84 konutla Yalova ve 78 konutla Bursa'nın izlediğini söyledi.

TOPLAM 15 BİN 417 KONUT SATILDI

TÜİK verilerine göre bu yıl Ocak-Ekim döneminde yabancılar Türkiye'de toplam 15 bin 417 konut satın aldı. Antalya, 5 bin 486 konutla ilk sırada yeraldı. Antalya'yı sırasıyla 4 bin 546 konutla İstanbul, 1018 konutla Aydın, 903 konutla Muğla, 541 konutla Yalova, 752 konutla Bursa, 641 konutla Mersin, 338 konutla Sakarya, 287 konutla Ankara ve 166 konutla Trabzon izliyor.

Yabancılar Türkiye'de geçen yılın aynı döneminde ise 9 bin 284 konut satın almış. Yani geçen yıla göre yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut oranında yüzde 66 oranında artış yaşandı.

NEDEN BU İLLER TERCİH EDİLİYOR?

Türkiye'de yabancıların neden bu 10 ili tercih ettiğine ilişkin bilgi veren Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Bu iller turizm sektörünün geliştiği iller. Yabancıların tercih nedenlerinin başında deniz kenarı ve turistik bölgeler olması geliyor. Antalya hem sıcak hem de hem deniz olması nedeniyle en çok tercih edilen il. Deniz- kum- güneş, doğal, kültürel tarihi değerleriyle de ön plana çıkıyor. Cumhuriyet tarihinden bu yana da yabancıya konut satışı en çok hep Antalya'da olmuştur, birinciliği hiç kaptırmamıştır" dedi.

Karataş, alım yapan ülkeler arasında ise ağırlıklı Ruslar, Almanlar ve İngilizlerin olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yabancıların En Çok Konut Aldığı 10 İl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • karakter kraker: ZATEN BİR TEK TURK VATANDAŞLARI ALAMIO EV GERİ KALAN HERKES ALIYOR SAĞOLASIN TAYYEB AĞBEY 27 6 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement