Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar - 2 - Son Dakika
Güncel

Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar - 2

Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar - 2

Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Vodafone sponsorluğunda gerçekleşen 'Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar' oturumu Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy'un ön sunumuyla başladı.

13.03.2015 21:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Vodafone sponsorluğunda gerçekleşen 'Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar' oturumu Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy'un ön sunumuyla başladı. Accenture Genel Müdürü Tolga Ulutaş'ın moderatörlüğündeki oturuma IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Konukoğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay konuşmacı olarak katıldı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin 2014 yılında tükettiği enerji miktarının 240 milyar kilovat/saat civarında olduğunu, kişi başına da 3 bin kilowatt/saat enerji tüketildiğini söyledi. Özdemir, "Türkiye'de kimse moralini bozmasın. Yatırımlarımıza devam edelim. Enerjide daha alınacak çok yolun olduğuna inanıyorum. Türkiye büyüyecekse, gelişecekse ve AB ülkesi olacaksa kimsenin bundan şüphesi olmasın. Enerjiyi eninde sonunda biz üreteceğiz" dedi.

OECD veya Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kişi başına tüketilen enerji miktarının Türkiye'dekinin iki katı olduğunu belirten Özdemir, "Amerika geçen yıl kişi başına 10 bin kilowatt/saat enerji tüketmiş. Eğer biz önümüzdeki 10 yıl içerisinde bugünkü AB seviyesine geleceksek, tüketeceğimiz enerji miktarı 5-6 bin kilowatt/saat olacaksa, nüfusumuzun da 90 milyon olacağını kabul edersek nereden bakarsak bakalım 500 milyar kilowatt/saat enerjiyi tüketmemiz gerek" dedi.

Özdemir, geçen yılın ikinci yarısından itibaren petrol fiyatlarının enerji satış fiyatlarını düşürmesinden dolayı enerji yatırımcılarının moralinin bozuk gibi gözüktüğünü ifade ederek, "Verdiğim rakamlarla önümüzün iyi olduğuna inanıyorum. Arz fazlalığı devam etse dahi 2017-2018'de Türkiye'nin yine enerji açığının olacağı gözükmektedir. Yani enerji yatırımlarına devam etmeliyiz, kaliteli enerji üretmeli, kaliteli dağıtmalı ve kaliteli de pazarlamalıyız" diye konuştu.

Doğalgaz ve kömür santrallerinin özelleştiğini, bu özelleşen santrallerde verimin arttığını dile getiren Özdemir, "Türkiye'de kimse moralini bozmasın. Yatırımlarımıza devam edelim. Enerjide daha alınacak çok yolun olduğuna inanıyorum. Türkiye büyüyecekse, gelişecekse ve AB ülkesi olacaksa kimsenin bundan şüphesi olmasın. Enerjiyi eninde sonunda biz üreteceğiz. Daha devletin elinde doğalgaz, hidrolik ve kömür santraller var. Bunları hızla elinden çıkarması lazım" dedi.

'Bankacının görevi sanayiyi finanse etmek'

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay da bankacıların ana görevinin sanayiyi finanse etmek olduğunu ifade etti. Türkiye'deki bankacılık sektörünün teknolojiye çok güzel adapte olduğunu dile getiren Abay, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki birçok banka ileri düzeyde teknoloji alt yatırımı yapıyor. Türk bankaları, birçok Avrupa ve Amerika bankasının ileri düzeyinde teknolojik alt yapıya sahip... Türkiye'deki bankacılar olarak yurtdışına bankacılık ihracatı yapmaya başlamalıyız. Türkiye'de ürettiğimiz yazılımları, bankacılık altyapılarını yurtdışına ihraç edebilir hale gelmeliyiz. Türkiye'de Türk müşteriler için yaptığımız işlemleri, Avrupalı veya Amerikalı müşterilerimizin işlemleri için de kullanabilmeliyiz. ING Bank olarak en çok bu alanda fark yaratmaya çalışıyoruz."

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise dijital dünyaya, esasen bilgi toplumu diye adlandırılan dünyanın daha iyi anlaşılması bakımından ikiye ayırarak bakmakta fayda olduğunu söyledi. Yılmaz, "Eskiden gözlemlerle yaptığımız işleri, şimdi onlara taktığımız küpe ve bilekliklerle yapıyoruz. Çiftlik sahiplerinin gözlemleyerek yaptıklarını, bilgiyi toplayıp, işleyerek yapıyoruz. Dijitalleşme, iyi sağımcı dediğimiz ücretini en yüksek yaptığımız sağımcının işini bile elinden aldı" dedi.

'Büyümede sanayi etkisi olmalı'

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Türkiye'nin büyümesinde imalat sanayinin önemini biraz ihmal ettiklerini söyledi. Çeçen, "Gayri safi milli hasıla içerisinde imalat sanayimiz yüzde 1'ler seviyesinde. Halbuki, bunun 25 seviyesinde olması gerekir. Aşağı yukarı 1998'lerde ulaştığımız gayri safi milli hasıla içerisinde sanayimiz yüzde 23'e kadar gelmiş. Ondan sonra sanayimiz gerilememiş, ama Türkiye'nin büyümesi başka sektörlerden gelmeye başlamış. ve sanayi, toplam gayri safi milli hasıla içerisinde pay kaybederek yüzde 15'lere gerilemiş. Verimli bir büyüme için sanayiyi ihmal etmemek gerekiyor? dedi.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Konukoğlu, enerjiyi yenilenebilir ve diğer enerjiler olarak ayırmak gerektiğini söyledi. Sanko Holding olarak tercihlerini yenilenebilir enerjiden yana kullandıklarını anlatan Konukoğlu, şunları söyledi:

"2016 yılında yerli kömürle ilgili bir yatırımımız olacak. Bundan sonraki hedeflerimize baktığımız zaman, 2 bin megavata 2023 yılında ulaşmayı hedefliyoruz. İnşallah bunun yüzde 50'si yenilenebilir enerji, yüzde 50'si de kömür santrallerinden elde edilen enerji olacak. Bundan sonra akıllı davranmak zorundayız. Yeni teşviklerden ziyade mevcut üretimleri ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bunlara milyarlarca dolar para harcadık. Harcanan paraların hepsi bu ülkenin her ferdinin cebinden çıktı. Mutlaka ve mutlaka, bir tek enerji bakanlığının verdiği lisansla ve ondan aldığımız izinlerle başka bakanlıklara gitmeden enerji yatırımlarımızı gerçekleştirebilmeliyiz. Bunu yapamadığımız takdirde küçük firmaların kalkınmasının önünde dururuz" dedi.

Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten ise "Özel okul sektörü bir şekilde Türkiye'de büyümeye çalışıyor. 2002'de özel okul sektörü oranı yüzde 1,7'di, bu oran bugün yüzde 4 civarında. 2023'te hedeflenen rakam yüzde 15. Bugünün verilerine bakarsak eğer, şu an 700 bin civarında özel okul öğrencisi var. Yüzde 15 hedefi bugünün rakamlarıyla 2.5 milyon öğrencinin özel okulda okuması demek. Bu özel okul sektörünün bugünün 3.5 katı kadar büyümesi anlamına geliyor. Bu nedenle sektörde yeni yatırımcıya, yeni dinamiklere hala ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yarına Hazırlık: Dijital Dönüşüm, Yatırım, Yeni Fırsatlar - 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass'ı kabul etti
    14:29 Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass'ı kabul etti

    Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass'ı, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'ı beraberindeki heyet kabul etti. Görüşmede Türkiye ve ABD ikili ilişkilerinin yanı sıra diğer uluslararası gelişmeler ele alındığı belirtildi. - ANKARA

  • Eski ortağının iş yerini bastı, kırılmadık eşya bırakmadı
    14:29 Eski ortağının iş yerini bastı, kırılmadık eşya bırakmadı

    Burdur'da eski ortağı ve akrabasının iş yerini sopayla basan bir kişi camı çerçeveyi aşağıya indirip marketin içini talan etti. Polis ekipleri tarafından yakalanan şahıs iş yeri sahibi şikayetçi olmayınca serbest bırakıldı. Olay dün akşam saatlerinde Burdur merkez Yeni Mahalle Seymen Caddesi üzerinde bulunan bir tekel bayide meydana geldi.

  • Şanlıurfa'da üreticilere 11 ton çeltik tohumu dağıtıldı
    14:28 Şanlıurfa'da üreticilere 11 ton çeltik tohumu dağıtıldı

    Şanlıurfa'nın hububat üretim merkezlerinden biri olan Karacadağ bölgesindeki üreticilere 11 ton sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bölgede yapılan üretimden elde edilen 900 ton pirincin organik ve besin değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti. Devletin verdiği desteklerle üretimin artırılması ve sağlıklı ürünlere ulaşılması hedefleniyor.

  • Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye
    14:28 Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Bankası'nın 818,2 milyar TL zarar etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, "Merkez 2013'ten 2023 yılına kadar 320 milyar TL kar etmiştir. 1 yıllık zarar 10 yıllık kararın 2,5 katıdır. Merkez Bankası 25 yıllık karını 1 yılda bir avuç zengine verdi. Bu para 'En düşük emekli maaşını 17 bin TL yapalım' dediğimde 'Yapamayız, para yok' dedikleri paranın tam 2 katıdır. Yazıklar olsun" dedi.

  • Bakan Şimşek'ten dedikoduları bitiren açıklama: Cumhurbaşkanımızın desteği tam
    14:27 Bakan Şimşek'ten dedikoduları bitiren açıklama: Cumhurbaşkanımızın desteği tam

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında kriz olduğu iddialarını sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yalanladı. Bakan Şimşek, "Bir süredir yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanımızın başından beri tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz" dedi.


Advertisement