Yargıtay'dan Düğün Faaliyetiyetleriyle İlgili Önemli Karar - Son Dakika
Güncel

Yargıtay'dan Düğün Faaliyetiyetleriyle İlgili Önemli Karar

Yargıtay\'dan Düğün Faaliyetiyetleriyle İlgili Önemli Karar

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası(İSTDO) 'Düğün salonu işletme ruhsatı olmadığı halde düğün organizasyonu düzenlenmesinin hukuka aykırı ve haksız rekabet doğurduğu' gerekçesiyle açtığı davayı kazandı.

17.12.2013 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası(İSTDO) 'Düğün salonu işletme ruhsatı olmadığı halde düğün organizasyonu düzenlenmesinin hukuka aykırı ve haksız rekabet doğurduğu' gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemisi tarafından ruhsatsız düğün faaliyeti yapılamayacağı kararı, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Yargıtay kararıyla işletme ruhsatlarının faaliyet konusunda 'toplantı, düğün, davet ve kokteyl işletmeciliği" yazmayan restoran, sosyal tesisler, cafe, kır kahvesi gibi işletmelerde düğün yapılamayacak.

İSTDO Başkanı Ümit Yaşar Demir ile İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin onama kararını Bakırköy Turkuaz Kültür Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla değerlendiler. İstanbul'da işletme ruhsatında 'cafe-restaurant-kır kahvesi' yazan bir işletmede düğün yapıldığını tespit ettiklerini ifade eden İSTDO Başkanı Ümit Yaşar Demir, haksız rekabet ve kayıtdışı faaliyetlerin engellenmesi için oda olarak 15 Mart 2012 tarihinde Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açtıklarını söyledi. Demir konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "İlgili işletme, bu kararın iptali için Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 9 Mayıs 2013 tarihinde verdiği oy birliğiyle aldığı kararla yerel mahkemenin kararını onadı. İşletme ruhsatlarında 'Düğün Salonu', faaliyet konusunda ise 'toplantı, düğün, davet ve kokteyl işletmeciliği" yazmayan işletmelerde düğün yapılamayacak. Ruhsatı olmadığı halde düğün yapan işletmeler, ilgili belediyeler tarafından mevcut işletme ruhsatlarını kaybedebilir.

"DÜĞÜN FAALİYETİ RUHSATI OLMAYANLAR İŞLETMELERLE SÖZLEŞME YAPMAYINIZ"

Demir, İstanbul'da 3 bin'e yakın işletmede düğün yapıldığını, bunlardan İSTDO ve İTO'ya kayıtlı yaklaşık bin 200 işletmenin ise ruhsatlı düğün salonu olduğunu ifade etti. TÜİK verilerine göre İstanbul'da bir yılda yaklaşık 3 yüz 30 bin düğün ve nikah töreni yapıldığını kaydeden Demir, evlenecek çiftleri uyararak, "Düğün yapacağınız işletmelerin ruhsatlarını kontrol ediniz. Ruhsatlarında düğün faaliyeti yapamayacak işletmelerle sözleşme yapmayınız" dedi. Demir, belediyelerden düğün faaliyeti ruhsatlarının daha kolay ve hızlı alınabilmesi için iş yeri açma ve çalışma ruhsat yönetmeliğindeki 5. maddede yazan "özellik arz eden bina" şartının çıkarılarak, kayıtdışı ekonominin önüne geçmek için düğün yapan işletmelerin kolay bir şekilde ruhsat almasının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yargıtay'dan Düğün Faaliyetiyetleriyle İlgili Önemli Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement