Yasaklı ve Eski Tarihli Kitaplara Sahaflarda İlgi - Son Dakika
Yerel

Yasaklı ve Eski Tarihli Kitaplara Sahaflarda İlgi

Yasaklı ve Eski Tarihli Kitaplara Sahaflarda İlgi

Kırşehir’de araştırmacı-yazar ’Sahaf’ Mehmet Ugurlu, eski tarihli ve yasaklı kitaplara ilginin son dönemlerde arttığını söyledi.

23.01.2015 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir'de araştırmacı-yazar 'Sahaf' Mehmet Ugurlu, eski tarihli ve yasaklı kitaplara ilginin son dönemlerde arttığını söyledi.

Tarihteki verileri ve somut delilleri günümüze aktarmakta sahafların payının çok olması ile birlikte günümüzde yeni neslin eski kitaplara yönelerek tarihi verileri doğru şekilde analiz etmeye çalıştıklarını anlatan Uğurlu, "Var olan değerleri ortaya çıkartmak kadar güzel bir şey yok, insanların eskiye yönelmelerinde de en büyük pay gerçeği öğrenme istekleridir. Bu istekle birlikte insanlar farklı kaynakları karşılaştırarak doğru bilgi yolunda adım adım ilerliyor. Eski yazılı kitaplar ile birlikte tarihi çok eski olan eserlerin özellikle gençlerimiz tarafından araştırılarak gün yüzüne çıkartma gayretleri de bizleri mutlu ediyor" dedi.

NESİL KİTAPLARA YÖNELİYOR

Kırşehir'de takas usulü ile gençlerin eski tarihli kitaplara yöneldiklerini belirten Uğurlu, "Eğitimde ve sınav başarısında üstün olan Kırşehir'de gençlerimizin son dönemler de kitap okuma alışkanlığını kazanarak kendi aralarında yaptıkları sohbette özellikle 12 Eylül dönemlerinde yasaklanan kitapların analizlerini yapmaları ve yaptıkları analizlerle bizlere gelerek tartışmaları yada istişarede bulunmaları değişen Türkiye'de büyük bir kazanımdır. Başlattığımız kampanya ile Kırşehir'de fark ettiğimiz okuma, öğrenme ve insanların kendisini yetiştirme çabasını iyi şekilde görerek 3'er aylık periyodlarla okuma kampanyaları başlattık. Haftalık periyodlar da roman, hikaye, makale, tarih, edebiyat gibi alanlarda 3 lira karşılığında kiralama ve okuma hızına göre kampanya oluşturduk. Gençlerimizin okuma oranında ki artış ile birlikte onların okuduklarını algılama kapasitelerini de böyle bir yöntemle test ediyoruz. Sadece okumak değil, öğrenmek ve anlatabilme yeteneginin de kazanılması adına yaptığımız çalışmalara ilginin yüksek derecede olması böyle bir kültür şehrinde bizlere de farklı bir ivme kazandırıyor" ifadelerini kullanırken yasaklı kitaplar ve Osmanlıca eserlerinde ilgisinin yadsınamayacak derecede olduğunu anlatan sahaf Ugurlu, "Bilinen eski Türkçe eserlerin bizlere getirilmesi sonucunda okuyucunun da bilmediği gerçekleri görmesi ve eski Tükçeye olan merakı bizleri de bu yönde yayımlanan eserlerin bulundurulmasına yöneltti. Kendi ailemiz başta olmak üzere kamu kurumlarında ve toplumun her kademesinde ulaşabildiğimiz insanlarla irtibata geçerek Osmanlıca eserleri de tedarik etmeye çalışıyoruz. Kırşehir'de 1976 yılında Mehmet Önder tarafından kaleme alınan 'Kırşehir Güldestesi' adlı kitap son dönemde tarihte Kırşehir, Aşıkpaşa, Esnaf Locaları, Kültürel Değerler gibi konuların araştırılmasında bizler kadar geçligimize de hizmet ediyor. Tozlu raflarda kitapların kalmaması için eski kitapların getirilerek faydalanılmak üzere yenileri ile de değişim çalışmamızı başlattık" diye konuştu. - KIRŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yasaklı ve Eski Tarihli Kitaplara Sahaflarda İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement