Yaralı Deniz Kaplumbağalarına Özel Merkez - Son Dakika
Güncel

Yaralı Deniz Kaplumbağalarına Özel Merkez

Yaralı Deniz Kaplumbağalarına Özel Merkez

Hatay'daki, üniversite bünyesindeki merkeze getirilen yaralı kaplumbağalar, iyileşmeleri sağlanıp fizik tedavi de uygulanarak denize bırakılıyor.

30.05.2014 11:49  Güncelleme: 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

  Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM), yaralı kaplumbağaların imdadına yetişiyor.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve DEKİYM Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, AA muhabirine, 2010'da hizmete açılan merkezde, kaplumbağalar için özel havuz oluşturulduğunu söyledi.

Dünyada yaşayan 8 deniz kaplumbağası türünden caretta caretta ve chelonia mydasın yumurtlamak için Samandağ sahilini kullandığını ifade eden Altuğ, önümüzdeki günlerde buna şahit olabileceklerini ifade etti.

Altuğ, nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının 2 ya da 4 yılda bir yumurta bıraktığını, bin yavrudan 2-3'ünün erişkinliğe ulaşabildiğini, diğerlerinin saldırı veya farklı nedenle öldüğünü anlattı.

Deniz kaplumbağalarına dikkat çekmek için zaman zaman öğrencilerle çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını ifade eden Altuğ, merkez açıldıktan sonra yaralı kaplumbağaların iyileştirilmesi, ardından fizik tedaviyle ilgili çalışmalara ağırlık verdiklerini kaydetti.

Deniz kaplumbağalarına her türlü tedavi hizmetini sunabildiklerini vurgulayan Altuğ, şöyle devam etti:

"Merkezimize bugüne kadar 24'ü yaralı, 10'u ölü toplam 34 chelonia mydas ve caretta caretta getirildi. Bunların büyük çoğunluğunda kafatası kırılması mevcuttu. Bu canlıları kurtarmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. Oluşturduğumuz havuzlarda onların günlük bakımlarını yapıyoruz. Havuzlara, deniz ortamını oluşturmak için belli oranda tuz koyuyoruz. Kafatası kırığı olan deniz kaplumbağalarına sentetik graft uyguluyoruz."

FİZİK TEDAVİ UYGULAMASI

"Merkezde tedavileri tamamlanan, beslenme ve dalma fonksiyonunu yerine getirdiği tespit edilen kaplumbağalara, belirli aralıklarla denizde egzersiz yaptırıyoruz" diyen Altuğ, fizik tedavinin ardından iyileştiğine karar verilenleri denize bıraktıklarını söyledi.

Merkezde yaralı 3 kaplumbağa bulunduğunu ifade eden Altuğ, hayvanların kafatasındaki kırıkları tedavi etmeye çalıştıklarını belirtti.

Merkezlerine ilköğretim okullarından öğrencilerin de geldiğini kaydeden Altuğ, onlara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgi verdiklerini, maket üzerinde tanıtım yaptıklarını sözlerine ekledi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaralı Deniz Kaplumbağalarına Özel Merkez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement