Yakınmasız Yaşam Süren Kalp Hastası Oruç Tutabilir" - Son Dakika
Sağlık

Yakınmasız Yaşam Süren Kalp Hastası Oruç Tutabilir"

Yakınmasız Yaşam Süren Kalp Hastası Oruç Tutabilir"

Memorial Hastanesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Avcı: "Yakınmasız aktif yaşam süren kalp hastalarına, beslenme ve ilaç saatleri düzenlenerek oruç tutabilecekleri güveni verilmeli"

02.07.2014 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memorial Hastanesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, gördüğü tedaviyle yakınmasız aktif yaşam süren kalp hastalarının, beslenme ve ilaç saatlerini düzenleyerek, oruç tutabileceklerini bildirdi.

Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, oruç tutmanın, sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağladığını belirterek, bu sürede kemik iliğinin uyarılarak, kan yapımının arttığını belirtti.

Ramazanda vücudun birikmiş zararlı maddelerden temizlendiğini, bağışıklık sisteminin güçlendiğini, kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direncin arttığını vurgulayan Avcı, oruçla karaciğer ve tüm sindirim sisteminin dinlenme şansı bulduğunu aktardı.

Günsel Şurdum Avcı, ramazanda şeker hastalarında kan şekeri, hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolünün kolaylaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kanda yağ düzeyleri düşüyor, yararlı kolesterol yükseliyor. Vücutta depolanmış yağlar eriyor, birkaç kilo zayıflanıyor. Kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor. Orucun bir ibadet olarak tutulması ve kudretli bir varlığın himayesine girildiğine inanmanın verdiği güven ve huzur, oruç tutanlara büyük moral ve mutluluk vermektedir."

Kalp hastalarına öneriler

Kalp hastalarına durumlarını değerlendirmesini öneren Avcı, şu bilgileri verdi:

"Gördüğü tedaviyle yakınmasız aktif yaşam süren hastalara, beslenme ve ilaç saatleri düzenlenerek, oruç tutabilecekleri güveni verilmeli. Koroner kalp hastalığı olup, geçirdiği baypas ameliyatı ya da balon-stent tedavisinden sonra, eforda veya eforsuz, göğüs ağrısı yakınmaları yeniden ortaya çıkmış olan, ritmik masaj tedavisi görmemiş ve bu yakınmalardan kurtulma şansı bulamamış, kullandığı birçok ilaca rağmen yakınmaları devam eden ve kalp krizi riski olan hastalar oruç tutmamalıdır. Ayrıca, önceden geçirdiği kalp krizleriyle kalp yetersizliği başlamış, eforda ya da eforsuz, nefes darlığı yakınması, vücutta su toplanması ve kilo artışı olan kalp hastaları da oruç tutamazlar. Yüksek tansiyonu olup, kullandığı ilaçlara rağmen kan basıncı sık sık yükselme ve düşme gösteren hastalar ile şeker hastaları da oruç tutmamalıdır."

Kalp hastalığı olsun olmasın, oruç tutan herkesin, ramazan boyunca beslenmesine özen göstermesi gerektiğine işaret eden Avcı, abartıya kaçmadan günlük ihtiyaç olan protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin alınmasını, iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarlarda yenilmesini önerdi.

Memorial Hastanesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, sahurda, proteinden ve liften zengin, süt, yoğurt, kefir, peynir, yumurta, hurma, çörek otu, ceviz, badem, fındık, kuru baklagil, tahıl, esmer ekmek, esmer pirincin tercih edilmesi gerektiğini aktararak, kabızlık sorunu olanlara da hurma, kırmızı pancar ve kefir gibi lifli ürünleri iftar ve sahurlarda bolca tüketmesini tavsiye etti.

Prof. Dr. Avcı,  saatlerce boş kalmış midenin hızla ve aşırı derecede, özellikle de yağlı ve şekerden zengin besinlerle doldurulmasının ve iftar sonu ardarda sigara içilmesinin, sağlık için ciddi tehlike olduğuna dikkati çekerek, "Bunun, gizli kalp hastalarında ani kalp krizine, ani kan basıncı yükselmelerine ve felç durumuna yol açabileceği unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Yakınmasız Yaşam Süren Kalp Hastası Oruç Tutabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zeynep Bastık, Nefes Almakta Zorlandığını Söyleyerek Ameliyat Olacağını Duyurdu
    08:37 Zeynep Bastık, Nefes Almakta Zorlandığını Söyleyerek Ameliyat Olacağını Duyurdu

    Ünlü şarkıcı Zeynep Bastık, nefes almakta zorlandığını ve ameliyat olması gerektiğini Instagram hesabından duyurdu. Kulak-burun-boğaz doktoruyla yapılan kontrolde ciddi bir deviasyon tespit edildiğini belirten Bastık, ameliyatın burnunun şeklini etkilemeyeceğini ve kısa süreceğini söyledi. Nefes alamamanın berbat bir şey olduğunu dile getiren Bastık, takmış olduğu bantların sebebini açıkladı.

  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement