Yağmur ve Fırtına Meyve Sebze Fiyatlarını Artırdı - Son Dakika
Yerel

Yağmur ve Fırtına Meyve Sebze Fiyatlarını Artırdı

Antalya'da son bir haftada yaşanan yağış ve fırtına nedeniyle seralar su altında kaldı, bu da fiyatların artmasına neden oldu.

17.01.2015 11:17  Güncelleme: 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HATİCE ÖZDEMİR- SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da son bir haftada yaşanan yağış ve fırtına nedeniyle seralar su altında kaldı, bu da fiyatların artmasına neden oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze meyvelerin soğuk hava ve şiddetli yağış ile fırtınadan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Üretimin en fazla olduğu Kumluca, Finike ve Demre bölgelerinde fırtına ve şiddetli yağışlar nedeniyle meyve bahçeleri ve seraların zarar gördüğünü anlatan Demir, zarar gören ürün miktarının yüzde 20 ila 30 arasında olduğunu bildirdi.

Toptancı haline gelen ürünün azalmasıyla fiyatların yükseldiğine işaret eden Demir, 5 gün önce bir günde hale giren meyve sebze miktarının bin 776 ton 315 kilogram olduğunu, şiddetli yağış ve fırtınanın ardından gelen günlük meyve sebze miktarının bin 696 ton 623 kilograma düştüğünü dile getirdi.

En çok patlıcan, sivri biber, kabak ve salatalık fiyatı arttı

Bu nedenle fiyatların yükselttiğini ifade eden Demir, "5 gün önce 1 lira 20 kuruş olan domatesin fiyatı 1 lira 50 kuruşa, oval kokteyl domatesin kilosu 1 lira 60 kuruştan 2 lira 30 kuruşa, 1 lira 80 kuruş olan dolmalık biberin fiyatı 2 lira 30 kuruşa, 2 lira olan kapya biber 2 lira 50 kuruşa, 2 lira olan sivri biber 3 liraya, 1 lira 80 kuruş olan patlıcan 3 lira 80 kuruşa, 1 lira 60 kuruş olan kabak 3 liraya, 1 lira 60 kuruş olan salatalık ise 2 lira 60 kuruşa yükseldi" dedi.

Havaların normale dönmesiyle fiyatların da yavaş yavaş düşeceğini ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"İklimsel sorunlar fiyatlarda suni yükselişler getiriyor. Rakamlar birkaç gün içinde normal seviyeye dönecektir. Burada İstanbul ve Ankara'nın ulaşım şartları da önemli. Yollar kapanırsa ve Antalya'dan mal gidemezse oradaki tüccarlar ellerindeki malı en yüksek fiyattan satmak isteyecektir. Havalar iyi gittiği sürece fiyatların düşeceğine inanıyorum."

Demir, narenciyenin yoğunlukla yetiştiği Finike'de dondan etkilenen dilimin yüzde 20 civarında olduğunu, bunun da narenciye fiyatlarını yükseltmeyeceğini sözlerine ekledi.

Narenciyeyi don vurdu

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise don, kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle narenciye bahçeleriyle seraların büyük ölçüde zarar gördüğünü söyledi.

Sel oluşan bahçelerde suyun henüz çekilmediğini dile getiren Alp, Aksu, Güzelbağ, Kumköy, Kemerağzı, Solak, Kurşunlu, Karaçalı, Kundu bölgelerinde insanların hala bahçelerine ve seralarına giremediğini kaydetti.

Özellikle toplanma aşamasında olan narenciye bahçelerinde sorun bulunduğuna işaret eden Alp, "Hasat dönemindeki narenciyeyi önce don vurdu. Dondan zarar gören narenciye yağmur ve fırtına ile pazar şansını kaybetti" dedi.

"Rekolte geçen yılın altında kalır" tahmini

Alp, narenciye üreticisinin bahçesine ancak su çekildikten sonra girebileceğini, dalda kalan meyvelerini pazara sunacağını söyledi.

Geçen yıl Antalya'da yaklaşık 507 bin ton portakal üretiminin gerçekleştiğini bildiren Alp, "Portakalda bu yıl geçen yılki rekolteye ulaşılabileceğimizi düşünmüyorum. Çünkü portakalın üçte biri pazara sunuldu, kalanı ağaçtayken dona yakalandı, ardından yağmur ve fırtına meyve heder oldu, büyük bölümünün pazar şansı kalmadı" diye konuştu.

Seralarda da aynı sıkıntının yaşandığını dile getiren Alp, suyun uzun süre kaldığı seralarda üreticinin mahsulü kurtarma şansının olmadığını kaydetti. Ürünün azalmasının fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Alp, "Şu anda fiyatlarda büyük bir değişiklik yok ama patlıcan, biber, salatalık fiyatlarında bir artış bekleniyor" ifadesini kullandı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yağmur ve Fırtına Meyve Sebze Fiyatlarını Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement