Yalova'da Akılcı İlaç Kullanımı Yalova Eylem Projesi - Son Dakika
Yerel

Yalova'da Akılcı İlaç Kullanımı Yalova Eylem Projesi

Yalova\'da Akılcı İlaç Kullanımı Yalova Eylem Projesi

Yalova'da "Akılcı ilaç kullanımı eylem projesi" kapsamında vatandaşlara tiyatro oyunu ile ilaçların israf edilmemesi gerektiği anlatılacak.

23.07.2014 12:47  Güncelleme: 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İl Sağlık Müdürü Ali Daştan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Marmara Kalkınma Ajansından (MARKA) doğrudan faaliyet desteği almaya hak kazanan "Akılcı ilaç kullanımı Yalova eylem projesi" kapsamında akılcı ilaç kullanımını Yalova halkına tiyatro oyunu ile anlatacaklarını söyledi.

Türkiye'nin kişi başına ilaç tüketiminde ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Daştan, "Yapılan araştırmalar yıllık 22 milyar dolarlık ilaç kullanımının olduğu ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın hiç kullanılmadan çöpe atıldığını göstermektedir. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğunu göstermektedir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, yan etki görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır" diye konuştu.

Bu sağlıksız durumun ve ilaç israfının önüne geçmek için Türkiye'de verilen mücadeleyle eş zamanlı olarak Yalova'da da ısrarlı bir şekilde farkındalık faaliyetleri yaptıklarını belirten Daştan şöyle konuştu:

"Reçete Bilgi Sistemi (RBS) 2013 yılı kayıtlarına göre, özellikle antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanılması izlendiğinde yüzde 35,5 olan Türkiye oranına kıyasla, ilimiz yüzde 25,02 oranıyla en düşük iller arasında yer almaktadır. Akılcı ilaç kullanımı konusundaki başarılı çalışmalarımız neticesinde ulaştığımız bu oranla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından plaketle ödüllendirildik. Ancak bu oranı Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü oranlara düşürmek amacındayız. Bu amaçla Valimiz Sayın Esengül Civelek'in de büyük bir duyarlılık göstererek desteklediği proje MARKA'dan destek almaya hak kazanmıştır. Akılcı olmayan ilaç kullanımının işlendiği, komedi türünde, profesyonel ekip tarafından yazılarak sergilenecek bir tiyatro oyunu hazırlıyoruz. Türkiye'de ilk olacak böyle bir etkinlikle, tiyatronun eğlendirirken eğitmesi, görsel hafıza ve işitme ile vermek istediğimiz mesajların akılda kalıcılığının sağlaması yoluyla tüm Yalova halkına ulaşmayı amaçlıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yalova'da Akılcı İlaç Kullanımı Yalova Eylem Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement