Yasa Dışında Değişen Bir Şey Yok - Son Dakika
Güncel

Yasa Dışında Değişen Bir Şey Yok

Yasa Dışında Değişen Bir Şey Yok

Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK), kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen yasanın 2010 yılında değiştirilmesi, çocuklar için bir şey değiştirmedi.

14.01.2015 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK), kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen yasanın 2010 yılında değiştirilmesi, çocuklar için bir şey değiştirmedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin 2010 yılından bu yana yayınladığı raporlardan edinilen bilgiye göre, bölgede 5 yıl içerisinde bin 818 çocuk gözaltına alındı ve bu çocuklardan 491'i tutuklandı. İHD Çocuk Komisyonu üyesi avukat Mahsun Kaya, cezaevindeki çocukların okul, aile, sokak, oyun alanları özlemleri nedeniyle çığlık attığını belirterek, çocukların yerinin hiçbir zaman cezaevi olmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de 2010 yılı ve öncesinde sık sık gündeme "Taş atan çocuklar" olarak gelen çocukların Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanarak, yüksek cezalara çaptırılmasına ilişkin sivil toplum örgütlerinin gösterdiği duyarlılık ve tepki üzerine TMK'da değişikliğe gidildi. Bununla beraber çocukların Ağır Ceza Mahkemeleri yerine, Çocuk Mahkemeleri'nde yargılanmalarının önü açıldı. Ancak bu durum çocuklar için çok da bir şey değiştirmedi. İHD Diyarbakır Şubesi'nin 2010 yılından bu yana hazırladığı raporlardan derlenen bilgiler de bu gerçeği gözler önüne serdi. Derneğin 2010 yılı raporuna göre, 286 çocuk gözaltına alındı, bunlardan 95'i tutuklandı. 2001'de gözaltına alınan 736 çocuktan 241'i, 2002'de 439 çocuktan 71'i, 2013'te 203 çocuktan 64'ü, 2014 yılının ilk 9 ayında ise 154 çocuktan 20'si tutuklandı.

"BAŞKA SUÇLAMALARLA TUTUKLANIYORLAR"

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu üyesi Mahsun Kaya, yasa değiştiğinde Türkiye'deki cezaevlerinde yaklaşık 2 bin 100 çocuğun bulunduğuna dikkat çekerek, ilk etapta bunlardan 193'ünün, daha sonra ise tamamının tahliye edildiğini anımsattı. Bu çocukların ardından toplumsal olaylarda çocukların başka suçlamalarla cezaevlerine alındığını vurgulayan Kaya, " Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 5 Ocak 2015 tarihi itibariyle, cezaevlerinde 2 bin 8 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunuyor. Bunların 123'ü genel itibariyle terör suçu kapsamında cezaevine alınmış" dedi.

Çocuklardan 32'sinin Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunduğunu ve bunlarla ilgili bir rapor hazırlama çalışması yürüttükleri için şu ana kadar 18 çocukla görüştüklerini aktaran Kaya, "Çocukların tamamı bazı gardiyanlar tarafından hakaret boyutuna varan uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Yine çocukların koğuşunda bulunan camların büyük bir kısmı kırık ve ısıtma problemi yaşanıyor. Çocuklar, oyun vakitlerinden de büyük ölçüde mahrum bırakılıyor. Sinema günlerinde ya da diğer etkinlik ve faaliyetlerde keyfi bir şekilde ediliyorlar. Çocukların tamamına yakını neyle, hangi suçlamayla karşı karşıya kaldıklarını bilmiyor. Suçun sonuçlarını algılayacak durumda değiller. Özellikle 'Sokağı, oyun alanlarımızı, okullarımızı, ailemizi okullarımızı çok özledik' şeklinde çığlıklar boyutuna varan ifadeleri içimizi burkuyor. Bunlar cezaevinden çıktıktan sonra ileriki dönemlerde büyük travmalarla karşı karşıya kalacaktır. Çünkü çocukların yeri hiçbir zaman cezaevi olmamalı. Başlarına gelen bu kötü deneyimle ailelerinden sokaktan, arkadaşlarından okullarından ve oyun alanlarından uzak bırakılmakta ve bunlara yabancılaştırılmaktadır" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yasa Dışında Değişen Bir Şey Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da çıkan arazi yangını söndürüldü
    23:23 Erzincan'da çıkan arazi yangını söndürüldü

    Erzincan'ın Yeniköy Kilimli Köyü'nde çıkan arazi yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangın, yaklaşık 5 dönüm arazide 1 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü.

  • Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor
    23:18 Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor

    Bursa'da yaşayan Rahim Çakmak ve ailesinin papağanı, müzik çalınması ve komut verilmesiyle ilginç hareketler sergiliyor. Çakmak'ın papağanının videoları sosyal medyada çok izleniyor ve takipçileri tarafından merakla bekleniyor.

  • Milli Boksör Emine Kılınç, Gümüş Madalya ile Niğde'ye Döndü
    23:09 Milli Boksör Emine Kılınç, Gümüş Madalya ile Niğde'ye Döndü

    Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda 50 kiloda gümüş madalya kazanan milli boksör Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye coşkulu bir karşılama ile döndü. Kılınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, ikincilikle yetinmeyerek daha büyük başarılar hedeflediğini belirtti. Ailesi, antrenörü ve Gençlik ve Spor İl Müdürü de Kılınç'ı tebrik ederek gelecek müsabakalarda başarılar diledi.

  • Xiaomi mi 11 serisi HyperOS güncellemesi aldı
    23:09 Xiaomi mi 11 serisi HyperOS güncellemesi aldı

    Xiaomi, Ekim 2023'te HyperOS'u duyurarak MIUI defterini kapattı. Şirket, önemli değişiklikleri beraberinde getiren bu arayüz yazılımını dağıtma çalışmalarını başlattı. Xiaomi mi 11 serisi de Android 14 tabanlı HyperOS güncellemesi aldı. Güncelleme ile birlikte yeni saat stilleri, yazı tipleri, duvar kağıtları ve widget'lar gibi özelleştirme seçenekleri sunuluyor. Ayrıca, eski modeller için de HyperOS güncellemesi yayınlanacak.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı
    23:03 FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı

    FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aranan ve KHK ile rütbeleri ve unvanları geri alınan emniyet müdürü, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yakalandı. 1. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Ş., noterde işlem yaparken gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı
    23:02 Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle gemide ve iskelede maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Olay, cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.


Advertisement