Yağışlar, Ayçiçeği Balı Hasadını Geciktirdi - Son Dakika
Kültür Sanat

Yağışlar, Ayçiçeği Balı Hasadını Geciktirdi

Yağışlar, Ayçiçeği Balı Hasadını Geciktirdi

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ada, "Trakya'da, nisan ve mayıstaki şiddetli yağışlar, ayçiçeği balı hasadının bir ay geç yapılmasına neden oldu" dedi.

29.08.2014 11:44  Güncelleme: 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Ada, Trakya Bölgesi'nde, nisan ve mayıs aylarındaki şiddetli yağışların, ayçiçeği balı hasadının bir ay geç yapılmasına neden olduğunu söyledi.

Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Bölgesi'nin ayçiçeği üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu, ayçiçeği balının da büyük bir bölümünün bölgede üretildiğini belirtti.

Şiddetli yağışlar nedeniyle ayçiçeği balı hasadının bu yıl geciktiğini ifade eden Ada, şöyle konuştu:

"Bu yıl Trakya Bölgesi'nde, nisan ve mayıs aylarındaki şiddetli yağışlar, ayçiçeği balı hasadının da bir ay geç yapılmasına neden oldu. Daha önceleri temmuz ayında bal sağımı yapılıyordu. Bu yıl ağustos ayına sarktı. Erken ayçiçeği ekimi yapıldığı için Çorlu ve Muratlı bölgelerinde, temmuz ayında sağım yapıldı. Genel olarak Trakya'da aşırı yağışlar nedeniyle ekimi geciken ayçiçekleri nedeniyle bal sağımı gecikti."

"EN KALİTELİ MALLARDAN"

Ada, ayçiçeği balının, bal piyasasındaki en kaliteli ballardan olduğunu, kendine özgü rengi, tadı ve aromasıyla sevilerek tüketildiğini ve dünya piyasalarında arandığını vurguladı.

Ayçiçeği balının, çam balından sonra en çok ihraç edilme imkanına sahip bal olduğunu dile getiren Ada, şunları anlattı:

"Ayçiçeği balı, ülkemizde önemli ballardan birisidir. Bal paketleme tesislerinin en fazla kullandığı ballardan birisidir. Herhangi bir paketleme tesisinde, ayçiçeği balı olmadan paçal yapması düşünülemez. Ayçiçeği balı, Türkiye'de ihraç edilen tek monofloral (tek çiçek) nitelikteki baldır. Bunun anlamı, biz dışarı ihracat yapmak istediğimizde alıcı ülkeler tek çiçek balı isterler. Ayçiçek balı bu özelliktedir."

Ada, polen zengini ayçiçeği balını almak için gezgin arıcıların, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce arı kovanıyla Trakya'ya geldiğini ifade etti.

Bal üretiminin yanı sıra yörede ayçiçeği bitkisinin döllenmesinde de arıların aktif görev aldığını belirten Ada, bu durumun üretimde rekolte artışına neden olduğunu kaydetti. - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yağışlar, Ayçiçeği Balı Hasadını Geciktirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement