Yasakçılar Hayırcı Oldu" - Son Dakika
Güncel

Yasakçılar Hayırcı Oldu"

Yasakçılar Hayırcı Oldu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasakçı zihniyetin şimdi ise hayır saflarında olduğunu söyledi.

18.02.2017 19:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasakçı zihniyetin şimdi ise hayır saflarında olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık, Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz ile birlikte Malatya'ya geldi. Malatya Yeni Belediye binası yanındaki meydanda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Konuşmamın başında El Bab'ı DEAŞ'ın katil sürülerine dar eden kahraman mehmetçiklerimizi selamlıyorum. Onlar gece gündüz, istikbal ve istiklali için canlarına ortaya koyuyorlarsa, biz de taş üstüne taş koymanın mücadelesini veriyoruz. Dünyanın dört bir yanında bayrağımızı yükseltmenin yollarını arıyoruz. Bahreyn'e Suudi Arabistan'a, katar'a gittik, hep bu mücadele" dedi. Açılışı yapılan eser ve yatırımlar hakkında bilgi veren Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, "Milletimle gurur duyuyorum. Milletimle iftihar ediyorum. Çünkü, sizler, istiklal marşımızın ruhunu kavradınız. Benim milletim eşi ve benzeri olmayan bir millet. Genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeği ile tankların üzerine yürüdü" ifadelerini kullandı.

İDAM TALEBİ

Alandakilerin "idam isteriz" sloganları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Parlamentodan gelecek, bana geldiği zaman ben bunu onaylarım. 248 şehidimizin bir defa hesabı var. O hesabı hep beraber vereceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın. Biz, beşer planında hiçbir gücün karşısında eğilmedik. Rabbimin huzurunda rükuda, secdede eğildik. Başka eğilme yok" diye konuştu.

"YASAKÇI ZİHNİYET BİTTİ"

Erdoğan, AK Parti iktidarı öncesindeki yasakçı zihniyetin de bitirildiğini söyleyerek, "Vatandaşına hizmet etmek yerine onunla kavga eden, yasakçılıktan başka bir şey bilmeyen bir devlet vardı. Kızlarının başörtüsü ile uğraşan bir devlet vardı. Onların üniversite kapısından geri çeviren bir ülke vardı" dedi.

"YASAKÇILAR, HAYIRCI OLDU"

Yasakçı zihniyetin şimdi ise hayır saflarında olduğunu belirten Erdoğan, "Şimdi onlar hayırcı o oldu. Hayır diyorlar. Başörtülülere üniversitelerin kapıları açıldı mı? İmam hatiplerin üniversite yolu açıldı mı, fark bu" dedi.

"KILAVUZU KARGA OLANIN, BİR ŞEY DEMİYORUM"

Erdoğan, "Kişi sevdikleri ile beraberdir" ifadesini hatırlatarak, "Kandilden talimat geliyor. Hayır diyeceksiniz diyor. Hayır diyor onlar. Şimdi Kandil hayır diyor. Kandil ile beraber 'hayır' diyenler onlarla aynı değil mi. Çünkü bizim değerler silsilemizde kutlu bir ifade var. Kişi sevdikleri ile beraber. Biliyorsunuz değil mi? Dolayısıyla 'efendim ne alakası var'. Ne demek, ne alakası var? Kılavuzu karga olanın bir şey demiyorum. Onlar bu. Biz diyoruz ki, hak tecelli edecek, 16 Nisan'da. Buna hazır mıyız. Vesayet odaklarının millete ayar vermeye çalışanların milletin sırtından para kazanmaya alışmış, bir avuç elitin gönlünü hoş tutmaktan başka mahareti olmayan bir parlamenter sistemi vardı. 14 yıl boyunca inançla, cesaretle, aşkla çalışarak, o karanlık günlerinden ülkeyi aydınlığa çıkardık. Bir taraftan merkez bankasının kasasını doldururken, diğer taraftan devletin borçlarını kapattı" dedi.

"BEYLER DERESİNE SOR DA ANLATSIN"

AK Parti'nin hizmet siyasini bilmeyenlerin Beyler deresine sormasını isteyen Erdoğan, "Bu ülke nereden nereye geldiğini, istismar değil, hizmet siyasetinin demek olduğunu en iyi Malatya bilir. Malatya Havalimanına bak görürsün. Merkeze doğru yürü, görürsün. O Beyler deresine sor da neler oldu, neler anlatsın. Onları bizim zihniyetimiz düzeltti" dedi.

Erdoğan, CHP'nin de kandil ile birlikte hareket ettiğini vurgulayarak, "Sivas-Malatya hızlı tren projesi için çalışmalar devam ediyor. Proje ihalesine bu yıly çıkıyoruz. Malatya havalimanı büyüttük, yetmiyor Malatya'ya. Refah düzeyi yükseldi. Malatyalı çiftçilerimize geçen yıl 194 trilyon liraya tarımsal destek ödemesi yaptık. Akıl izan ve vicdan sahibi herkes Türkiye'nin 14 yılda yazdı başarı hikayesini görüyor ve takdir ediyor. Kandil'deki ondan anlamaz ki, onunla hareket eden de anlamaz ki. Ana muhaletfet de onlarla hareket ediyor zaten. Ana Muhalefet liderinin SSK başında olduğu zaman hastanelerin halini Savaş Ay'ın programında izlediniz değil mi. Sağlam gir, hasta çıkarsın. Hala birileri eski Türkiye'den bahsediyor. Biz yeni Türkiye'yi büyük Türkiye'yi, güçlü Türkiyeyi inşa etme çabasındayız. Şimdi ülke ve millet olarak yeni bir yol ayrımındayız" şeklinde konuştu.

"CHP'NİN İL BAŞKANI VALİYDİ"

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nde hep yönetim sistemi tartışması yaşandığını belirterek, bu tartışmaların tek partili CHP iktidarında yaşanmadığını söyledi. CHP hükümeti döneminde partinin il başkanlarının bulundukları illerde vali olduğunu söyleyen Erdoğan, "Türkiye daha öncesinden başlayarak, özellikle Cumhuriyet tarihi boyunca hep bir yönetim sistemi tartışması yaşamıştır. Tek parti dönemini kenara bırakıyorum. Çünkü o zaman CHP vardı. Gençler bunu bilin siyasi partinin il başkanı, yani CHP'nin il başkanı valiydi, o zaman. Şimdi böyle bir şey konuşabilir miyiz. Bunların demokrasi ile alakası yok. Asıl diktatör bunlar. Bizim cumhuriyet tarihimizi gölgelediler.

"ÖZAL'IN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK"

Erdoğan, hazırlanan Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin devletin ihtiyaçları ve milletin özlemlerine uygun olarak hazırlandığını ifade etti. Böyle bir yönetimin Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Rahmetli Turgut Özal'ın da hayali olduğunu belirterek, "Devletin ihtiyaçlarına, özlemlerine uygun bir yönetim sistemi getirmelidir. Esasen adının ne olduğu da önemli değildir. Ülkemizin ihtiyacı, milletimizin arzusu, güçlü bir yürütme, yasama ve yargı organlarından oluşan bir Türkiye'dir. Merhum Özal'ın hayali de böyle bir Türkiye'ydi. Biz Özal'ın hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıktık. Rabbim ayrılıp da kavuşamayanların dertleri dışında her derde deva vermiş. Türkiye'nin çektiği sıkıntılarının devası, bu yeni yönetim şeklidir" diye konuştu. .

"BİZ AYNI DELİKTEN DEĞİL 2, 20 DEFA ISIRILDIK"

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin şahsi bir ihtirasın ürünü olmadığını vurgulayarak, "Yüzyıllarca yıllık birikim, çekilmiş acılar, sıkıntılar vardı. Müslüman aynı delikten 2 kez ısırılmaz derler, biz aynı delikten değil 2, 20 defa ısırıldık. Yine de birileri gereken dersi çıkarmadı. Ayakları ısırdılar, burun kırdılar. Kafa göz yardılar. Ne oldu? Bu, parlamenter demokrasi de, işte orada oldu. Türkiye'nin son 2.5 yıllık sahip olduğu yönetim biçiminin bir ismi ve örneği yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde her ikisi de gücünü milletten alan, yürütme üzerinde geniş yetkilere sahip lider aynı anda olmaz. ya başbakan yetki sahibidir, ya diğeri. Biri vitrin süsüdür, diğeri geniş yetkilere sahiptir. Başkanlık sistemlerin bir kısmında hiç başbakan yoktur" dedi.

ABDULLAH GÜL DÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti iktidarları döneminde Cumhurbaşkanları ve Başbakanların uyum içerisinde ülkeyi yönetmesi ile ilgili ise "İşin aslına bakarken, Gül ile beraber de bu işi birlikte yürüttük. Bu bizim insani vasıflarımızdı. Bizden önce anaya kitapçığı başbakanın suratına fırlatıldı. Merhum Ecevit, aşağıya inip, hiç beklenmeyen basın açıklamasını yaptı mı? Bu ülke bu hale düşmeliydi. Bunun sebebi sistemin kendisiydi. Bizim aramızda diyalog sebebiyle sıkıntı olmadı, uyum sebebiyle sıkıntı olmadı. Bu uyum şahsidir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye anayasa paketi için teşekkür eden Erdoğan, "Bu güven oyu farklıydı. Sağolsun sayın Yıldırım ve Bahçeli el ele vermek suretiyle, parlamentoda oluşturdukları dayanışma, güven oylamasına giden süreci aştı. Şimdi yeni bir şey var. Buradan sesleniyorum. AK Parti'ye gönül vermiş kardeşlerim, MHP'ye gönül vermiş kardeşlerim size sesleniyorum., CHP'ye, HDP'ye gönül vermiş kardeşlerim size sesleniyorum. Kandildeki demiyorum. Partiye gönül vermiş kardeşlerim diyoruz. Çünkü doğruyu anlatacağız. Biz tebliğle mükellefiz. Onun için hep birlikte bu 18 maddeden oluşan halk oylamasında 16 Nisan'da bir konsolidasyon oluşsun. Tek millet, tek bayrak, tek devlet diyorum ya, bundan birleşen bir anlayıştan bahsediyorum. Hepsini buraya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

"ARTIK MİLLET YETKİYİ VERECEĞİ KİŞİYİ DE HESAP SORACAĞI KİŞİYİ DE İYİ BİLECEK"

Anayasa değişikliğinden sonra Türkiye'nin nasıl yöneleceği konusunda da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yürütme gücü tamamen Cumhurbaşkanlığını veriliyor. Artık Milletimiz yetkiyi ve sorumluluğu kime verileceğini biliyor. Dolayısıyla kimden hesap soracağını bilecektir. Yeni sistemde bu kişi Cumhurbaşkanı olacak. Artık Başbakan olmayacak. Kararnamelere ona göre çıkacak. Bu yetkililere karşı tüm sorumlulukta Cumhurbaşkanı'nda olacak. Meclis asli işini yapacak. Bütçe dışında Cumhurbaşkanı'nın kanun teklifi yetkisi bulunmuyor. Cumhurbaşkanı'nın kararname yayınladığı konuda, meclis kanun çıkartırsa, kanun geçerli olacak" dedi.

MECLİSİN YETKİLERİ GENİŞLİYOR"

Erdoğan, Meclisin yetkilerinin genişleyeceğini belirterek, Cumhurbaşkanın çıkardığı kararnamenin üstünde de bir otorite olacağını vurguladı. Erdoğan, "Meclis var, ama birileri hala utanmadan sıkılmadan meclis kaldırılıyor diyor. Yasama yetkisi Meclise aittir, bu konuda üstünlük, Meclisindir. Meclisin yetkilileri, genişletiliyor" dedi.

GEN SORU YAKINMASI

Daha önceki muhalefet milletvekillerinin Meclise verdiği gen soruları da eleştiren Erdoğan, "Gensoru vardı. Akıllarına geldiği zaman gen soru. Biz iş yapacağız. Biliyor ki geçmeyecek. Ver bir gensoru. Niye, meclisin çalışmamasını, engellemek için. Bunların çalışmak diye bir derdi yok. Güven oylaması öncesinde parlamentoda hep bunları yaptılar"

"BİRLİKTE YAPILACAK SEÇİMLERLE TEHDİT İHTİMALİ ORTADAN KALKIYOR"

Erdoğan, yeni sistemle Cumhurbaşkanılığı ve milletvekili seçimlerin birlikte yapılması ile birlikte iki organın birbirini tehdit ihtimalinin de ortadan kaldırıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizin zamanınızda, geçmişte çift kamera sistemi vardı. Sayı, 600'dü. Senatör ve milletvekilleri olarak. Biz aynen 600 yaptık. Cumhurbaşkanı ve meclis seçimleri beraber 5 yılda bir. Bu iki organdan birinin diğerini tehdit etme ihtimali ortadan kalkıyor. Anca beraber, kanca beraber" dedi. Yeni sistemle gençlerin seçilme yaşının 18'e düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, "Şimdi geldim size, gençler, bana göre anayasa değişikliği en önemli maddesi 18 yaş uygulamasıdır. Tarih ayağa kalkıyor. Gencine güvenmeyen bir yapı vardı. Şimdi bu yapı değişiyor. Şimdi seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Seçme yetkisini veriyorsun da, zaten zor olan seçmektir. Seçilmeyi niye vermiyorsun. Bu gençlik Fatih'in nesli. 21 yaşında bir çağ kapayıp, bir çağı aştı mı? Demek ki oluyor. Fatih'in istanbul'un fethettiği yaştasın. Ama çok çalışacaksınız. İnşallah parlamento bu gençlerimizde inşallah çok daha güçlü, dinamik olacak. Kabinemizin içerisinde de genç arkadaşlarımız olacak. Tarih, 16 Nisan'da karar, seçim zamanında olursa, o zaman 2019 Kasım".

Yeni yapılan stadı da hatırlatan Erdoğan, "Malatyaspor değil, Yeni Malatya, yeni. Tabii statta bitiyor. Stadı doldurmazsanız yandınız. Büyük stat istediniz. Biz de yaptık, nasıl dolduracaksınız. Bu meydandaki kalabalık maçlara da giderse dolar"diye konuştu.

"MALATYA KENDİ KADERİNİ AK PARTİ İLE EŞİTLEMİŞ"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise "Malatya, kendi kaderini Ak Parti'nin kaderi ile eşitlemiş, Türkiye'nin omurga illerinden biridir. Her zaman sağduyudan, halktan, mazlumdan, haklıdan yana oldu. 2016 yılında ülkemiz her yönüyle tehditlerle karşı karşıya kalmasına rağmen sizin liderliğinde de almış olduğumuz kararlar 2017 yılında güçlü girdik. Liderliğinizde AK Parti olarak, ülkemiz, milletimiz için çalıştık, halkın ve hakkın rızasını gözeterek çalıştık. Malatya, Ülkemizin istikrar ve geleceği için Cumhurbaşkanılığı hükümet sistemine evet diyecektir. Bunun için Malatya'de gece gündüz çalışmaya, en yüksek oy oranını çıkarmaya Cumhurbaşkanımız huzurunda söz veriyor muyuz Malatya olarak, biz istikrardan yana olduk, huzurdan yana olduk., Güvenden yana olduk. Teröre karşı dur diyenlerden, milli birlik ve beraberlikten yana olduk. Kardeşlikten yana olduk. Bunun için de her zaman Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine her zaman evet diyoruz, evet, evet, evet diyoruz" dedi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Erdoğan, sahnede MHP İl Bakanı Mehmet Erdem ile tokalaştı. Erdoğan, protokol tribününde 15 Temmuz gazisi Enis Gün ile görüştü.

(Barış Türel - Cahit Özçelik - Erdal Akbuğa/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yasakçılar Hayırcı Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Niğde'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    12:56 Niğde'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Niğde'de 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimi öncesi son tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla Seçim Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, 31 Mart yerel seçimlerinde Niğde genelinde 645 jandarma ve bin 2 polis memuru görevlendirildi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Sanatçı Okan Bayülgen:
    12:55 Sanatçı Okan Bayülgen: "Buradan İngiltere'ye giden de topraklarımıza gelen de aynı 'öteki' kaderi paylaşıyor"

    Oyuncu, yönetmen, fotoğrafçı ve komedyen Okan Bayülgen, "Buradan İngiltere'ye giden ya da güneyimizden, güney doğumuzdan bizim topraklarımıza gelenler, aslında ortak bir kaderi paylaşıyor 'öteki' olarak. Biz göç alıyor, sığınmacı alıyoruz, onlara öteki muamelesi yapıyoruz.

  • Isparta'da Yeni Otogar 15 Nisan'da Hizmete Açılıyor
    12:55 Isparta'da Yeni Otogar 15 Nisan'da Hizmete Açılıyor

    Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yaklaşan asker sevkiyatı ve Ramazan Bayramı dolayısıyla yeni otogarın 15 Nisan'da hizmete açılacağını duyurdu. Başdeğirmen, esnaf ve otobüs firması temsilcilerinin taleplerini olumlu karşıladıklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre'de vatandaşlarla buluştu
    12:55 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre'de vatandaşlarla buluştu

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre'de vatandaşlarla buluştu. Akşam geç saatlerinde gerçekleşmesine rağmen meydana sığmayan coşkulu kalabalık, Başkan Muhittin Böcek'e yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Başkan Böcek, Demre'de yapılması gereken çalışmaları ve projeleri anlattı.

  • Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus City Hall saldırısındaki teröristlerle Ukraynalı milliyetçiler arasında bağlantı olduğunu açıkladı
    12:54 Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus City Hall saldırısındaki teröristlerle Ukraynalı milliyetçiler arasında bağlantı olduğunu açıkladı

    Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'nın banliyösündeki Crocus City Hall binasına düzenlenen saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, gözaltına alınan teröristlerin Ukraynalı milliyetçilerle bağlantısı olduğuna dair kanıtlara ulaşıldığını belirtti. Komite, teröristlerin Ukrayna'dan büyük miktarlarda para ve kripto para aldığını ve bunları suça hazırlık aşamasında kullandığını teyit etti.

  • Kayseri'de yerel seçimlere hazırız
    12:54 Kayseri'de yerel seçimlere hazırız

    Türkiye'de 31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere hazırlıklar tamamlandı. Kayseri'de ise 1 milyon 39 bin 710 kişi oy kullanacak.

  • Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çaybaşı Mahallesi'nde düzenlenen iftarda birlik ve beraberlik vurgusu yaptı
    12:54 Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çaybaşı Mahallesi'nde düzenlenen iftarda birlik ve beraberlik vurgusu yaptı

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çaybaşı Mahallesi'nde düzenlenen iftarda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, ayrışmaları aşabileceklerini ve güçlü olduklarını belirtti. İftara çölyak hastaları için glütensiz yemekler de ikram edildi.

  • Fatih'te silahla bacağından vurulan kişinin 110 bin doları gasbeden 3 şüpheli tutuklandı
    12:53 Fatih'te silahla bacağından vurulan kişinin 110 bin doları gasbeden 3 şüpheli tutuklandı

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, motosikletle geldikleri otoparkta tekstil işiyle uğraşan M.A.Y'yi bacağından vurduktan sonra yayında bulunan 110 bin dolarını alıp kaçan şüphelilerin yakalanması için çalışma yürüttü. Çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen ve saha çalışması yapan ekipler, olayda kullanılan motosikletin plakasını tespit etti. Motosikletin Eyüpsultan'dan çalındığını saptanırken, olayı gerçekleştiren şüphelilerin adres ve kimlikleri belirlendi. Polis ekipleri, İstanbul ve Sakarya'da düzenledikleri eş zamanlı operasyonda 5 şüpheliyi yakaladı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • KKTC Üniversitesi Bölüm Başkanı Interpol Tarafından Aranıyor
    12:52 KKTC Üniversitesi Bölüm Başkanı Interpol Tarafından Aranıyor

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) bir üniversitede bölüm başkanı olan Prof. Dr. Fadi Al-Turjman'ın Interpol tarafından 'cinsel saldırı' ve 'öldürmeye teşebbüs' suçlarından arandığı ortaya çıktı. KKTC Bakanlar Kurulu, Al-Turjman'ın kamu düzenini, yönetsel düzeni, genel ahlakı tehlikeye sokacak biçimde davranması nedeniyle yasaklı göçmen ilan edilmesi kararı aldı.

  • Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi
    12:51 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi

    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Erişkin Aşı Polikliniği, yetişkin yaş grubundaki hastalara bağışıklama danışmanlığı ve aşı hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Poliklinikte gebeler, diyabet, kanser, diyaliz, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar ve organ nakli hastaları için aşı programları oluşturulacak. Aşılar, aşı takip sisteminden kontrol edildikten sonra poliklinikte yapılacak ve hastalara aşı kartları verilerek randevuları oluşturulacak. Ayrıca, risk altında olan meslek grupları ve Hepatit A ve B hastaları da aşılarını yaptırabilecek.


Advertisement