Yaş Çay Fiyatı Açıklandı : 1.90 Kuruş (2) - Son Dakika
Güncel

Yaş Çay Fiyatı Açıklandı : 1.90 Kuruş (2)

Yaş Çay Fiyatı Açıklandı : 1.90 Kuruş (2)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2016 yılı yaş çay fiyatını açıkladı.

16.05.2016 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2016 yılı yaş çay fiyatını açıkladı. Üreticiye yaş çay için yüzde 12.03 artışla 1.77 lira taban fiyat ve 13 kuruş destekleme primi ile kilo başına toplam 1.90 lira ödeme yapılacak. Yaş çaya geçen yıl 1.58 lira taban fiyat, 12 kuruş da destekleme pirimi olmak üzere 1.70 lira ödeme yapılmıştı.

Yeni ürün yaş çay fiyatının açıklanması nedeniyle düzenlenen törene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çaykur Genel Müdürlük binasına gelişi sırasında çiçeklerle karşılandı. Turkuaz halıda yürüyen bakan Çelik, kuyruğa giren bürokratların tek tek ellerini sıktı. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun makamına geçen Bakan Çelik burada bir süre dinlendi.

Çaykur Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 2016 yılı yaş çay kampanyası fiyat açıklama törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak ile davetliler katıldı.

SÜTLÜOĞLU: ÇAY SEKTÖRÜNÜN KANUNA İHTİYACI VAR

Törende konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, üreticilerden kampanya döneminde bugüne kadar 75 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini belirterek, randevulu çay alım sistemi ile üreticiyi rahatlattıklarını söyledi. Yaş çay üretici ödemelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile sürgün dönemi sonunda ödemelerin gerçekleştirildiğini belirten Sütlüoğlu, "Cumhurbaşkanımızın sözünü yere düşürmedik" dedi. Çay sektörünün kanuna ihtiyacı olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, yasa çıkarılması için Bakan Faruk Çelik'ten destek isteyerek sözlerini tamamladı.

BAKAN ÇELİK: DESTEKLEME POLİTİKALARI DEĞİŞECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, 1940'lı yıllarda başlanan çay üretiminin Doğu Karadeniz insanını temel geçim kaynağı olduğunu belirterek, 202 bin üreticinin 762 bin dekar alanda çay tarımı yaptığını hatırlattı. Çaykur'un üreticilerin güvencesi olduğunu kaydeden Çelik, bütün tarımsal ürünlerde olduğu çay üreticilerine de desteklerini sürdürdüklerini belirterek, "Yaş çay destekleme primi olarak geçen yıl 159 milyon lira ödeme yapıldı. 1994 yılından itibaren başlayan budama tazminatı ödemelerinde 2015 yılında 118 milyon liralık ödeme sağlandı. Dekar başına yapılan 11 liralık mazot desteği ödemesi de sürdürülüyor. İyi tarım uygulamaları yapan üreticilere dekar başına 50 lira, organik tarım için ise dekar başına 100 lira ödemeleri de devam ediyor. Gelecek aylarda organik çay üretimi noktasında destekleme politikalarında üreticileri memnun edecek önemli değişiklikler olacak" dedi.

"ÇAY KANUNU 2016 YILINDA MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK"

Çay kanunu ile ilgili çalışmalara başladıklarını ifade eden Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen hafta içerisinde bir toplantı ile kanun çalışmasına nihai bir şekil verildi. Birilerinin sanki arkadan dolambaçlı bir şey yapıyormuş gibi yaklaşımlarına kimse kulak asmasın. Ne yapacaksak şeffaf bir şekilde, Rize ve Doğu Karadenizli kardeşlerimizle beraber yapacağız. Çay kanunu ile ilgili çalışmada son aşamaya geldik. 2016 yılında çay kanununun meclise gelip yasalaşması konusunda Bakan olarak milletvekili arkadaşlarımın önünde koşacağım. Uzun yıllar konuşulan bir talebi bu şekilde yerine getirmiş olacağız. Ziraat Odası Başkanlarının konuyla ilgili yasada ne olmalı ve üreticinin mağduriyetlerinin önlenmesi adına talepleri var. Onları da aldık. Yasa çalışması nihai olarak ayrıntılara boğulmaz. Ana hükümleri ihtiva eder. İkinci mevzuatta şekillenir. Hangi konuların yasada yer alması gerektiğini birlikte kararlaştıracağız ve 2016 yılında bu işe noktayı koymuş olacağız."

ÇAYA YÜZDE 12.03'LÜK ARTIŞ

Çay yaş taban fiyatının belirlenmesinde bütün dengeleri dikkate almak zorunda olduklarını ifade eden Bakan Çelik, "Ülke ekonomisi ve karşı karşıya bulunduğumuz tabloları biliyorsunuz. Dünya ve bölgedeki gelişmeler biliniyor. Enflasyon rakamları ortada. Burada esas mesele alın teri, göz nuru, el emeği. Eli nasırlı üreticiler bin bir zahmetle bu ürünü hem yurt, hem dünya piyasasına sunma noktasında bu hizmeti gerçekleştiriyorlar. 2016 yılı yaş çay alım fiyatını yüzde 12.03'lük artışla 1.77 TL olarak belirledik. Enflasyonun yüzde 6.5 olduğu dikkate alınırsa verilen bu zammın ne anlama geldiğini tahmin edersiniz. 13 kuruşluk destekleme primi ile toplamda kilogram başı 1.90 TL ödeme yapacağız. Bu fiyatın üreticilerimiz ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"ÇAY KOTASINDA ÜRETİCİ LEHİNE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR"

Birinci sürgün kotasının Çaykur tarafından bu yıl 400 kilogram olarak açıklandığını ifade eden Bakan Çelik, "Tek çay alıcısı ÇAYKUR değil. Toplantı öncesi ÇAYKUR'un, bu yıl yaş çayın yüzde 65 alım kapasitesini değerlendirdik. Dolayısıyla neredeyse üçte ikilere yaklaşan bu oran son derece önemli. Yani bu kotada üreticinin aleyhine bir gelişme sözkonusu olursa sayın genel müdürüm, bu kotanın üzerinde üretici lehine oynayacaksınız" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE UYARI: BİNDİĞİMİZ DALI KESMEYELİM

Özel sektör çay temsilcilerine de seslenen Çelik, "Herkesin çayı değerinden alması gerekiyor. Buna dikkat edeceğiz. Bu son derece önemli. Bir emek sarf ediyoruz. Bunu kimsenin gözardı etmemesi gerekiyor. Bir diğer konu ise ödemelerin makul bir süre içerisinde olması önem arzediyor. Para dışında bir ödeme aracına başvurulmaması önemli. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. Üretici ile sanayiciyi birbirinden ayırmak sözkonusu değil. Üretici, sanayici biri olmadan diğeri olmuyor. Bu üç hususta özel sektörümüzün hassasiyetini hatırlatıyorum. Eli nasırlı üreticilerimizin mağduriyetinin orta ve uzun vadede aslında sanayicimizin mağduriyeti olduğu noktasında da hemfikir olduğumuz inancı içeirisindeyiz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yaş Çay Fiyatı Açıklandı : 1.90 Kuruş (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement