Yalvaç Muhtarlara, 'Su Vermediniz, Ağaçlar Kurudu' Cezası - Son Dakika
Güncel

Yalvaç Muhtarlara, 'Su Vermediniz, Ağaçlar Kurudu' Cezası

Yalvaç Muhtarlara, \'Su Vermediniz, Ağaçlar Kurudu\' Cezası

Muhtarlara, 'Su vermediniz, ağaçlar kurudu' cezası ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'ndeki köylere, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan özel ağaçlandırma sahaları kuruyunca, hibe krediler ağaçlara bakmakla yükümlü muhtarlardan yasal faiziyle geri istendi.

28.02.2015 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhtarlara, 'Su vermediniz, ağaçlar kurudu' cezası

ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'ndeki köylere, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan özel ağaçlandırma sahaları kuruyunca, hibe krediler ağaçlara bakmakla yükümlü muhtarlardan yasal faiziyle geri istendi.

İlçede 2009 yılında başlayan ve dönemin kaymakamı Nevzat Taşdan tarafından çok sayıda köye uygulanan özel ağaçlandırma sahalarına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan alınan hibe kredilerle 200 bin civarında badem ve ceviz fidanı dikildi. Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalıyla alınan fidanlar devlet- vatandaş işbirliğiyle dikildikten sonra etrafları çitlerle çevrilip muhtarlıklara şartlı tahsisle devredildi. Fidanlara köy muhtarlıkları bakmak ve korumakla yükümlü olacak, ağaçlar yetiştikten sonra elde edilecek gelir ise köy tüzel kişiliğine ait olacaktı.

ORMAN EKİPLERİ DENETLEME YAPTI

Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin özel ağaçlandırma sahalarında yaptığı incelemelerde, ağaçlara yeterli şekilde bakılmaması ve sulanmaması üzerine çoğunun kuruduğu ve şartlı tahsis taahhüdüne uyulmadığı belirlendi. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Hisarardı ve Terziler köylerine tahsis edilen ağaçlandırma sahalarında şartların yerine getirilmediği ve tahsisin 23 Aralık 2014 tarihinde iptal edildiği bildirildi. Muhtarlara gönderilen yazıda ise proje kapsamında harcanan hibe kredilerin yasal faiziyle geri ödenmesi istendi. Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 20 Ocak 2015 tarihli yazıda Terziler ve Hisarardı köy muhtarlıklarından 40 bin TL'ye yakın tutarın 40 gün içersinde ödenmesi talep edildi.

Yazıya göre Hisarardı köy muhtarlığından 8 bin 14 lira 85 kuruş hibe kredi, 6 bin 59 lira 49 kuruş yasal faiz olmak üzere toplam 14 bin 74 lira 34 kuruşun ödenmesi istendi. Terziler Köyü muhtarlığının da 14 bin 500 lira 41 kuruş hibe kredi ve 10 bin 983 lira 14 kuruş yasal faiz olmak üzere toplam 25 bin 483 lira 55 kuruş ödemesi talep edildi.

SULAMAK İMKANSIZ, TANKER ÇIKARMAK RİSKLİ

Orman İşletme Müdürlüğü'nden gelen yazıyla şaşkına dönen Terziler Muhtarı Halis Yılmaz ve Hisarardı Muhtarı Selim Güngör, köylerinin hiçbir geliri olmadığını söyledi. Muhtar Güngör, "Ağaçlandırma sahası köyden 5-6 km uzakta ve tepede bir alan. Bu ağaçların sulanması istenmiş, ancak imkansızlıklar nedeniyle sulanamamış. Zaten buraya tanker çıkarmak imkansız ve çok riskli. Ağaçlandırma yapılırken bunun göz önüne alınması lazımdı, ancak gözden kaçmış. Bakım olmayınca ağaçların yüzde 70'i kurumuş. Şimdi bizden 14 bin lirayı ödememiz isteniyor. Ben nereden bulup ödeyeceğim" diye konuştu. Muhtar Halis Yılmaz ise köylerinin hiçbir geliri olmadığını ve 25 bin 483 TL'yi ödeme imkanları olmadığını söyledi.

Daha önce de borçla alınan fidanların, Bakanlığın verdiği hibe krediyle karşılanmaması üzerine firma ile Köylere Hizmet Götürme Birliği arasında hukuk mücadelesi başlamış, birliğin gelirlerine haciz konulmuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yalvaç Muhtarlara, 'Su Vermediniz, Ağaçlar Kurudu' Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:51 İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Söğüt, Bozüyük ve Pazaryeri ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Vural, vatandaşlarla bir araya gelerek onlarla sohbet etti ve hayırlı kazançlar diledi. Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, İYİ Parti olarak seçimlerde vatandaşlara alternatif oluşturduklarını ve milletin iradesinin tespiti için yapıldığını belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.


Advertisement