Yaşar Kemal'in Eşi Ayşe Baban Hanım'ı Duygulandıran Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Yaşar Kemal'in Eşi Ayşe Baban Hanım'ı Duygulandıran Ziyaret

Yaşar Kemal\'in Eşi Ayşe Baban Hanım\'ı Duygulandıran Ziyaret

Oktay Chkotua'nin Abhazca'ya çevirdiği Yaşar Kemal'in "Çakırcalı Mehmet Efe" kitabı, Sakarya Abhaz Derneği ile birlikte eşi Ayşe Baban Hanım'a teslim edildi.

26.03.2015 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz ay hayatını 92 yaşında hayatını kaybeden Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazarı ünvanına sahip ünlü Yazar Yaşar Kemal'in "Çakırcalı Mehmet Efe" kitabını Abhazca'ya kazandıran Oktay Chkotua, önemli bir olaya daha imza attı. Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş ile birlikte önceki gün Yaşar Kemal'in İstanbul'daki evine giden Oktay Chkotua, Abhazca'ya çevrilen "Çakırcalı Mehmet Efe" kitabını, eşi Ayşe Baban Hanım'a bizzat elleri ile taktım etti. Duygulu anların yaşandığı ziyarette, Yaşar Kemal'in Abhazca'ya çevrilen önemli kitaplarından "Çakırcalı Mehmet Efe"yi gözyaşlarıyla alan eşi Ayşe Baban, kitabı merhum yazarın çalışma masasının üzerine koydu.

Çakırcalı Efe isimli romanı Abhazya'ya kazandırdık

Sakarya Abhaz Kültür Derneği Başkanı Oral Kobaş (Bganba), Zerrin Kobaş (Şamha) ve Araştırmacı Yazar Oktay Chkotua; 28 Şubat 2015 günü 92 yaşında hayatını kaybeden Yaşar Kemal'i kaybetmenin üzüntüsünü ailesi ile paylaşmak üzere evinde taziye ziyaretinde bulundu. Bütün dünyanın tanıdığı ünlü yazarın yaşamına veda etmesi Abhazya'da üzüntü ile karşılandığını dile getiren Oktay Chkotua; "Büyük usta Abhazya'da da tanınmaktadır. Ustadın yakın zamanda Çakırcalı Efe isimli romanının güzel çevirisi ile Abhazya'ya kazandırdık. Ama ne yazık ki bu kitabı görmek büyük ustaya nasip olmadı. Kitabı kendisinin sağlığında teslim etmek istedim. Bu nedenle İstanbul'a geliş hazırlıklarını yaptığını ancak hak vaki olduğunu hazırlıklar yapılırken öğrendim. En büyük arzum, bu kitabı, Usta Yaşar Kemal'e hayatta iken armağan etmek isterdim, ancak nasip değilmiş" diyerek eşi Sayın Ayşe Baban hanımefendiye ve tüm sevenlerine sabırlar diledi.

Yaşar Kemal'in Selahiye Köyü'ndeki anısı

Sakarya Abhaz Kültür Derneği Başkanı Oral Kobaş (Bganba) ise bundan 2 yıl önce Kocaali'nin Selahiye Köyü'ndeki Bganba'ların bir araya geldiği 5. Geleneksel Akrabalar Günü'ne ünlü Yazar Yaşar Kemal'in de katıldığını ve büyük ustanın 57 yıl sonra tekrar köylerine gelmesinin büyük onur kaynağı olduğunu hatırlattı. "Çakırcalı Mehmet Efe" kitabının içerisinde geçen anıyı da bir kez daha anlatan Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş; "İki yıl önce akraba günümüze katılarak, bizi onurlandıran Üstad Yaşar Kemal, köyümüze en son 57 yıl önce gelmişti. Yaşar Kemal, köyümüzdeki 5. Geleneksel Akrabalar Günü'ndeki teşriflerinde bize 'Çakırcalı Mehmet Efe" kitabında geçen anısını; "1956 yılında bir arkadaşım bana Çakırcalı Mehmet Efe'yi öldüren Müfrezenin kumandanının yasadığını anılarını isterse bana da anlatacağını söyledi. Bu kumandan ekmekli bir Jandarma albayıydı. Adı Rüştü Kobaş'tı. Karasu'nun Kobaşlar köyünde oturuyordu. Kobaşlar Köyü'nde uzun bir süre kaldım. Albay Rüştü Kobaş'ın bitmez tükenmez anılarını dinledim, yazdım' şeklinde de anlatmıştı' dedi. Oral ve Zerrin Kobaş çifti, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Baban hanımefendiye başsağlığı ve sabırlar diledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yaşar Kemal'in Eşi Ayşe Baban Hanım'ı Duygulandıran Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement