Askeri Kaynaklar: Yaralı Askerleri Geride Bırakmak Mümkün Değil - Son Dakika
Güncel

Askeri Kaynaklar: Yaralı Askerleri Geride Bırakmak Mümkün Değil

Askeri kaynaklar, yaralı askerlerin bırakılmasının mümkün olmadığını, yoğun ateş nedeniyle inemediklerini, helikopterlerdeki kurşunların da bunu gösterdiğini söyledi.

13.04.2015 07:38  Güncelleme: 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

11 Nisan Cumartesi günü çıkan ve yaklaşık 10 saat süren çatışma ile ilgili askeri kaynaklardan açıklamalar da geldi.

Askeri kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri ile terör örgütü PKK arasındaki çatışmada yaralı askerleri geride bırakmanın asla mümkün olmayacağını ancak yoğun ateş nedeniyle bölgeye inemediklerini ve helikopterdeki kurşun deliklerinin de bunu gösterdiği belirtti.

Bu açıklama Demirtaş'ın "TSK askeri geride bıraktı, HDP'liler taşıyor" şeklindeki açıklamasına cevap olarak görüldü.

SEÇİM ATMOSFERİ

Seçim yaklaşırken ve siyasi atmosfer ısınırken önceki gün Ağrı Diyadin'de gerçekleşen olaya da bu pencereden bakmak gerekiyor.

HALKTAN YAPILAN İHBARLAR

Olay çatışmaya dönüşmeden önce halktan yapılan ihbarlar, çatışma çıktıktan sonra karşılıklı gösterilen refleks ve bazı detaylar, çözümün kafalarda ve gönüllerde yer ettiğini ancak hâlâ büyük risklerle karşı karşıya olunduğunu ortaya koyuyor.

EN BÜYÜK ÇATIŞMA

Kaynakların verdiği bilgilere göre, çözüm sürecinin başından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalardan biri olarak kayda geçen olay, Jandarmanın Bahar Şenliği yapılacak bölgede güvenlik için tertiplenmesinin hemen ardından başladı.

PKK HAİNCE SALDIRDI

Valilikten, polisin büyük kentlerdeki etkinliklerde güvenlik önlemi almasına benzer biçimde, sorumluluk bölgesinde güvenlik önlemi almak için izin isteyen jandarma, verilen rutin iznin ardından bölgede tertiplendi. 15.30 sıralarında jandarmanın tertiplenmesinden 15 dakika kadar sonra, bölgedeki PKK'lıların saldırısı başladı. Bunun üzerine asker, ateşlere aynı şekilde karşılık verdi.

AYNI HELİKOPTERLE TAŞINDILAR

Biri üsteğmen, üçü uzman çavuş, 4 askerin yaralandığı çatışma, 10 saat sürdü. Çatışmalar sürerken, yaralı askerlere müdahale edilemedi.

Bu süreçte yaralı askerler, bölgedeki duyarlı bazı vatandaşlar tarafından korunmaya çalışıldı. Yaralı askerler riskli bölgeden taşınırken, askerlerin yanında bulunan uyku tulumları sedye gibi kullanıldı. Taşınma sırasında bazı duyarlı vatandaşlar da askerlerin taşınmasına yardım etti. Çatışmanın ilk anında ağır yaralanan bir asker, yoğun ateş nedeniyle bulunduğu yerde 10 saat bekledi. PKK'lıların yoğun ateşi, helikopterle sevk yapılmasını saatlerce engelledi.

Bu sürecin sonunda, henüz çatışmalar dinmemişken iki Skorsky helikopter bölgeye geldi. İlk helikopter bölgedeki 3 yaralı askeri aldı.

İLK MÜDAHALE HAVADA

İkincisi ise çatışmalarda yaralanan PKK'ya yakın olduğu belirtilen MAYADER Başkanı Cenap İlboğa ile kız kardeşi ve 10 saat boyunca ağır yaralı biçimde bölgede kalan askeri alarak, Ağrı Devlet Hastanesi'ne taşıdı. Hem yaralı askere, hem de Cenap İlboğa'ya ilk müdahaleleri helikopterde yapıldı.

KURŞUN İZLERİ KANIT

Yaralı Cenap İlboğa'nın yanında bulunan ve birlikte helikoptere alınan kadının İlboğa'nın kız kardeşi olduğu anlaşıldı.

Askeri kaynaklar, yaralıların çatışma bölgesinde bırakılmasının söz konusu olmadığını, yoğun ateş nedeniyle inemedikleri, iki Skorsky ile iki hücum helikopterindeki kurşun deliklerinin ateşin yoğunluğunu gösterdiğine işaret etti. Yaralıların helikoptere Kirpi olarak nitelenen askeri araçla taşındığı belirtildi.

HELİKOPTER KALKMADI

Olay sırasında PKK'lıların etrafında çember oluşturan halkın zarar görmemesi için son operasyon timini taşıyan helikopterin havalandırılmasından vazgeçildiği, halkın zarar görmesinden endişe edildiğinden yeni timin gönderilmediği de belirtiliyor.

YIĞINAK YAPILMIŞ

Olaydan sonra yapılan incelemeler, PKK'lıların sayısının 25'ten fazla olduğunu ve bölgeye yığınak yapıldığını da ortaya koyar nitelikte.

İki kaleşnikofla, en fazla iki saat kadar güvenlik güçlerine mukavemet edilebileceğini hesaplayan uzmanlar, çatışmanın 10 saat sürmesini ve bölgedeki incelemelerde askere sıkılan 10 bine yakın mermi bulunmasını dikkate alarak, PKK'lıların sayısının 40'ın üzerinde olabileceğini hesaplıyor.

Bölgede yapılan incelemelerde içine kaleşnikof ve mermi konulduğu değerlendirilen çok sayıda boş sandık da bulundu. Son dönemde özellikle Şırnak, Hakkâri, Van civarında yığınak yapıldığını, kırsal alanlarda silah ve mühimmat depolandığını tespit eden istihbarat birimleri için Ağrı'da bu ölçüde yığınak yapılmasının ve bu sayıda PKK'lı bulunmasının beklenmediğine işaret ediliyor.

AMELİYAT BAŞARILI

Olayda yaralanan askerler, önceki akşam Ankara GATA'ya sevk edilirken, ağır yaralanan askerin ameliyatının başarılı geçtiği ve gözlerini açtığı öğrenildi.

GATA'ya Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan sonra ziyarette bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın yaralı askerlerle görüştükleri ve sağlık durumları hakkında bilgi aldıkları ifade edildi.(Kaynak: Milliyet)






Askeri Kaynaklar: Yaralı Askerleri Geride Bırakmak Mümkün Değil
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Askeri Kaynaklar: Yaralı Askerleri Geride Bırakmak Mümkün Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (42)

  • TC : Ulan PKK lı itler tek parti var oda AKP başka yok it sürüleri anlayın artık 11 38 Yanıtla
  • TÜRK: YalanLarınız Batsın Akp Teröristleri. 24 21 Yanıtla
  • van: licede bunda yıllar önce tsk kendi üst düzey birk komtanını öldürdü pkk yaptı demişti kim bilir belki ağrıda kendi askerlerini kendileri vurmuştur akp batıda milletçi oyları olsındiye 24 13 Yanıtla
  • ssaasa: ulan bırakmışsınız işte bazı duyarlı vatandaşlar yaralılarımızı taşıdı diyor HDP liler kardeşim söylemesi bu kadarmı zor halkın evlatlarını ölüme götürürken siz aç kana susamış çiyanlar halk sahip çıkmıştır HDP liler sahip çıkmıştır yaralı askere 23 14 Yanıtla
  • JANA DİLA: Sevgili türk kardeşlerim herkes bir kaç parça kemik atsın buraya pkk nin itleri doluşmuş yine 8 27 Yanıtla
  • mehmet: yalan bizde yardıma gitti askerler lanet okuyordu üstlerine ve devlete alçakça yalanınız ortaya çıkınca çark ettiniz ha 25 3 Yanıtla
  • Aslan Kürt: İki taraftan Kim haksızsa Allah cc milyon kez belasını versin klavye başinda olmuyor bonzai Gençliği 21 1 Yanıtla
  • a.öz: geçen senelerde pkk agrıda vanda şenlik adı altında gövde gösterisi yapmıştı. o zaman askerlerin uyarılarına ragmen valiler askerlere operasyon için müsade etmedi şimdi seçim öncesi pkk bu tür gösterileri batıda milliyetçi oyları hedef alan akp için sorun teşkil ederdi. daha önce askere izin vermeyenler şimdi izin verdi ancak pkk daha önc eki boşluktan Agrı da bile agır silah yıgınagı yapabildi. pkk bile olası operasyona karşı tedbir alırken şimdiye kadar askerin tedbir almasına engel olanlar bugün yaşananların sorumlularıdır. 12 6 Yanıtla
  • sırnak-turkiye: demirtas hakli kardesim ee yemin halk o askerlere sahip cikmasaydi orda o 8 asker olecekti bayidaki kardrslerime sesleniyom medya sizi yillarca kandirdi simdi de kandiriyor artik sisteme karsi dur deyin yaw robotlasmayin birde pkk yakin siteden aciklamaya bakin orda demirtasin bahsettigi goruntulerde bi asker diyor bizi buraya cembere birakip gittiler nicin geldigimizi bilmiyoz bu tamamen akp hukumetinin bir provokasyonudur. yillarca bizi sizlere kotu anlattilar onlari kurtarmaya giden halka ates aciyolar tebrikler operasyon basarili degil mi 16 1 Yanıtla
  • apul kafanin askeri: 10 saat yarali askerini almaya gidemeyen genel kurmay o ara ne yapti tabi ki bos durmadi. Pkk ne kada mermi atti oturdu onu saydi 10 bin mermi kullandilar diye. Ne yazikki turk halkida yine yedi herzaman ki gibi 15 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı
    15:59 Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı

    Siirt'te, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla hayata geçirilen 'Siirt Fıstığı Üretiminin Artırılması Projesi' kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı. Vali Kemal Kızılkaya, programda yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın Siirt'in kalkınma lokomotifi olduğunu belirtti ve devletin üreticilere önemli destek ve fırsatlar sunduğunu vurguladı.

  • Antalya'da İş Yeri Çıkışında İki Kişi Minibüsle Ezildi
    15:58 Antalya'da İş Yeri Çıkışında İki Kişi Minibüsle Ezildi

    Antalya'da bir iş yerinden çıkan ve tartıştıkları anlaşılan iki kişi, iş yeri sahibinin yakını olduğu iddia edilen iki kişi tarafından minibüsle ezildi. Olayda bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi yaralı olarak kurtuldu. Olay anları güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince 500 bin ziyaretçi ağırladı
    15:57 Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince 500 bin ziyaretçi ağırladı

    Türkiye'de 9 günlük bayram tatili süresince yaklaşık 500 bin ziyaretçi, Şanlıurfa'ya akın etti. Kentte yoğunluk yaşanırken, esnaf da memnun oldu. Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, yıl sonunda 2 milyon ziyaretçi sayısını geçeceklerini belirtti. Esnaf da yoğunluktan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını ifade etti.

  • Aksaray'da 300 bin liralık ziynet eşyası ve 200 bin liralık elektronik malzeme çalan hırsızlar yakalandı
    15:57 Aksaray'da 300 bin liralık ziynet eşyası ve 200 bin liralık elektronik malzeme çalan hırsızlar yakalandı

    Aksaray'da bir evden 300 bin liralık ziynet eşyası, 200 bin liralık da elektronik malzeme çalan ve sonra da eşyaları kırıp parçalayan hırsızlar polisin operasyonuyla yakalandı. Evi soyulan kadın cep telefonuyla evini görüntülerken paramparça gördüğü eşyaları karşısında 'Hırsız da böyle mi yapar?' diye sitem etti. Şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Merkez Bankası zararının sorumlusu Erdoğan'dır
    15:56 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Merkez Bankası zararının sorumlusu Erdoğan'dır

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Bankasının açıkladığı 818 milyar liralık zararla ilgili eleştirilerde bulundu. Özel, Recep Tayyip Erdoğan'ı zararın sorumlusu olarak göstererek, ekonomik krizin nedenlerini ve sonuçlarını anlattı.

  • Japonya Dışişleri Bakanı İsrail'in Gazze'ye olası kara saldırısını eleştirdi
    15:54 Japonya Dışişleri Bakanı İsrail'in Gazze'ye olası kara saldırısını eleştirdi

    Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası kara saldırısının daha fazla mağdur oluşturabilecek felakete neden olabileceğini belirterek bunun da insani yardım faaliyetlerinde gittikçe artan bir zorluğa yol açacağını, ülkesinin bu duruma müsamaha gösteremeyeceğini söyledi. Bakan Kamikava, düzenlediği basın toplantısında, bölgede çok sayıda Filistinli mültecinin toplandığına dikkati çekerek Japonya'nın, İsrail'in Refah'a olası askeri saldırısından derin endişe duyduğunu vurguladı.

  • Kayseri'de 32 yıl hapis cezası bulunan firari şahıs yakalandı
    15:53 Kayseri'de 32 yıl hapis cezası bulunan firari şahıs yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 'Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçundan 32 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari şahıs yakalandı. Cezaevi firarisi R.B. (56), düzenlenen operasyonla gözaltına alındı ve emniyete götürüldü.

  • İzmir'de Asayiş Uygulamasında Yakalanan Şüphelilerden 14'ü Tutuklandı
    15:53 İzmir'de Asayiş Uygulamasında Yakalanan Şüphelilerden 14'ü Tutuklandı

    İzmir'de yapılan asayiş uygulamasında yakalanan şüphelilerden 14'ü tutuklandı. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, ruhsatsız silahlar, uyuşturucu maddeler ve çalıntı motosikletler ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü adliyeye sevk edildi ve çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Ayrıca, uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmak suçundan 12 kişiye işlem yapıldı ve 410 kişiye yoklama kaçağı olduğu belirlendi.

  • Muğla'da Narkotik Operasyonunda 124 Kişi Gözaltına Alındı
    15:51 Muğla'da Narkotik Operasyonunda 124 Kişi Gözaltına Alındı

    Muğla'da narkotik suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda 124 kişi gözaltına alınırken, 7 kişi tutuklandı. Operasyonlarda toplamda 541 gram esrar, bin 213 gram skunk, 31 gram metamfetamin, 21 gram kokain, 32 gram eroin, 396 adet sentetik hap ve diğer uyuşturucu madde ve malzemeler ele geçirildi.

  • İzzet Mehmet Paşa Camii: Asırlara Meydan Okuyan Bir Eser
    15:51 İzzet Mehmet Paşa Camii: Asırlara Meydan Okuyan Bir Eser

    UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan İzzet Mehmet Paşa Camii, minaresinin eğikliği ve fevkani tarzıyla dikkat çekiyor. 1796 yılında yapılan cami, tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, Akçasu Kanyonu'nun derin bir vadi oluşturduğu noktaya konumlandırılmıştır. Caminin minaresi ise rüzgara karşı dayanıklı olması için eğik yapılmıştır. İzzet Mehmet Paşa Camii, 228 yıldır ayakta kalmayı başarmış ve birçok restorasyon geçirmesine rağmen tahribatı neredeyse gözlemlenmemiştir.


Advertisement