Yargıtay, Eski Rektöre Verilen Ceza Kararını Bozdu - Son Dakika
Güncel

Yargıtay, Eski Rektöre Verilen Ceza Kararını Bozdu

Yargıtay, Eski Rektöre Verilen Ceza Kararını Bozdu

2 yıl önce Çukurova Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Dr. Rıza Kamber'in ardından davul çaldıran rektör hakkında verilen ceza kararı bozuldu.

05.06.2013 14:22  Güncelleme: 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay, 2 yıl önce Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevinden emekli olan Prof. Dr. Rıza Kamber'in peşinden davul zurna çaldırdığı gerekçesiyle 5 bin lira tazminat ödemeye mahkum edilen dönemin rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile ilgili kararı esastan bozdu.

Olay, 1 Temmuz 2011'de ÇÜ Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü binasının önünde yaşandı. İddiaya göre, o dönem Rektör olan Prof. Dr. Alper Akınoğlu'na karşı, "Gittiğiniz yol doğru değil. Üniversiteyi bilimden uzaklaştırıp ayrımcılık yapıyorsunuz" diyerek tavır sergileyen 46 yıllık bilim adamı Prof. Dr. Rıza Kamber, rektörün hedefi oldu. "Emekli olduğu gün arkasından davul çaldıracağım" dediği konuşulan Rektör Akınoğlu, Prof. Dr. Kamber'in emekli olduğu gün de fakülte önünde davul çaldırdı.

Prof. Dr. Kamber, emekli olduğu gün fakülte binası önünde davul zurna çaldırarak kendisini toplum önünde küçük düşürdüğünü, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu ileri sürüp Prof. Dr. Akınoğlu hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Prof. Dr. Akınoğlu da, olayla ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaparak, "Davul çaldırılması olayı ile rektörlük makamının bir ilgisi bulunmamaktadır" dedi.

MAHKEME CEZALANDIRDI

Adana 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, açılan davada Prof.Dr. Alper Akınoğlu hakkında, hakaret ederek Prof. Dr. Rıza Kamber'in mesleki itibarını zedelediği iddiasıyla 5 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. Prof.Dr. Rıza Kamber, mahkeme kararıyla ilgili olarak, "Bu davul çaldırma rezilliğini tezgahlayan kişinin Alper Akınoğlu olduğu mahkeme kararıyla tescil edilmiş oldu. Bu parayı yoksul çocukların okuması için değerlendireceğim. Gerçeğin anlaşılması anlamında güzel, daha az sayıda çocuk okuyabileceği için üzgünüm" diye konuştu.

ESASTAN BOZDU

Davayla ilgili temyiz başvurusu inceleyen Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, 'bozma' kararı verdi. Yargıtay kararında, şu ifadelere yer verildi:

"Kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesi, ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturur. Bu durumda sorumlu, kamu görevlisinin emrinde çalışmakta olduğu kamu kurumu olup dava, o kurum aleyhine açılmalıdır. Çukurova Üniversitesi Rektörü olan ve kamu görevlisi sıfatı taşıyan davalının görev gereklerine uygun davranmadığı ileri sürülerek tazminat isteminde bulunulmuştur. Davanın idari yargı yerinde ve idareye karşı açılması gerekir. Davalıya husumet yöneltilemez. Mahkemece, husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi yerine işin esasının çözümlenmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir. Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle bozulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir."

Yargıtay'ın bozma kararının ardından dava, yerel mahkemede ileriki günlerde yeniden görülecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yargıtay, Eski Rektöre Verilen Ceza Kararını Bozdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement