Yaptırım Olmayınca Özel İskeleler Marinaya Döndü - Son Dakika
Güncel

Yaptırım Olmayınca Özel İskeleler Marinaya Döndü

Yaptırım Olmayınca Özel İskeleler Marinaya Döndü

Yabancı bayraklı yatların, 'sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli yat limanları ile yat çekek yerlerine kışlama, bakım ve onarım amacıyla bırakılabilmesi' koşuluna rağmen, pek çoğunun marinaların yakınındaki özel kişilere ait iskelelerde kışladıkları belirtildi.

02.03.2015 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yabancı bayraklı yatların, 'sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli yat limanları ile yat çekek yerlerine kışlama, bakım ve onarım amacıyla bırakılabilmesi' koşuluna rağmen,  pek çoğunun marinaların yakınındaki özel kişilere ait iskelelerde kışladıkları belirtildi. Orhaniyeli Kaptan Mustafa Şen'in durumu dilekçeyle bildirdiği Marmaris Gümrük Müdürlüğü'nden gelen yanıtta, 'ihlal yapan teknelere nasıl bir idari yaptırım uygulanacağına dair mevzuatta açıklık bulunmadığı' ortaya çıktı.

Sadece Orhaniye'de, özel şahıslara ait iskelelerde bağlı yaklaşık 100 tekne bulunduğunu belirten Kaptan Mustafa Şen, bunlardan yüzde 80'nin yabancı uyruklu kişileri ait olduğunu söyledi. Geri kalan yüzde 20'lik oran içerisindeki yine yabancı bayraklı tekne  sahiplerinin Türk olduğuna dikkati çeken Şen, gümrük yasalarına göre bu tür teknelerin, bu iskelelerde kışlamalarının yasak olduğunu kaydetti. Marmaris bölgesi bütün olarak düşünüldüğünde, bu şekilde özel şahıslara ait iskelelere kışlamak üzere bırakılmış tekne sayısının ciddi rakamlara ulaştığını vurgulayan Şen, "Yasak olmasına rağmen iskele sahipleri marinaların dörtte bir fiyatına veya yaz aylarında kendi iskelelerinde bağlı kalıp restoranını kullanması şartıyla kışlama yaptırıyor" dedi.

Kaptan Şen, geçen 12 Ocak'ta Marmaris Kaymakamlığı, Liman Başkanlığı, Deniz Ticaret Odası ve Deniz Gümrük Müdürlüğü'ne bir dilekçeyle konuya bildirdi. Marmaris Gümrük Müdürlüğü, bir gün sonra Şen'in dilekçesine yanıt verdi. Marmaris Gümrük Müdür Vekili Salim Soner Arda imzalı yazıda şöyle denildi:

"Halen yürürlükte olan 2001/9 sayılı Gümrük Genel Tebliği'nin 8'nci maddesinde 'Yabancı bayraklı yatlar ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli yat limanları ile yat çekek yerlerine kışlama, bakım ve onarım amacı ile bırakabilirler. Bunlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli olmayan şahıs, kurum ve kuruluşlara ait yerlere ve bunların sorumluluğuna bırakılamazlar. Yabancı bayraklı yatların, yat limanı veya çekek yerine bırakılmak istenmesi halinde, yetkili yat limanı işletmesi Yat Kayıt Belgesi Eki ve beyan edilen demirbaş eşya listesini kontrol edip, bunu kendi sorumluluğu altına alır. Yat limanı işletmecisi, Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne yatın ve demirbaşların kendi sorumluluğu altında olduğu yazı ile bildirmek durumunda denilmekte. Bahse konu ihlalin tespiti halinde nasıl bir idari yaptırım uygulanacağı hususuna mer'i (hükmü geçen, tatbik olan) mevzuatımızda herhangi bir açıklık getirilmemiştir."

'MARİNA BOŞ ÖZEL İSKELELER DOLU'

Bu cevap karşısında şaşırdığını belirten Kaptan Şen, "Liman Başkanlığı teknelere teknik ve atıksal açıdan baktıklarını, bu konunun kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Teknenin işletme belgesi varsa limanın görevi bitiyormuş. Tek sorumlu gümrük ama, onların da mevzuat gereği elleri kolları bağlanmış. Böyle yasa mı olur? Hemen yanımızda marina var ama özel iskeleler yasal olmayan biçimde yabancı teknelerle dolu. Kaldı ki bu iskelelerin yüzde 99'u da kaçak" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Marmaris Liman Başkanlığı, konunun görev ve yetki alanları içinde olmadığını belirtip, açıklama yapmak istemedi.

YILLIK ÜCRET 20 BİN EURO'YA KADAR ÇIKIYOR

Öte yandan 10 metrelik bir teknenin marinaya bağlanması halinde yıllık 3 bin euro ödemesi gerektiği, bu rakamın teknenin büyüklüğüne göre 20 bin euroya kadar çıktığı belirtildi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yaptırım Olmayınca Özel İskeleler Marinaya Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı
    19:04 Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen kazada ticari araç takla attı ve 1 kişi yaralandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Çorum Belediyesi, Bin 571 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Hediye Etti
    19:02 Çorum Belediyesi, Bin 571 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Hediye Etti

    Çorum Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık kıyafet hediye ederek yüzlerini güldürdü. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da dağıtıma katılarak çocuklarla ilgilendi.

  • Çorlu'da Atık Depolama Tesisi Yangını
    19:01 Çorlu'da Atık Depolama Tesisi Yangını

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan atık depolama tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de yoğun dumanla görüldü. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.

  • Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak
    19:01 Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını açıkladı.

  • Galatasaray teknik ekibi ve basın mensupları arasında maç yapıldı
    18:59 Galatasaray teknik ekibi ve basın mensupları arasında maç yapıldı

    Galatasaray Futbol Takımı, milli takım arasında Antalya'da kamp yaparken teknik ekip ve basın mensupları arasında maç düzenlendi. Teknik ekip, 13-3'lük skorla galip geldi ve Ali Yiğit Buruk 3 gol attı.

  • RTÜK Başkanı Şahin: Murat Kurum'un eşi ücretsiz izin aldı
    18:59 RTÜK Başkanı Şahin: Murat Kurum'un eşi ücretsiz izin aldı

    Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum'un ücretsiz izin aldığını açıkladı. Şahin, Şengül Kurum'un etik ve ilkeli bir duruş sergileyerek eşinin yanında olmasında hiçbir mahsur olmadığını belirtti ve yalan yanlış algılarla kurumu ve çalışanlarını yıpratmaya izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı Anma Töreninde Konuştu
    18:57 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı Anma Töreninde Konuştu

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde düzenlenen 5. Makale Yarışması Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, savcı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırının Türkiye'nin geleceğine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti ve terörle mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Ayrıca, törende makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Advertisement