Yarım Asırdır Kasket Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Yarım Asırdır Kasket Yapıyor

Diyarbakır'da 55 yıldır kasket yapan 67 yaşındaki Arık, özellikle Şırnak ve Hakkari'den gelen siparişler üzerine sekiz ve tek köşeli, düğmeli ürünler hazırlıyor Arık: "Kasket eskisi gibi rağbet görmüyor.

24.01.2015 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NURTEN ASLAN - Diyarbakır'da yarım asırdır kasket yapan Bube Arık, özellikle Şırnak ve Hakkari'den gelen siparişler üzerine sekiz ve tek köşeli, düğmeli ürünler hazırlıyor.

Sur ilçesinin Balıkçılar semtindeki kasket ustası 67 yaşındaki Arık, önce çırak, sonra kalfalığa yükseldiği dükkanı ustalarından devralarak 40 yılı aşkın bir süredir işletiyor.

El emeği kasketler hazırlayan ve 55 yılını kasket yapımına veren Arık, geçmiş yıllara göre rağbet görmemesine rağmen halen büyük keyifle kasket yapımını sürdürüyor.

Arık, mesleğinin ölmemesi için 6 çocuğundan 2'sine kasket yapımını öğreterek, onların bu mesleği yaşatmalarını umuyor. Geçmiş yıllarda kazancı çok iyi olan mesleğini yaşatmak isteyen Arık, AA muhabirine, mesleğe çok küçük yaşlarda başladığını, 55 yıldır kasket yapım işinden geçimini sağladığını söyledi.

Diyarbakır'da geçmiş yıllarda 15'in üzerinde kasket yapan iş yerinin bulunduğunu anımsatan Arık, çok sayıda kişinin bu iş yerlerinde çalıştığını anlattı.

Daha önceleri kasketlerin yüksek fiyata satıldığını, bu nedenle iyi gelir elde ettiğini kaydeden Arık, ancak son yıllarda kasketlere rağbetin azaldığını, bazı günler hiç satış yapamadıklarını söyledi.

Bölgede özellikle Şırnak ve Hakkari yöresinden sipariş aldıklarını ifade eden Arık, şöyle konuştu:

"Gelen siparişler üzerine 8 köşe, tek köşe ve düğmeli olmak üzere 3 çeşit kasket yapıyoruz. Kasket yapımı için 50 yıllık dikiş makinesi ve kasket kalıplarını kullanıyorum. Özellikle kasket kalıpları benim için çok değerli. Bu kalıplara şimdi milyarlar verseler satmam. Bu mesleği bana öğreten ustama büyük bir saygım var. Bazı kasketleri ustam Davut Nergis, bazılarını da çocuklarımın adına yapıyorum. Halen ustam Davut Nergis adına kasket isteyen müşterilerimiz var. Mesleğimiz çok güzel, ama bitmek üzere. Emeğimize yazık. Bu mesleğe acıyorum. Koskoca Diyarbakır'da sadece 2 kasket yapan iş yeri kaldı."

Arık, dükkanı 2 oğluyla işlettiğini belirterek, çocuklarının bu mesleği devam ettirmelerini istediğini aktardı.

Kasketleri 10 liradan başlayan fiyatlarla sattıklarını dile getiren Arık, "Halen büyük bir zevkle mesleğimi yapıyorum. Diyarbakır'a gelen birçok ünlü de dükkanımı ziyaret etti. Bazı sanatçılar çektikleri filmde kullanmak için kasket siparişinde bulundu" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yarım Asırdır Kasket Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement