İzmir'de Yangın Savaşçılarının Tatbikatı Nefes Kesti - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Yangın Savaşçılarının Tatbikatı Nefes Kesti

İzmir\'de Yangın Savaşçılarının Tatbikatı Nefes Kesti

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarına karşı mücadele edebilmek için tatbikat düzenledi.

10.06.2014 14:57  Güncelleme: 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarına karşı mücadele edebilmek için tatbikat düzenledi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen ve ilk kez bir valinin izlediği tatbikatta son teknoloji ile donatılmış, canlı olarak yangın alanlarını tespit eden ve izleyen araçlar da Türkiye'de ilk defa İzmir'de hizmete alındı.

Kemalpaşa Karaorman deposunda gerçekleştirilen toplantıya, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin ve yetkililer katıldı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü imkanlarını tespit etmek ve gözden geçirmek istediklerini belirten Vali Mustafa Toprak, şöyle konuştu: "İzmir orman envanteri açısından yüzde 40'lık bir alana sahip ve aynı zamanda birinci derecede yangın ihtimali olan bir bölgede. Dolayısıyla her türlü risk karşısında önceden önlemleri alarak risk oluşturmadan geleceğe ulaşmak önceliğimizdir. 2013 yılı içerisinde daha fazla yangın çıkmasına rağmen daha az hektar alanın yandığını, yangınlarda çok kısa sürede müdahale edildiğini gördük. Bu yüzden Orman Bölge Müdürümüz şahsında tüm çalışanlara, tüm yerel, kamu kurumları ve halkımıza teşekkür ediyorum. Tüm risk karşısında bakanlığımızın imkanları geliştirildi. Hem havadan hem karadan müdahale gücü yükseldi. Canlı yangın yönetim araçları ile çok daha iyi müdahale edilecektir. Yangınlarla ilgili meteorolojinin de ciddi destekleri oluyor. Hava, nem ve rüzgar durumu ile ilgili kurumlar uyarılarak önlem alınıyor. Ancak en önemlisi vatandaşlarımızın bilinç düzeyinin yükselmesi gerekiyor. Çünkü orman yangınlarının yüzde 96'sı insan eliyle çıkıyor. Bu nedenle bilinç düzeyinin yükseltilmesi gerekiyor."

Türkiye'nin orman yangınları konusunda Akdeniz ülkelerine göre en başarılı ülkelerden biri olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise orman teşkilatının ve bakanlığın desteğiyle kendilerinin çok büyük gelişmeler gösterdiklerini ifade etti. Gelişmiş bir makine parkuruna sahip olduklarını ifade eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün İzmir 81 arazöz, 2 müdahale aracı, 32 su tankeri, helikopterleri ve bir çok ekipmanıyla müthiş bir parkura sahip. Ancak yangınlarımızın yüzde 95'i insan kaynaklı oluyor. Bu nedenle insanlarımızı bilinçlendirmeliyiz."

"EĞİTİMDE TER DÖKMEYEN SAVAŞTA TER DÖKER"

Yangınlarla mücadele ederken hava şartlarının da önem teşkil ettiğini aktaran Aydın, meteorolojinin de kendilerine çok büyük destek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Geçen yıllarda Orman Bölge Müdürlüğü 1800 ve 2 bin arasındaydı. Biz geçen yıl yangın adedini 1200'e çektik. 862 hektar alan yandı geçen yıl. Son 10 yıllık ortalamanın altındaydı. Bu yıl tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Haziran ayının sonundan itibaren yangın riski oluşacak. Yağmurla ince otlar büyüdü ve fazlalaştı. Herkes yaz tatili ile ormanlara gidecek. O otları yakacaklar. İnsanlarımız bu kritik havalarda biraz daha dikkatli olmamalı. Yangın çıktığında da Alo 170'i arayarak insanlarımız duyarlılık gösteriyor. Uyarılarımızın yüzde 85'ini telefonla alıyoruz. Açıkçası biz tüm hazırlıkları tamamlandık. Bu anlamda bizi yalnız bırakmayan Valimiz Mustafa Toprak'a teşekkür ediyoruz. Biz ekip olarak hazırız. İnşallah kazasız belasız atlatırız. Bugüne kadar orman yangınlarında 108 şehit verdik.' Eğitimde ter dökmeyen savaşta ter döker' diye eğitimlere önem veriyoruz."

Toplantının ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait helikopter de Kemalpaşa'dan havalanarak, İzmir Körfezi'nden Seferihisar'a Menderes'ten Gümüldür'e kadar bir çok alan üzerinde dolaşarak basın mensuplarını gezdirdi.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA YÖNETİM ARACI KULLANILACAK

Yangın Yönetim Aracı hakkında bilgi veren orman bölge müdürlüğü çalışanlarından Abdullah Ayappek de şunları söyledi: "Aracımız 24 saat boyunca çalışır durumda olacak. 24 saat boyunca internetimiz de devamlı olarak mevcut olacak. Ormanlık alandan görüntü aktarılarak, helikopterle alınan görüntüler buraya gelecek ve bu görüntüler kulelerimize geçilerek internette de anında aktarılabilecek. Ormanlık alanların durumunu gösteren genel bir harita ve bunun üzerinde bütün araçlar görünüyor. Ayrıyeten kulelerimizde kamera sistemleri mevcut, alanları 24 saat izleyerek yangın durumunda dumanı algılayıp, otomotik olarak algılayıp 170 birimine haber veriyor. Bu araç İzmir, Muğla ve Antalya'da ilk defa kullanılacak. Türkiye'de ilk defa orman için böyle donanımlı bir araç kullanılıyor. Kamera aracıyla yangın mahallinin görüntüsü aktarılacak." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Yangın Savaşçılarının Tatbikatı Nefes Kesti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement