Camiye 1.200 TL Yardım Eden Vatandaşa 4.250 TL Ceza - Son Dakika
Güncel

Camiye 1.200 TL Yardım Eden Vatandaşa 4.250 TL Ceza

Camiye 1.200 TL Yardım Eden Vatandaşa 4.250 TL Ceza

Denizli'de Müftü Ahmet Şükrü Efendi Camii'ne yardım parasıyla alınan 4 klima, soruşturma konusu oldu. İmam, müezzin ve cemaatten 2 kişiye, para cezası kesildi.

07.10.2015 10:05  Güncelleme: 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'nin Sarayköy İlçesi'ndeki Müftü Ahmet Şükrü Efendi Camii'ne yardım parasıyla alınan 4 klima, soruşturma konusu oldu. 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu'na muhalefetten imam, müezzin ve cemaatten 2 kişiye, para cezası kesildi.

Klima için camiye 1200 lira yardım yapan emekli Halil Betim, soruşturma sonunda 4 bin 258 lira para cezasına çarptırılınca şaşkına döndü.

Cezanın ilk taksitini yatıran Halil Betim, "Ben bu caminin yapılması için gecemi gündüzüme kattım. Hem camiye klima aldık, hem para cezası aldık. Nasıl bir adalet bu?" diye tepki gösterdi.

4 KLİMA ALINDI

Atatürk Mahallesi'nde bulunan Müftü Ahmet Şükrü Efendi Camii'ne sıcak hava nedeniyle klima alınması için harekete geçildi. 2012 yılı sonu ile 2013'te cami imamı, müezzin ve cemaatten bazı kişilerin öncülüğünde müftülüğe bilgi verilerek yardım toplandı. Toplanan 13 bin lira ile camiye salon tipi 4 klima alındı. Klimaların faturaları ile yardımlar da tutanak altına alındı. Ancak yardımın yetki olmadan usulsüz toplandığı yolundaki şikayet üzerine soruşturma başlatıldı.

PARA CEZASI KESİLDİ

2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu'na aykırı davranmaktan başlatılan soruşturmada, cami imamı Mustafa Kürcen, müezzin Kayyım Harun Kaymak ve yardım toplama tutanaklarına tanık olarak imza attıkları için cemaatten Halil Betim ve Mehmet Kur'a çeşitli miktarlarda para cezası kesildi.

CEMAAT DE CEZA YEDİ

Caminin yapımından itibaren ihtiyaçlarını karşılayan, caminin yapımı sırasında da köy köy dolaşarak yardım toplayan 79 yaşındaki Halil Betim, para cezasına tepki gösterdi. Kaymakamlığın cezasına itiraz eden Halil Betim, Sarayköy Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Yapılan itirazı değerlendiren Sarayköy Sulh Ceza Hakimliği, Halil Betim'e verilen idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verdi. Mahkemenin kararına Sarayköy Müftülüğü itiraz edince, dosya Denizli 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüşüldü.

ÜST MAHKEMEDEN CEZAYA ONAY

Denizli 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, kanunu bilmemenin mazeret sayılmayacağını, konunun kaçınılmaz hata olarak kabulü veya edilmemesi için itirazcı failin içerisinde bulunduğu şartlar, bilgi düzeyi, eğitimi, sosyal ve kültürel koşullarının göz önünde bulundurulacağını belirterek, "İtirazcı failin yaşı, tecrübesi, devamlı yardım toplama faaliyetlerinde çalışmaları nazara alınarak yardım toplama ve harcama karşısında mülki amirden izin alınmadan işlem yapılmasının kanuna ve hukuka aykırı olduğunun düşünülmemesi; itirazcı failin kaçınılabilir bir hataya düştüğü ve verilen idari para cezasının usul ve yasaya uygun olduğu yönünde değerlendirilmesi gerektiğinin takdiri gerekir" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Cezanın ödenmesine hükmetti.

İLK TAKSİDİ ÖDEDİ

İtirazının üst mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine Halil Betim, 4 bin 256 lira para cezasının ilk taksiti olan 1256 lira olarak ödedi. Kalan rakamı üç takside bağladı. Karara tepki gösteren Almanya'dan emekli, beş çocuk babası Halil Betim, başından sonuna kadar yapımı için gecesini gündüzüne kattığı camiye klima almak için gösterdikleri iyi niyetin sonunda ceza almasını anlayamadığını söyledi.

Caminin kristal ahizesini de kendisinin aldığını söyleyen Betim, "Camimiz çok sıcaktı. Daha önce bir Ramazan ayında bir kadın teravih namazında fenalaşarak hayatını kaybetti. Biz de cemaat olarak para toplayıp 4 klima aldık. Yardım toplamak için müftülükten sözlü izin aldık. Yardım toplama tutanağı düzenledik. Usulsüz para topladığımız gerekçesiyle kaymakamlık para cezası kesti. Klimalar için ben de 1200 lira yardım yaptım" dedi.

"YARDIM TOPLAMANIN SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Klima parasını toplayıp satın aldıkları yere kendisinin teslim ettiğini, klimanın faturasının alındığını söyleyen Betim, "Bu nasıl adalet, böyle adalet mi olur. Bu cami için gecemi gündüzüme kattım, bu hale getirdik, en sonunda cezayı yedik. 4 bin 256 lira para cezası verdiler. Yardım toplamanın suç olduğunu bilmiyordum. Millet trilyonları yiyor bir şey yok, fakire bunu suç gösteriyorlar. İnsanın bir kez affedilmesi lazım. Camileri ayakta tutan cemaat. Ben evde de kılarım namazımı. Bizi küstürdüler. Hem para yatır, hem ceza öde. Bu ne biçim kanun böyle" diyerek karara isyan etti.

Betim, başına gelen olaydan sonra bundan böyle camilere yardım etmeyeceğini de söyledi. Yaşanan olaydan sonra caminin girişine yardımlar için para kasası konulması dikkat çekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Camiye 1.200 TL Yardım Eden Vatandaşa 4.250 TL Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • cumaliiii: koy arşın ayakkabı kutusunu ve bilal nasıl oluyor görsünler bağış toplamak nasıl oluyormuş üstesinden görsünler herseyi usulüne göre yapmayı reis öğretmenimiz sizlere 6 0 Yanıtla
  • Şanlıurfa'da Tepsi Yemekleri Mahalle Fırınlarını Süslüyor
    10:37 Şanlıurfa'da Tepsi Yemekleri Mahalle Fırınlarını Süslüyor

    Ramazan ayında Şanlıurfa'da binlerce tepsi yemeği, mahalle fırınlarında pişirilerek sofralara sunuluyor. Fırıncılar, yoğun talebi karşılamakta zorlanıyor.

  • Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi
    10:34 Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kalbinde sorun bulunan 2 günlük bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğe, kalbinde yaşanan sorun nedeniyle ileri yoğun bakım tedavisi uygulanmasına karar verildi. Bebek için Sağlık Bakanlığından ambulans uçak talebinde bulunuldu ve talep olumlu karşılandı. Ambulans uçak, Milas-Bodrum havalimanına indi ve bebek İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne nakledildi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Çınarköy'e Yörük Festivali Müjdesi Verdi
    10:34 Kuşadası Belediye Başkanı Çınarköy'e Yörük Festivali Müjdesi Verdi

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Çınarköy Mahallesi'ni ziyaret ederek bir sonraki görev döneminde 'Çınarköy Yörük Festivali' düzenleyeceklerini müjdeledi. Günel, köylerin sorunlarına daha çok eğileceğini ve köy yollarını yenileyeceğini belirtti.

  • Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçmek İçin Sandık Başına Gidecek. Bir Milyon 32 Bin 610 Genç İlk Kez Oy Kullanacak
    10:34 Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçmek İçin Sandık Başına Gidecek. Bir Milyon 32 Bin 610 Genç İlk Kez Oy Kullanacak

    Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. YSK’nın verilerine göre, 18 yaşını dolduran bir milyon 32 bin 610 genç bu seçimde ilk kez oy kullanacak.

  • Kumluca Belediyesi Karabük Etkinlik Alanı'nda İftar Programı Düzenledi
    10:34 Kumluca Belediyesi Karabük Etkinlik Alanı'nda İftar Programı Düzenledi

    Kumluca Belediyesi, Karabük Etkinlik Alanı'nda düzenlediği iftar programına vatandaşları davet etti. Başkan Köleoğlu, programda yaptığı konuşmada belediyenin sosyal belediyecilik anlayışını vurguladı ve hizmetlerini anlattı.

  • Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 15 zanlı gözaltına alındı
    10:33 Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 15 zanlı gözaltına alındı

    Kırıkkale'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 15 zanlı gözaltına alındı. Operasyonlarda 6,72 gram sentetik uyuşturucu ve 317 sentetik hap ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan zanlılar hakkında adli işlem başlatıldığı belirtildi.

  • Windows 10'un Kilit Ekranı İşlevsel Hale Geliyor
    10:32 Windows 10'un Kilit Ekranı İşlevsel Hale Geliyor

    Microsoft'un Windows 10 için yapacağı güncelleme ile kilit ekranı daha işlevsel hale gelecek. Kullanıcılar, kilit ekranında hava durumu, trafik durumu ve finansal bilgiler gibi önemli bilgilere erişebilecekler. Ayrıca Windows Spotlight özelliği sayesinde kilit ekranı daha ilgi çekici hale gelecek. Bu güncelleme, Windows 10'un genel performansını ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor.

  • vivo T3 5G Özellikleri ve Fiyatı Ortaya Çıktı
    10:32 vivo T3 5G Özellikleri ve Fiyatı Ortaya Çıktı

    vivo, uygun fiyatlı yeni Android akıllı telefonu T3 5G'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Google Play Console'da görüntülenen cihazın özellikleri arasında MediaTek Dimensity 7200 işlemci, 8 GB RAM, Full HD+ ekran ve LED flaşlı dikey kamera kurulumu bulunuyor. vivo T3 5G'nin 21 Mart'ta 240 dolar fiyatla piyasaya sürülmesi bekleniyor.

  • Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, Kanal İstanbul tartışmasını eleştirdi
    10:32 Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, Kanal İstanbul tartışmasını eleştirdi

    Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, seçimler öncesinde muhalefetin kendisini Kanal İstanbul üzerinden eleştirdiğini belirtti. Kurum, önceliği olmayan işlerin gündemlerinde olmadığını söyledi. Ayrıca, kendisine yöneltilen 'Kanal İstanbul'u yapalım' teklifine 'Bizim başka önceliklerimiz var' diyebileceğini ifade etti.

  • Hakkari-Şırnak yoluna çığ düştü, Dev çığ Zap suyunun akışını kesti
    10:31 Hakkari-Şırnak yoluna çığ düştü, Dev çığ Zap suyunun akışını kesti

    Hakkari'de etkili olan karla karışık yağmur, 3 bin 478 rakımlı Sümbül Dağı'ndan çığın inmesine neden oldu. Devasa çığın Zap suyunun akışını kesmesi cep telefonuyla kaydedildi. Can ve mal kaybı yaşanmazken, yol açma çalışmaları başlatıldı.

  • Edremit'te Yamaç Paraşütü Kazası: Bir Akademisyen Hayatını Kaybetti
    10:31 Edremit'te Yamaç Paraşütü Kazası: Bir Akademisyen Hayatını Kaybetti

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde yamaç paraşütüyle uçuş yapan Balıkesir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Mehmet Faik Şenergin, kontrolünü kaybederek kayalıklara düştü. Şenergin ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement