Yalova'da Japon Mühendis Anısına Yaptırılan 'Haysiyet Anıtı' Açıldı - Son Dakika
Güncel

Yalova'da Japon Mühendis Anısına Yaptırılan 'Haysiyet Anıtı' Açıldı

Yalova\'da Japon Mühendis Anısına Yaptırılan \'Haysiyet Anıtı\' Açıldı

Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin İzmit Körfezi'nde yapılan Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında, iki yaka arasına gerilen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan ve geçen mart ayında, bilek ve boğazını keserek intihar eden Japon mühendis 51 yaşındaki Kishi Ryoichi anısına Yalova'da yaptırılan Haysiyet Anıtı törenle açıldı.

16.09.2015 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin İzmit Körfezi'nde yapılan Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında, iki yaka arasına gerilen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan ve geçen mart ayında, bilek ve boğazını keserek intihar eden Japon mühendis 51 yaşındaki Kishi Ryoichi anısına Yalova'da yaptırılan Haysiyet Anıtı törenle açıldı.

Dünyada konusunda uzman olan Japon Mühendis Kishi Ryoichi'nin cesedi, geçtiğimiz mart ayında Yalova'nın Altınova İlçesi'ndeki mezarlık girişinde okula giden öğrenciler tarafından intihar ettikten sonra bulunmuştu. Bileklerini ve boğazını maket bıçağıyla keserek intihar eden Ryoich'nin, 'Olayın sorumluluğu tamamen bana ait' yazılı bir not bırakmıştı. Olayın ardından Yalova Belediye Başkanı CHP'li Vefa Salman, Japon Mühendisin adının, yaptırılacak Haysiyet Anıtı ile Yalova'da yaşatılacağını açıklamıştı.

Yalova'da Gazipaşa Caddesi'nde Suwon Parkı'nın arka tarafına yerleştirilen anıt düzenlenen törenle açıldı. Yalova Belediye Başkanı CHP'li Vefa Salman törende yaptığı konuşmada, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Yalova'nın geleceğini değiştirecek önemli bir proje olduğunu söyledi. Köprü inşaatındaki halat kopmasından Kishi'nin bir hatası olmadığını belirten Başkan Salman, "Ülkesinden binlerce kilometre uzakta orada görev yapan ve kendi konusunda dünyada yetişmiş önemli uzmanlardan birisi olan Ryoichi Kishi, sonradan anlaşıldığı üzere, hiçbir hatası olmamasına rağmen ve kendi geleneklerinde olan bir yöntemle, halatın kopmasından kendisini sorumlu tutarak 23 Mart 2015'te yaşamına veda etti. Haysiyet, onur çok önemli bir kavram, hele son yıllarda günümüz Türkiye'sinde iyice ön plana çıktı. Hiç sorumlu olmadığı bir uygulamadan dolayı kendi hayatına son vermesi üzerine, onun anısına, Yalova'da bir hasiyet anıtı dikilmesi kararını aldım. Açılması bugüne nasip oldu. Japonları iş adabında çok sevdiğim bir söz var: 'Bir kişi bir şeyi yapabiliyorsa ben de yapabilirim. Kimse yapmazsa ben yapmalıyım.' Ben bu sözün bu anıtla bütünleşmesini, Türkiye'ye, Türk insanına örnek olmasını istiyorum. Ryoichi Kishi'nin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum" dedi.

Törene katılan Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ise İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü köprüsü olacağını kaydetti. Kishi'nin köprü için kanını akıttığını belirten Ehara, "Ryoichi Kishi'yi kesinlikle unutmayacağız. Sorumluluk bilinci yüksek ve iş arkadaşları tarafından çok yüksek birisi olduğunu duymuştum. Köprünün tamamlanmasını en çok isteyen kişinin Ryoichi Kishi olduğuna inanıyorum. Belediye Başkanımıza, böyle muhteşem bir yere anıtının konulmasından dolayı teşekkürlerimi sunarım" diye konuştu.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü inşaatından sorumlu IHI Altyapı Sistemleri firması Proje Müdürü Takeshi Kawakami de anıtın yapılmasında katkıda bulunanlara teşekkürlerini sundu.

Törende Başkonsolos Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden Sorumlu Konsol Keichi Kosaki ve IHI Altyapı Sistemleri firması yetkililerine plaket verildi. Başkan Salman, Proje Müdürü Takeshi Kawakami'ye Ryoichi Kishi'nin ailesine vermesi üzerine kahve fincanı verdi ve Türk kültüründe bir kahvenin 40 yıl hatırı olduğunu iletmesini istedi. Konuşma ve plaket takdimi sonrasında anıtın açılışı protokol üyeleri tarafından yapıldı. - Yalova

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yalova'da Japon Mühendis Anısına Yaptırılan 'Haysiyet Anıtı' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement