Yangın Gözetleme Kulesi Evleri Oldu - Son Dakika
Yerel

Yangın Gözetleme Kulesi Evleri Oldu

Yangın Gözetleme Kulesi Evleri Oldu

Isparta Orman İşletme Müdürlüğü'nde görev yapan İsa Çanta, Aziz Ateş ve Cemal Güzel, 20 yıldan bu yana yaz mevsimi boyunca yangın gözetleme kulesinde geçiriyor.

10.09.2012 12:07  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şamil Kahveci - Isparta Orman İşletme Müdürlüğü'nde görev yapan İsa Çanta, Aziz Ateş ve Cemal Güzel, 20 yıldan bu yana yaz mevsimi boyunca 4 aylarını inşaatında da çalıştıkları yangın gözetleme kulesinde geçiriyor.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nde çalışan İsa Çanta (52), Aziz Ateş (54) ve Cemal Güzel (45), 20 yıl önce Yalvaç ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Kaletepe mevkisinde yapılan 2 katlı betonarme orman gözetleme kulesinde görev yapıyor. Her yıl 15 Haziran ile 15 Ekim tarihlerinde patika bir yolla ulaşılabilen kulede yaşayan Çanta, Ateş ve Güzel, 24 saat boyunca bölgeyi gözetleyerek yangın olup olmadığını kontrol ediyor.

Bu süre boyunca kuleden ayrılmayan Çanta, Ateş ve Güzel, bölgeye gelen turistlere de bilgi veriyorlar.

-Emekliliğe hak kazandı ama emekli olmayı istemiyor-

İsa Çanta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında başlanan kule inşaatında kendilerinin de çalıştığını, kulenin 2 yılda tamamlandığını söyledi.

Yaz aylarında boyunca sürekli kulede kaldıklarını, buradan hiç ayrılmadıklarını anlatan Çanta, "4 ay boyunca evimiz gözetleme kulesi oluyor. Buradan ayrılmıyoruz. Sadece haftada bir kez aramızdan birisi haftalık yiyeceğimizi almak için evine gidip, malzemeleri aldıktan sonra dönüyor" dedi.

Gün boyunca nöbetleşe ormanı gözetleyerek yangın olup olmadığına baktıklarını belirten Çanta, ateş veya duman gördüklerinde ekiplere bilgi verdiklerini, ekiplerin de yangına müdahale ettiklerini söyledi.

Çanta, emekliliğe hak kazanmasına rağmen emekli olmayı istemediğini vurgulayarak, "Görevimi severek yapıyorum. Doğayı bırakmak istemiyorum. Burada istediğimiz her yemeği yapıyoruz. Özellikle közde yaptığımız patatesin, çayın lezzeti, bu temiz havayı hiç bir yerde bulunamam" diye konuştu.

Kuleye 2 kilometre mesafedeki MÖ 4. yüzyılda kurulan Antiocheia Antik Kenti Tapınağı'na gelen turistlerin kuleye de uğradıklarını anlatan Çanta, ziyaretçilerin kuleye çıkarak orman manzarasını izlediklerini kaydetti.

Aziz Ateş ise yaptıkları görevin tehlikeli olduğunu vurgulayarak, ormanda domuz, akrep ve böceklerle de mücadele ettiklerini söyledi.

-Ağaçları korumak için karınca getiriyorlar-

Ateş, her yıl nisan ayında ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri doğal yollarla korumak için Senirkent'teki Garip Dağı'ndan karınca getirdiklerini dile getirerek, "Karıncaları ağaçların diplerine yerleştiriyoruz. Yeni yerlerine alışmaları ve yuva yapmaları için bir ay boyunca buraya toz şeker döküyoruz" dedi.

Karıncaların zararlı böceklerle mücadelede oldukça başarılı olduğunu kaydeden Ateş, karıncaların 100 metre çevresindeki ağaçlarda bulunan zararlı böcekleri yok ettiğini kaydetti.

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yangın Gözetleme Kulesi Evleri Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement