Balıkesir'de Yarasalar da Çiftçiler de Mutlu - Son Dakika
Yerel

Balıkesir'de Yarasalar da Çiftçiler de Mutlu

Balıkesir\'de Yarasalar da Çiftçiler de Mutlu

Balıkesir'de yaklaşık 80 milyon lira maliyetle yaptırılan Havran Barajı ile zeytin ve mandalina bahçeleri başta olmak üzere 3 bin 600 hektar tarım alanı suyla buluştu.

20.10.2014 11:08  Güncelleme: 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZAFER AKPINAR - Balıkesir'de yaklaşık 80 milyon lira maliyetle yaptırılan Havran Barajı ile zeytin ve mandalina bahçeleri başta olmak üzere 3 bin 600 hektar tarım alanı suyla buluşurken, bu tesisin yapımı sırasında 3 milyon lira harcanarak inşa edilen yapay mağaradaki yarasa sayısı 10 bini geçti.

DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Havran ve çevresindeki 3 bin 600 hektar tarım alanının sulanması ile yağışlar nedeniyle oluşan taşkın kontrolünün sağlanması amacıyla Hayvan Barajı'nın yapımına 1995 yılında başladığını söyledi.

Barajda 2 yıl sonra su tutulmaya başlandığını ifade eden Şenöz, inşaat devam ederken sınırları içinde su altında kalacak bir yarasa mağarası tespit edildiğini anlattı.

Yarasaların bölge zeytinciliği için önem taşıdığını vurgulayan Şenöz, şöyle konuştu:

"Zeytin sineği ile doğal mücadele yapan yarasaların korunması gerekiyordu. Yarasalar su altında kalacak, boğulacak dendi. Bu konuda DSİ olarak bir proje gerçekleştirdik. Üniversitelerden de yardım alındı. Mağaranın aynısının su seviyesinin üstünde bir yere yapılması gerektiği belirtildi. Biz de 'tamam yapalım' dedik. Çünkü yapamayız dediğimiz takdirde baraj projesinin akıbeti sıkıntıya girdi. DSİ olarak böyle bir şeye gönlümüz el vermedi. Bu proje bölge tarımı açısından çok önemliydi."

Baraj yaparken yarasaları önemsememelerinin söz konusu olamayacağını dile getiren Şenöz, "Barajı yaptık, sulama başladı ama zeytin sineğiyle beslenen yarasalar olmadan işinizi tam yapmış olamazsınız" dedi.

"Hem yarasalar hem de çiftçiler mutlu"

Mağarayı ölçtüklerini, ortalama 500 metre uzunlukta bir mağara yapmak üzere çalışmalara başladıklarını vurgulayan Şenöz, şunları kaydetti:

"Biz de bu mağaranın aynısını 3 milyon lira harcayarak, göl üzerine inşa ettik. Yeni bir mağara yaptık. Yani yarasalara yeni bir bina, ev inşa ettik ve belirli bir süre boyunca yarasaların o mağaraya taşınmasını bekledik. Eski mağaradaki yarasa pisliklerini bile yeni mağaraya taşıdık. Kendilerini evlerinde hissetsinler diye ne varsa yaptık. Ayrıca yeni mağarayla eski mağara arasına bir delik açıldı. Arada geçişler olsun diye. Şu anda bu yeni mağarada ürüyorlar, çoğalıyorlar. Yaz aylarındaki sayımda 10 bini geçtikleri belirlendi."

Bugün 8 türden 10 binden fazla yarasanın yapay mağarayı evleri olarak kabul ettiğini belirten Şenöz, "Dünyada büyüklük itibarıyla ilk olan projemiz halen başarıyla yürüyor. Sulama başladı, zeytin ve mandalina bahçeleri başta olmak üzere 3 bin 600 hektarı suyla buluşturduk. Hem yarasalar hem de çiftçiler mutlu. Barajda su tutuyoruz, bu suyla tarımsal geliri artırıyoruz ve zararlılarla yarasalar sayesinde mücadele edilmesini sağlıyoruz" diye konuştu.

10 bin yarasa gecede 75 kilo sinek ve böcek tüketiyor

Mağaranın inşasında desteğine başvurulan Kırıkkale Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak ise mağarada 8 böcekçil yarasa yaşadığını söyledi. Yarasaların özellikle tarım zararlılarıyla mücadelede önemli yer tuttuğunu anlatan Albayrak, şunları kaydetti:

"Havran'da yarasalar, zeytin sineği, sivrisinek ve diğer böceklerle beslenir. 10 bin yarasa, gecede 75 kilogram tarım ve çevre zararlısı ile böceklerle beslenir. Bu rakamları ABD'da yapılan bir araştırmaya göre ortalama olarak veriyorum. Bir kiloda kaç adet zeytin sineği ya da sivrisinek olduğunu hesap ederseniz 75 kilo yiyen yarasaların tarıma faydası daha net ortaya çıkacaktır. Bu yüzden yarasaların korunması gerekiyor." - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Balıkesir'de Yarasalar da Çiftçiler de Mutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement